Svensk professor dikter opp Bjørgen-romanse i bok

- Jeg skjønner ingenting, sier skidronningen.

MISLIKER BOK: Marit Bjørgen har nektet å bidra til boka der en svensk professor og forfatter jakter på hemmelighetene bak det trønderske skieventyret. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MISLIKER BOK: Marit Bjørgen har nektet å bidra til boka der en svensk professor og forfatter jakter på hemmelighetene bak det trønderske skieventyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den trønderske skisuksessen, med Petter Northug og Marit Bjørgen i spissen, fascinerer flere enn nordmenn.

Før jul var den svenske professoren og forfatteren Sverker Sörlin gjest i «Skavlan», der han fortalte om sin kommende bok «Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse». I boka forsøker han i utgangspunktet å finne svaret på hvorfor trønderne er så mye bedre på ski enn mange andre.

Men boka er ingen tradisjonell skibiografi. Adresseavisen skriver i dag at Sörlin også tar med leseren inn i en drømmeverden, nærmeste bestemt sin egen.

Blant annet drømte han at Bjørgen hadde en kort romanse med en ung nordmann, som igjen har gjort forholdet til samboer Fred Børre Lundberg anstrengt.

Bjørgen selv har fått lese gjennom noe av manuset, via sin trener Egil Kristiansen. Og hun liker det dårlig - ikke minst passasjen om det oppdiktede forholdet.

- Jeg skjønner ingenting. Jeg syns ikke noe om det. Det er vanskelig å forstå hva han mener med det, sier hun til Adresseavisen.

- Altfor personlig
Rognes-jenta sier hun ikke har medvirket til boka på noen som helst måte, selv om hun har fått spørsmål om å gjøre det. Sörlin fikk kontant nei da han ba om å få være med henne på trening. Skiforbundet ga imidlertid grønt lys til at han fikk være med på samling. Der brukte han tiden på å observere og snakke med folk rundt Bjørgen.

30-åringen sier boka, foruten gjengivelsen av drømmene til forfatteren, inneholder enda mer fiksjon som ikke har grobunn i virkeligheten. Blant annet fra OL i Vancouver i februar, der Bjørgen ble den store dronningen med tre gull.

- Jeg har forstått det slik at det skal være en bok om norske og svenske langrennsløpere. Det jeg fikk tilsendt av Egil, som var skrevet om meg, var altfor personlig om meg. Det var skrevet flere ting som har skjedd før, og hva som har skjedd i familien, som ikke stemmer, sier hun.

På spørsmål om hun misliker boka svarer hun bekreftende.

- Ja, jeg gjør det uten at jeg har lest den nå. Det har vært skrevet ting uten at jeg har blitt intervjuet.

- Synd hun ikke liker den
Forfatter Sverker Sörlin er til daglig professor i miljøhistorie ved den tekniske høyskolen i Stockholm. Han forteller at han ønsket å skrive en utradisjonell sportsbøk, som skiller seg ut både i språk og innhold.

Sörlin understreker at sekvensen om Bjørgens forhold til en ung nordmann er ren fiksjon - og håper hun ikke tar seg nær av noe som står i boka.

- Det er synd at hun ikke liker det. Jeg er ikke ute etter at hun skal bli lei seg. Boka er fylt av dyp respekt for hennes person, integritet og som skiløper, sier han.