SVENSK KAPTEIN: Astrit Ajdarevic har møtt kritikk for å ikke synge med på nasjonalsangen under OL. Foto: Scanpix
SVENSK KAPTEIN: Astrit Ajdarevic har møtt kritikk for å ikke synge med på nasjonalsangen under OL. Foto: ScanpixVis mer

Svensk OL-kaptein brast ut i gråt etter patriotisme-spørsmål: - Jeg kommer fra en elendighet som ikke burde finnes

Stor debatt i Sverige etter at landslagsspillere nektet å synge med på nasjonalsangen.

(Dagbladet): Bare to år gammel flyktet kosovoalbansk-fødte Astrit Ajdarevic (26) fra krig og elendighet til et bedre liv i Sverige sammen med familien sin. Örebro-spilleren er takknemlig for oppveksten han har fått i Skandinavia, men glemmer heller aldri hvor han kommer fra.

Det sterke båndet til fødelandet er også grunnen til at Ajdarevic ikke har sunget med på den svenske nasjonalsangen under OL - til tross for at han ble gitt det ærefulle oppdraget med å være «Söta brors» kaptein under mesterskapet i Brasil. Avgjørelsen føles naturlig for Ajdarevic, og for flere andre med innvandrerbakgrunn på laget, men har bidratt til en stor debatt i Sverige.

Emosjonelt

Etter at Japan slo Ajdarevic og lagkameratene hans ut av OL i går, fikk angriperen på nytt spørsmål om temaet, og denne gangen tok følelsene overhånd. Mens Ajdarevic forklarte bakgrunnen for standpunktet sitt, klarte han ikke å holde tårene tilbake.

- Jeg kan bare prate for meg selv og ingen andre. Jeg er fra Kosovo, men oppvokst i Sverige. Jeg er stolt over å få representere dette landet og være lagkaptein, men du og andre i Sverige må forstå at vi har familie og venner som har opplevd veldig vanskelige ting i krig som jeg må respektere.

- Jeg har slektninger som har gått gjennnom fryktelige ting. Forestill deg det selv. Jeg kommer alltid til å elske Sverige. Uansett hvor jeg reiser sier jeg at jeg er svensk kosovoalbaner. Det er mitt svar til deg. Så nå vet du min side av saken, sa Ajdarevic til Expressen.

- Kommer fra elendighet

Mens en preget Ajdarevic forklarte seg for pressen, satt U21-landslagssjef Håkan Ericson ved siden av. Han ønsker helst at spillerne synger med på «Du gamla, du fria», men har forståelse for at noen velger å ikke gjøre det.

Zlatan Ibrahimovic er en annen svenske som aldri har gjort det.

- Jeg glemmer ikke røttene mine. Jeg vet hvor foreldrene mine kommer fra. Jeg vet hva Sverige har gjort for meg, men jeg kommer fra noe dårlig, en elendighet som ikke burde finnes i denne verden - krig og vold. Man skal ikke sammenligne noe sånt med fotball. Om man synger eller ikke har ingenting med fotball å gjøre, sa Ajdarevic.

Får støtte

Han fikk samtidig støtte fra Ericson. Trenren støtter kapteinen sin, og forteller at han er stolt over 26-åringens opptreden både på og utenfor banen i Brasil.

- Jeg syns han har vært fantastisk i dette mesterskapet. Astrit har jo hatt stempel på seg for å være en humørspiller, at han ikke har jobbet hardt, men se på hvordan han har opptrådt både på pressekonferanser, i motgang og i dag da jeg satte ham ned på midtbanen. Han er i mine øyne et fantastisk menneske. Det har vært en fryd å ha han som kaptein, sier Ericson.

Debatten pågår likevel for fullt hjemme i Sverige. I går gikk blant annet Erik Hamrens erstatter som A-landslagssjef, Janne Andersson, ut på Sveriges Radio 1 og ba spillerne lære seg teksten på nasjonalsangen, før han i dag kom med en ny uttalelse på det svenske fotballforbundets nettside.

- Jeg var enkelt og greit ikke tydelig nok på hva jeg mente. Jeg mener at det finnes en symbolverdi at vi synger sammen med supporterne våre, som ofrer veldig mye og deler vår tro på at vi skal vinne kamper. Men, som sagt, det er selvfølgelig ingen tvang på noen som helst måte, sier Andersson.