Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk lege advarer Northug

Mener VM kan ødelegges.

HØYDESKREKK: Petter Northug reiser på høydetreningsopphold Alpene i dag. Det er ikke lurt, mener en svensk lege og forsker. Foto: Ned Alley / Scanpix
HØYDESKREKK: Petter Northug reiser på høydetreningsopphold Alpene i dag. Det er ikke lurt, mener en svensk lege og forsker. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug gjorde comeback i helga, etter sitt mye omtalte konkurranseavbrekk.

24-åringen vant tremila lørdag, men søndag ble han knust av Odd-Bjørn Hjelmeset med 40 sekunder over 10 km.

Dagbladet møtte trønderen i Meråker, og da understreket han at kroppen hans bare var tung av trening på Beitostølen. OL-kongen mener han aldri har vært overtrent.

- Jeg måtte ha 2-3 dager på sofaen. Det var ikke noe dramatikk i det. Det var bare å slappe av noen dager og få overskuddet tilbake, sa Northug.

- Oj, hjelp I dag drar Northug på et høydeopphold til Sveits, to uker med innlagte konkurransehelger.

Opplegget møtes med krass kritikk av svenske Stefan Branth, lege ved Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, skriver Expressen.

Branth jobbet med Per Elofsson da den svenske skiløperen ble rammet av overtrening og aldri kom tilbake. Nå drar han paralleller til Northug.

Legen som selv har vært idrettsutøver i eliteklassen sier det er skyhøy risiko for at nordmannen kan bli overtrent under et høydeopphold.

Slik reagerer han på at Northug nå reiser til høyden:

- Oj, hjelp. Det høres ikke bra ut. Det er den tøffeste treningen du kan utsette deg for. Om man tror man skal få mer trøkk i beina ved å trene så hardt når man allerede er sliten, så tar man nok feil. Dette kan ødelegge hele hans VM. I verste fall er det begynnelsen til slutten, sier Branth til Expressen.

110 prosent frisk Landslagets sportslige koordinator Vidar Løfshus sier til Dagbladet at han ikke deler Branths bekymring for Norges største VM-håp.

SVENSK FRYKT: Langrennssjef Vidar Løfshus mener svenskenes engasjement i Northugs formutvikling skyldes frykt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
SVENSK FRYKT: Langrennssjef Vidar Løfshus mener svenskenes engasjement i Northugs formutvikling skyldes frykt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- For det første skal ikke Petter trene hardt i høyden, og for det andre har vi hatt tester som viser at Petter er 110 prosent medisinsk frist. Han har vært mye i høyden før, det er ingen grunn til å frykte noe, sier Løfshus.

- Hva tror du om Branths advarsel?

- Vi må stole på vårt eget støtteapparat, men det er artig at svenskene engasjerer seg. Det betyr at de er redde for oss, og vi skal være best mulig rustet til å slå dem i VM. Vi har respekt for Branth, men vi stoler mer på de norske legene, sier Løfshus.

Northug selv mener han trenger tre-fire renn for å komme seg i toppform. I Tour de Ski etter nyttår vil han kjempe om seieren.

- Så klart. Ellers ville jeg ikke reist dit. Jeg håper å være i bra slag til da, og så er planen min og ha masse overskudd og trykk når jeg står på startstreken i VM, sa Northug lørdag.

Treningsform Løfshus tror man vil se en stigning for Northug i rennene i Davos og La Clusaz de neste to ukene.

- Petter er i god treningsform, og er godt på vei til å komme i enda bedre form, sier Løfshus til Dagbladet.

OVERTRENT: Per Elofsson kom aldri tilbake etter en treningssmell. Lege Stefan Branth frykter det samme skjer Northug. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
OVERTRENT: Per Elofsson kom aldri tilbake etter en treningssmell. Lege Stefan Branth frykter det samme skjer Northug. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!