Marit Bjørgen tilbake i verdenscupen

Svensk langrennsprofil glemte Marit Bjørgen:
- Shit, hun er fortsatt aktiv

Marit Bjørgen (36) gjør comeback i verdenscupen i svenske Ulricehamn denne helga. Da kan enkelte av konkurrentene få seg en uhyggelig påminnelse.

FRAVÆR: Ungjentene har kjempet side om side om tittelen som verdens beste langrennsløper de siste ukene. Marit Bjørgen har fokusert på familien og trening, men er nå klar for å ta tittelen tilbake.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRAVÆR: Ungjentene har kjempet side om side om tittelen som verdens beste langrennsløper de siste ukene. Marit Bjørgen har fokusert på familien og trening, men er nå klar for å ta tittelen tilbake.  Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Ungjentene Heidi Weng (25), Stina Nilsson (23), Ingvild Flugstad Østberg (26), Krista Pärmäkoski (26) og Jessica Diggins (25) har vært de fem beste kvinnelige langrennsløperne denne sesongen, hvilket gjenspeiles på sammenlagtlista i verdenscupen.

Med andre ord: Veteranene savnes i det ypperste toppsjiktet. Den nye generasjonen har tatt over hegemoniet.

Dagbladet spurte flere av de beste langrennsløperne om hvem de tror blir VM-dronningen etter at Weng ble kronet som Tour de Ski-dronningen på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme for snart to uker siden. Da var det de fem navnene ovenfor som gikk igjen.

Charlotte Kalla ble også nevnt. Kan hun finne tilbake til sitt skyhøye toppnivå, som sikret henne gull blant annet på 10 kilometer fristil i Falun?

På sprint er også Maiken Caspersen Falla og tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva gullkandidater. Men hva med Marit Bjørgen? Har verdens beste langrennsløpere glemt henne?

- Oi, hun hadde jeg glemt

GLEMT: Emma Wikén (t.h.) glemte Marit Bjørgen midt under Tour de Ski-bobla. Stina Nilsson (t.v.) nevnte imidlertid Marit Bjørgen raskt som en helt gullkandidat i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GLEMT: Emma Wikén (t.h.) glemte Marit Bjørgen midt under Tour de Ski-bobla. Stina Nilsson (t.v.) nevnte imidlertid Marit Bjørgen raskt som en helt gullkandidat i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det hadde i hvert fall den svenske langrennsløperen Emma Wikén gjort da hun etter Tour de Ski snakket om rennene som venter.

- Hvem tror du blir VM-dronningen i Lahti?

- Det er vanskelig å svare på. Stina blir farlig. Heidi og Ingvild er også sterke kandidater. Det er vel de tre som har vært best i år. Charlotte, Krista og Jessica er også gullkandidater, sier Wikén til Dagbladet.

- Hva med Marit Bjørgen?

- Oi, hun hadde jeg glemt. Shit, Bjørgen er jo fortsatt aktiv. Ja, hun kan vi ikke avskrive. Etter en lang treningsperiode kan hun fort være i toppform i Lahti. Det vil ikke forundre meg.

Kerttu Niskanen holdt på å gå i den samme fella.

- Jeg tror de som har gjort det best i Tour de Ski, vil gjøre det best i VM også. Vi får håpe på Krista Pärmäkoski som VM-dronning, sier Niskanen til Dagbladet.

- Hva med Marit Bjørgen da?

- Oi, selvfølgelig, hun må vi ikke glemme. Hun er jo gullkandidat på alle distanser hun går, mener Niskanen.

Saarinen tror på Bjørgen

Det samme mener Aino-Kaisa Saarinen, hvis Bjørgen får trene som hun ønsker. Etter fem utsettelser av comebacket i høst grunnet en belastningsskade i hofteregionen, slo Bjørgen til med seier i comebacket på Beitostølen og dernest i Kuusamo.

Etter det har hun ikke vunnet. I minitouren på Lillehammer ble 36-åringen fra Rognes nr. 4. I Davos gikk hun ikke, og i La Clusaz slo hun til med en 2. plass, før Bjørgen sto over Tour de Ski. Derfor er hun nå nr. 11 i verdenscupen sammenlagt.

- Det er vanskelig å si hvordan Bjørgen står nå. Men jeg vet at hun kommer til å bli farlig, om hun unngår skader og sykdom, sier Saarinen til Dagbladet.

Den finske veteranen ble selv mor forrige sesong, i likhet med Bjørgen, Kikkan Randall og Katja Visnar. I Kuusamo var hun klar på at «mammaer er best» etter at Bjørgen gikk helt til topps og ba Dagbladets reporter spørre sin egen mamma om hva som er årsaken til det.

Den største utfordringen

Nå forteller Saarinen at kroppen responderer slik den gjorde før svangerskapet.

- Selv føler jeg at kroppen endelig er der hvor den var før jeg ble mor. Den største utfordringen har vært å få opp tempoet i kroppen. Konkurransetrening hjelper veldig, mener den finske veteranen.

Det har Bjørgen hatt lite av. Likevel tror både Flugstad Østberg og Nilsson at tidenes beste kvinnelige langrennsløper blir å regne med i rennene som kommer.

- Marit Bjørgen blir VM-dronningen. Hun kommer til å bli bare bedre og bedre framover, spår Gjøvik-jenta, som har truffet på alt av spådommer hittil i sesongen, inklusiv i Tour de Ski.

Nilsson frykter Bjørgen

Stina Nilsson, som står over helgas renn i Ulricehamn, bruker nettopp Bjørgen som eksempel for å redusere sitt eget favorittstempel.

- Jeg er ikke favoritt i Lahti. Husk at Marit Bjørgen ikke gikk i Tour de Ski. Vi vet jo hva hun kan utrette om hun er i form, sier Nilsson til Dagbladet.

Saarinen håper at det finske laget kan tukte de norske på VM-stafetten. Finland har hele fire mann blant de ti beste i verdenscupen sammenlagt og har et råsterkt lag.

- Krista jobber knallhardt og tar stadige steg. Det er godt å se at Finlands framtid ser lys ut. Hun kan dominere langrenn i mange år, og laget vårt kan slå Norge allerede på stafetten i VM i Lahti, sier Saarinen til Dagbladet.

Det er bare ett problem for den finske 37-åringen. Akkurat nå er fire finske langrennsløpere sterkere enn henne: Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen og Anne Kylloenen.

Det er bare én veteran som fortsatt er i verdenstoppen. Hun heter Marit Bjørgen og gjør comeback i helga.

- Jeg har prøvd å trene. Det er VM som er målet slik at jeg har prøvd å trene med tanke på det, forteller Bjørgen i dag til NRK.