PÅ TOPPEN AV KARRIEREN: Mats Magnusson spilte 30 landskamper for Sverige. Her fra en kamp i EM-kvalifiseringen mot Portugal i 1987. Foto: NTB Scanpix
PÅ TOPPEN AV KARRIEREN: Mats Magnusson spilte 30 landskamper for Sverige. Her fra en kamp i EM-kvalifiseringen mot Portugal i 1987. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ny bok

Svensk legende sjokkerer: Var full på banen og ramlet foran Zinédine Zidane

Mats Magnusson (55): - Ble sjokkert da jeg så TV-bildene etterpå.

(Dagbladet): Mats Magnusson (55) var et stort navn i svensk fotball på 80-tallet. Han dukket stadig opp i «Sportspegeln» - Sveriges svar på Sportsrevyen - og var en god spiss, til dels en gigant.

Men bak fasaden var ikke alt som det skulle. Det kommer fram i en ny bok, som på svensk har fått tittelen «Masse – helvetet tur & retur».

«Masse» er for ordens skyld Magnussons kallenavn.

- Jeg kommer aldri til å bli frisk. Men jeg kommer alltid til å velge å være nykter, sier Magnusson, som la seg inn for sju år siden – og seinere ikke har fått tilbakefall.

Innom flere klubber

Vi tar det hele fra begynnelsen: Magnusson startet karrieren i Malmö i 1981. Seinere gikk ferden til Servette i Sveits, tilbake til Malmö, Benfica i Portugal og Helsingborg. Til sammen spilte han 30 landskamper for Sverige og scoret 12 mål.

GIR UT BOK: Mats Magnusson gir ut boka i samarbeid med forfatter Marcus Birro.
GIR UT BOK: Mats Magnusson gir ut boka i samarbeid med forfatter Marcus Birro. Vis mer

Han hadde det engelskmennene ville sagt «a decent career», en anstendig karriere. Men han var ikke bare en ener på banen, han var også en ener foran bardisken. Whisky kunne gå ned på styrten.

- Jeg drakk bort alt. Pengene, hjemmet mitt, vennene. Alt, forteller han til avisa Expressen.

- Jeg har alltid kunnet drikke mye uten å bli sint eller utrivelig. Og jeg hadde det kult når jeg drakk. Men så ble det mer og mer. Til slutt begynte jeg å drikke alene. Jeg gjemte meg for folk, slik at jeg skulle få drikke i fred.

Magnusson fortsetter:

- Jeg brydde meg ikke om hva jeg drakk. Det eneste jeg så på var prosenten. Jeg ville ha rusen. Når jeg var full, føltes livet problemfritt.

Veldedighetskamp

På spørsmålet om når han innså at han hadde et problem, svarer han at han husker ikke. Derimot forteller denne historien muligens en del:

FRANSK BAUTA: Real Madrid-trener Zinédine Zidane har sett mye i sitt liv. Men fulle motspillere på banen ..? Foto: NTB Scanpix
FRANSK BAUTA: Real Madrid-trener Zinédine Zidane har sett mye i sitt liv. Men fulle motspillere på banen ..? Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg minnes at jeg spilte en veldedighetskamp med Zidane og mange andre storspillere i Lisboa. Jeg kom full inn på banen. Noe av det første jeg gjorde var å ramle. Da jeg så TV-bildene etterpå, ble jeg sjokkert. Mest for måten jeg så ut på. Jeg hadde blitt fryktelig feit.

I boka skriver han at det var en helgetur til Lisboa. Han begynte å drikke allerede på flyet. Inntektene fra kampen gikk til UNICEF. Oppgjøret ble spilt mellom Zinédine Zidane og hans venner, som Magnusson beskriver det, og et All Star-lag fra Benfica.

Det verste er imidlertid følelsen overfor barna.

- De har sett meg som en fyllik. Det er dette som er min store skam.

Søkte tilflukt

Til slutt sto han alene. Både forhold og hjem gikk til helvete. Han måtte søke tilflukt i klubbhuset til Högaborgs BK i Helsingborg.

- Jeg hadde nøkkel og trodde at ingen visste at jeg sov der om nettene. Men alle visste, de lot meg være.

Av og til sov han på en benk i parken. Venner i fotballmiljøet så hvor det bar. Til slutt ble han reddet av Malmö-ikonet Erling Pålsson, skriver Expressen.

- Han lovet meg jobb og bopel, på én betingelse: At jeg skrev meg inn på et behandlingshjem.

Da startet oppturen. Magnusson klarte å slutte å drikke. Og han fant kjærligheten på nytt: Via nettet kom den brasilianske kvinnen Wal som en virvelvind inn livet hans. I dag har de sønnen Benjamin på fem år.

Gjeldfri

- Jeg er gjeldfri i februar neste år. På sikt håper jeg å flytte til Lisboa. Drømmen er å se vår lille sønn løpe inn på Estadio da Luz, sier han.

Estadio da Luz er hjemmebanen til Benfica. Der spilte Magnusson fra 1987 til 1992. Om bokslippet skriver han på Facebook i dag:

- Snart slippes boka mi. Det har vært et år med mye glede og tårer. Det gjør vondt å rote i det vanskelige. Men det er viktig. All kjærlighet og støtte jeg har fått de siste åra gjør at jeg i dag står på toppen igjen.

KJÆRLIGHET: Mats Magnusson er i dag sammen med den brasilianske kvinnen Wal. Her fra femårsjubileet mellom dem, der han erklærte sin kjærlighet på Facebook.
KJÆRLIGHET: Mats Magnusson er i dag sammen med den brasilianske kvinnen Wal. Her fra femårsjubileet mellom dem, der han erklærte sin kjærlighet på Facebook. Vis mer