IMPONERT: Johanna Ojala har latt seg imponere og overraske over den norske langrennsrekrutteringen.
Foto: METTE BUGGE
IMPONERT: Johanna Ojala har latt seg imponere og overraske over den norske langrennsrekrutteringen. Foto: METTE BUGGE Vis mer

Svensk profil ble sjokkert under norgescuprenn for juniorer: - Utrolig!

Forskjellen på rekrutteringen i Norge og Sverige er enormt stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge har vært verdens beste langrennsnasjon i mange år, men aldri så suverene som denne sesongen.

Seks nordmenn blant de sju beste i verdenscupen sammenlagt på herresiden og trippelt norsk på kvinnesiden, impliserer en historisk norsk dominans.

Samtidig har Sverige - i hvert fall herrene - vært svakere enn noensinne. Riktignok er både Charlotte Kalla og Stina Nilsson blant de fem beste på verdenscuplisten, men på herresiden er Emil Jönsson beste svenske helt nede på 28. plass.

Norge har hele ti herrer foran beste svenske i verdenscupsammendraget. Det er et oppsiktsvekkende faktum når Sverige er like langrennsgale som oss.

Svenskene fortviler og forsøker å finne svar på hvorfor det er slik. Rekrutteringen på juniornivå er sannsynligvis en del av fasiten. Det tror i hvert fall den svenske langrennseksperten og -treneren Johanna Ojala.

Tre ganger så mange Ojala kjenner etter hvert norsk langrenn godt etter blant annet å ha vært trener for Thomas Alsgaards Team Leaseplan Go.

Men da Ojala for første gang overvar et norgescuprenn for juniorer, ble hun lettere sjokkert da hun oppdaget folketoget av hardsatstende norske 17-åringer i et voldsomt tempo i langrennsløypa.

NORSK DOMINANS: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng tapetserte pallen under Tour de Ski. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE
NORSK DOMINANS: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng tapetserte pallen under Tour de Ski. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE Vis mer

- Det som slo meg var at deltakerantallet var på 900 hver dag. Hver eneste dag! Det er ganske utrolig. Det var et hav av løpere som bare suste forbi meg i løypa, formidler Ojala i SVTs vinterstudioblogg.

Den norske deltakelsen kontrasterer den svenske. Forskjellen i rekrutteringen er nemlig enorm. Bare se på dette eksempelet:

Under norgescuprennene i Steinkjer 8-10. januar fullførte 738 norske juniorer klassiskløpet og 758 sprinten. For tilsvarende nasjonale renn i Sverige i Åsarna helga etter, var tallene omtrent bare en tredjedel så høye som de norske, nemlig 258 og 267.

Den differansen er så stor at Sverige har svært dårlige odds om de skal komme opp på Norges nivå. Det betyr at for hver gode langrennsløper Sverige skaper, vil Norge avle frem tre, statistisk sett.

Drømmer om ni svensker i verdenstoppen Den eventyrlig gode norske rekrutteringen kommer til å manifestere seg på ny når Høybråten og Stovner arrangerer Oslo Skifestival i Holmenkollen for 32. gang i helga.

- Det skal gjennomføres 4200 starter i helga. Det viser en enorm skiinteresse i Norge, og er et frempek på at vi trolig også kommer til å dominere sporten i årene fremover, forteller Kaare Martin Granerud, fra Høybråten og Stovner langrenn, til Dagbladet.

En slik bredde er ikke svenskene i nærheten av.
- Å gå på ski i Norge, er en dyd. Det er en måte å identifisere seg på og vise hvem man er. Så er spørsmålet: Når kan vi begynne å konkurerre mot Norge? spør Ojala.

- Den dagen Sverige får den samme rekrutteringen på juniornivå som Norge, kan vi begynne å konkurrere med dem også på seniornivå. Hvis vi også får 900 deltakere i Sverige Cup og én prosent av disse tar steget videre, kan vi plutselig få ni langrennsess i verdenstoppen vi også, håper hun.

Under verdenscupstafetten på Lillehammer i desember tok Norge trippelseier for første gang i en internasjonal stafett. Sveriges førstelag ble endatil slått av Norges fjerdelag.

- Det er helt makeløst utrolig hvor mange løpere Norge har å plukke av, sa Ojala den gang - og ser nå at rekrutteringen reflekterer resultatene på seniornivå ganske godt.

Mens Dagbladets kommentater Esten O. Sæther ønsker gratis ski til alle nordmenn, har Sveriges Skiforbund startet prosjektet «Alle på snø», som skal appellere til det svenske folkets skiglede.

- Ikke kult for sporten Viljen er stor, men foreløpig har resultatene i Sverige altså uteblitt, med unntak av Stina Nilssons sporadiske sprinttriumfer.

Calle Halfvarsson er en av mange svensker som har latt seg frustrere over den norske dominansen i langrennssporet.

- Det har jo vært jævlig å se hvordan det har sett ut. Det er ikke noe kult for sporten, det er ikke en gang interessant å se på, har Halfvarsson sagt til Dagbladet.

Expressens kommentator Tomas Pettersson resignerte allerede midtveis under Tour de Ski i begynnelsen av januar.

- Kanskje det er like bra å heise det hvite flagget, pakke sammen og reise hjem til Sverige. Da slipper vi i alle fall enda en dag av Tour de Tragisk, skrev Petterson da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer