EM-BRONSE: Meraf Bahta løp inn til EM-bronse, uten å juble og uten å snakke med noen etter medaljeløpet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
EM-BRONSE: Meraf Bahta løp inn til EM-bronse, uten å juble og uten å snakke med noen etter medaljeløpet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BildbyrånVis mer

Kontroversielle Meraf Bahta vant EM-bronse

Svensk løper kan bli tvunget til å gi bort EM-bronsen: - Skandale

Meraf Bahta vant EM-bronse på 10 000 meter i kveld - men uten at hun eller Sverige jubler. Etter mesterskapet kan Alina Reh overta medaljen. Det tyske hjemmehåpet ante ingenting om hva som faktisk foregår i kulissene.

BERLIN (Dagbladet): Det svenske EM-håpet Meraf Bahta (29) har skapt oppstandelse før mesterskapet.

Og i kveld tok hun EM-bronse på 10 000 meter.

Medaljen kan imidlertid den svenske langdistansejenta miste. Bahta har nemlig brutt dopingreglemtet ved å ha droppet å møte opp til tre dopingkontroller. Saken er ikke ferdigbehandlet, og konsekvensen kan bli at 29-åringen utestenges og mister denne EM-bronsen.

I så fall rykker det tyske hjemmehåpet Alina Reh opp til EM-bronse.

STORMET FORBI PRESSEN: Meraf Bahta ønsket ikke å snakke med noen etter EM-bronsen. Foto: Øyvind Godø
STORMET FORBI PRESSEN: Meraf Bahta ønsket ikke å snakke med noen etter EM-bronsen. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Veldig trist

Da Dagbladet og svenske medier konfronterte Reh med dette, ble hun rystet.

- Jeg visste ingenting om denne saken. Virkelig, jeg ante ikke dette. Det er helt nytt for meg det jeg nå hører og at jeg kan få en EM-bronse i posten, sier Alina Reh til Dagbladet.

- Det er veldig trist hvis det er sant. Det er ikke sånn det skal være i idretten.

Uvitenhet om dopingsaken

Hvis svenske Bahta blir utestengt og mister EM-bronsen, har Reh all grunn til å føle seg snytt.

Å få medaljen i posten i etterkant, er ikke i nærheten av å være like stort som å få den rundt halsen her på hjemmebane på Olympiastadion i Berlin.

- Hvis jeg skal få en medalje, ville jeg selvfølgelig heller ha den her i øyeblikket foran tyske fans i Berlin, sier Reh, men klarer likevel å bevare humøret.

Dagbladet var i kontakt med flere av 10 000-meterløperne etter EM-finalen, men ingen av dem kjente til dopingsaken som verserer rundt Bahta.

Nektet å snakke

Selv stormet den svenske bronsevinneren bestemt forbi samtlige journalister i pressesonen etter løpet.

Til tross for at hun nettopp hadde vunnet en EM-bronse - i hvert fall midlertidig - var det ikke et smil å se hos 29-åringen, som ikke møtte noen journalister i blikket og sa ikke et eneste ord.

Bahta ønsker utelukkende å uttale seg skriftlig i denne saken.

Hevder uskyld

Hun ble regnet som medaljekandidat på 5000 meter og 10 000 meter - og rett før EM ble det kjent at hun hadde brutt dopingreglementet ved å ikke møte til tre dopingkontroller.

Ettersom saken fortsatt er til behandling og det ikke foreligger noen dom, kan Bahta konkurrere i EM. Det er ventet at det tar uker før saken er ferdigbehandlet. Før EM startet hersket det derfor full forvirring rundt langdistanseløperen. Det hele endte altså med at hun fikk starte.

I går kom hun selv med en pressemelding der hun for førte gang forklarte seg:

- Jeg er veldig ulykkelig og det er tungt å være i denne situasjonen, opplyste Bahta, som hevder hun har gjennomført 19 dopingtester de siste 18 månedene.

Tung sak

Ifølge antidopingreglene skal man hele tiden rapportere til Verdens antidopingbyrå (WADA) hvor man befinner seg til en enhver tid i løpet av året, slik at dopingkontrollører kan finne vedkommende. Hvis du dropper en kontroll, får du en prikk – og tre misser over tolv måneder regnes som et brudd på dopingreglementet.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Stefan Olsson, generalsekretær i Sveriges friidrettsforbund, poengterer at det ikke ennå ikke finnes noen tiltale mot Bahta. Forbundet har heller ikke nevnt løperen med navn, ifølge NTB.

- Vi har sammen med den personen det gjelder søkt om ny saksbehandling i dopingnemnda. Vi har gode grunner til å tro at en av uteblivelsene vil bli strøket, sier Olsson.

Leder Åke Andrén Sandberg i dopingutvalget i det svenske idrettsforbundet sier til Dagens Nyheter at utøveren ikke kan vente noe svar på sin forespørsel om en ny saksbehandling før utvalget har hatt sitt neste møte i midten av august.

I og med at saken er under behandling, kan utøveren delta i konkurranser, inklusiv i dette mesterskapet.

- En skandale

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg, som jobber tett mot svensk friidrett, mener Bahta-saken er en skandale.

- I Sverige mener mange at hun ikke burde fått løpe her i EM. Mange er forbannet både på henne og det svenske forbundet, fordi de lar henne konkurrere. Andre synes det er rett at hun får løpe, siden hun ikke har testet positivt, men bare «utelatt» fra dopingkontroller. Personlig mener jeg dette er en skandale, sier Holmberg til Dagbladet.

- Vi burde ikke la henne få springe på landslaget under disse omstendighetene når hun offisielt er mistenkt. Mye tyder på at hun kommer til å bli dømt og da tvinges til å gi tilbake sine medaljer. Dette er en pinlig situasjon for svensk friidrett.

- Mange sammenlikner det her med Therese Johaugs sak, ettersom det handler om en tabbe som leder til en dopingsak. Men dette her er på sett og vis verre enn Johaugs tilfelle, ettersom Sverige lar Bahta konkurrere mens saken mot henne pågår. Det er respektløst mot konkurrenter, mesterskap og idretten. Jeg skammer meg over at svensk friidrett tillater dette, sier Holmberg.