Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk melding til skiskyttergutta: «Lillebror!»

Skjøv Norge ned til 2. plass på herrenes stafett.

KONGE-KLEM: Sabastian Samuelsson klemmer Kong Carl Gustav av Sverige etter gullet på stafetten. Foto: Bjørn Langsem
KONGE-KLEM: Sabastian Samuelsson klemmer Kong Carl Gustav av Sverige etter gullet på stafetten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): - Vi visste vi hadde sjansen.

Det sier svenske Sebastian Samuelsson (20) til Dagbladet etter at Sverige overrasket de fleste med å ta OL-gullet på herrenes skiskytterstafett.

Den svenske kometene er lynrask på ski - og er også kjapp i replikkene. Han frydet seg over å slå Norge - som lenge har dominert skiskyting sammen med andre store nasjoner som Tyskland og Frankrike.

- Det er den perfekte «fighten»! Det er kult å slå lillebror Norge. Jeg tror Norge mener de gjorde en god stafett, men dessverre - for dem - var vi bedre, sier Samuelsson, med tydelig adresse til det norske laget som sitter en halvmeter unna.

Fredrik Lindström og Emil Hegle Svendsen kom samtidig inn til stående på siste etappe, og der var svensken kaldest. Svendsen måtte ut i strafferunde.

Dermed var overraskelsen et faktum. Sverige har et bra mannskap, men var ikke blant favorittene før start der de fleste mente Norge, Tyskland og Frankrike skulle kjempe om gullet. I dag slo svenskene alle, med 55 sekunder ned til de norske gutta.

KONGEN: Svenske kong Carl Gustav tar bilde av de svenske gullvinnerne. Foto: Bjørn Langsem
KONGEN: Svenske kong Carl Gustav tar bilde av de svenske gullvinnerne. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Kontroversiell sjef

Det er tyske Wolfgang Pichler som er landslagssjef for svenskene. På nesten mirakuløst vis står laget igjen med stafettsølv for kvinnene og gull for herrene.

Pichler er en kontroversielle figur i skiskytter-sirkuset. Før OL var det usikkert om han fikk lov til å reise til lekene. Bare dager før første øvelse fikk han klarsignal fra IOC.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) utestengte i desember Russland som nasjon fra OL i Pyeongchang, basert på omfattende og systematisk doping under OL i Sotsji for fire år siden.

Pichler ble først nektet akkreditering på grunn av sin fortid som russisk trener, men så kom IOC fram til at enkelte trenere som ikke lenger jobber i Russland likevel får akkreditering til OL.

Pichler var sjef for Russlands kvinnelandslag i skiskyting i årene 2011 til 2014. Flere av utøverne han hadde ansvar for er blitt disket fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid for dopingjuks, skrev NTB nylig.

Det gjelder både Olga Zajtseva, Jana Romanova og Olga Vilukhina.

GULLAG: Svenske gutter og jenter jubler etter gullet. Foto: Bjørn Langsem
GULLAG: Svenske gutter og jenter jubler etter gullet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ros fra løperne

De svenske løperne kom med ros av egen sjef etter gullet.

- Wolfgang og mange andre har gjort en fantastisk jobb med laget. Det blir mye fokus på Wolfgang, men han er en flott leder. Det gjelder både han og resten av ledelsen, sier Samuelsson til Dagbladet.

- Hva slags betydning har han hatt for dere?

- Vi - hele laget - jobber sammen og vi får det beste ut av hverandre alle mann. Det forklarer den svenske suksessen i OL, sier Samuelsson.

Den svenske skiskytteren var ukjent for de fleste før lekene i Sør-Korea. På jaktstarten klinket han til med sølv.

I dag viste han seg igjen fram med en glimrende 3. etappe - der han holdt følge med Johannes Thingnes Bø.

- Jeg var nervøs for hvordan formen var. Jeg fikk ligge bak Eder ganske lenge og visste at Johannes ville gå raskt. Jeg gjør en fantastisk stå-serie og da var det bare å ta ryggen på Johannes inn mot mål, sier Samuelsson.

- Overraskelse at dere vinner?

- Det er ingen overraskelse for oss. Vi ble fire i stafett nylig og vant i Oberhof. Vi visste at vi hadde sjansen. Det var mange som kunne vinne, sier Samuelsson til Dagbladet.

Kong Carl Gustav var på plass på Alpensia skistadion og så sine landsmenn ta seieren.

PALLEN: Norge tok sølvet, bak Sverige og foran Tyskland. Foto: Bjørn Langsem
PALLEN: Norge tok sølvet, bak Sverige og foran Tyskland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Herrene fulgte dermed opp den fine innsatsen fra kvinnenes stafett i går. Der overrasket kvinnene med OL-sølv.

- Etter forrige sesong bestemte jeg meg: Nå skal jeg trene hardere enn noen gang, sier Fredrik Lindström.

- Hvordan forklarer du den svenske suksessen?

- Vi har hatt OL som mål. Vi har trent mot dette hele sesongen. Vi har trent både mentalt og fysisk for dette, sier Lindström.

Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson og Fredrik Lindström gikk på vinnerlaget. Sverige har aldri tidligere tatt OL-gull i stafett. ​

- Beklager, sa ankermann Emil Hegle Svendsen i tv-intervju rett etter etappen.

- Det var veldig krevende. Jeg forsto ikke at han ved siden av fikk treff. All ære til Sverige. De vant fortjent, sa Svendsen til TVNorge.

Norge hang greit med på første etappe ved Lars Helge Birkeland som vekslet 24 sekunder bak ledende Tyskland. Tarjei Bø trøblet litt på andre etappe, men også han hadde en brukbar avstand med 31 sekunder fram til teten.

Live-published photos and videos via Shootitlive

En kjempeetappe av Johannes Thingnes Bø sendte Norge i føringen - der det var likt med svenskene ut på finalen for Svendsen.

Fakta: Menn, 4 x 7,5 km:

Gull: Sverige 1.15.16,5 (0/7) – Peppe Femling (0/1), Jesper Nelin (0/4), Sebastian Samuelsson (0/1), Fredrik Lindström (0/1),

sølv: Norge 0.55,5 min. bak (1/12) – Lars Helge Birkeland (0/2), Tarjei Bø (0/6), Johannes Thingnes Bø (0/1), Emil Hegle Svendsen (1/3),

bronse: Tyskland 2.07,1 (3/10) – Erik Lesser (0/1), Benedikt Doll (2/3), Arnd Peiffer (0/0), Simon Schempp (1/6),

4) Østerrike 2.52,5 (2/11), 5) Frankrike 3.26,6 (3/12), 6) USA 3.50,2 (2/14), 7) Tsjekkia 4.07,1 (2/13), 8) 8) Hviterussland 4.49,5 (3/12), 9) Ukraina 5.00,8 (2/9), 10) Slovenia 5.00,8 (1/10).

15 av 18 lag fikk plassering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling