Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk profil frykter at ski-VM i Lahti blir en katastrofe: - Bare å koble ned TV-stasjonene

Er bekymret for langrennssporten etter Norges dominans.

NORSK DOMINANS: Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sørget for norsk storeslem i Lahti i går. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA FINLAND OUT
NORSK DOMINANS: Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sørget for norsk storeslem i Lahti i går. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA FINLAND OUT Vis mer

(Dagbladet): Norsk langrenn er bedre enn noensinne. I verdenscupsammendraget på herresiden er det firedobbelt norsk, mens det er tredobbelt norsk på kvinnesiden.

Det gjenspeiler en enestående norsk sesong med rekordmange seirer og pallplasseringer. Symptomatisk nok har det skjedd i en mesterskapsfri sesong.

I mesterskapsfrie sesonger er ofte Norge aller best. Mens mange av konkurrentene trenger mesterskap - og fremfor alt OL - for å finne den siste ekstra motivasjon i sesongoppkjøring, virker motivasjonen i Norge å være like sterk hele tiden.

I Norges nasjonalidrett er kampen om å få representere Norge internasjonalt så hard at det driver de norske langrennsutøverne fremover i sterkere grad enn utlendingene i mesterskapsfrie sesong.

Samtidig har Norge vært så suverene denne sesongen at det skal svært mye til for utlendingene om de skal innhente forspranget. Riktignok vant russerne tre av tre renn i langrennsuka i Sverige, men i prøve-VM i Lahti var den norske dominansen nok en gang total:

Norge vant fire av fire løp og kapret elleve av tolv pallplasseringer. I går ble det firedobbelt norsk på kvinnenes fellesstart med skibytte og femdobbelt norsk på samme distanse på herresiden.

- Katastrofe for sporten Den norske dominansen i prøve-VM skaper bekymring før neste års VM i Lahti. Det gjelder ikke minst hos vertsnasjonen Finland og våre naboer i Sverige, som har hatt en marerittsesong.

Langrennseksperten Tomas Pettersson uttrykker bekymringen på dramatisk vis i en kommentar i Expressen.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh og Hans Christer Holund utklasset de utenlandske konkurrentene i Lahti i går. Foto: Jussi Nukari/ Lehtikuva via AP
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh og Hans Christer Holund utklasset de utenlandske konkurrentene i Lahti i går. Foto: Jussi Nukari/ Lehtikuva via AP Vis mer

- Denne norske dominansen er trist. Seks nordmenn blant de sju beste i dameløp og fem nordmenn først i herreløpet. Hvis det blir slik i VM neste år også, er det bare å koble ut alle TV-kablene bortsett fra den til Oslo, mener Pettersson.

Konkurrentene kan i hvert fall trøste seg med én ting: En så komplett norsk dominans vil ikke finne sted i Lahti-VM, av den enkle grunn at Norge bare får stille med fire utøvere - eller fem på øvelsene hvor Norge har tittelfosvareren.

- For hver norske utøver som forsvinner, jo bedre er det. Historien viser også at verdenscup og mesterskap er to ulike ting, men likevel er det grunn til bekymring.

- Hvis Norge tar så mange av pallplasseringene i VM som de har gjort i prøve-VM, er det en en katastrofe for internasjonal langrenn. TV-interessen internasjonalt går allerede nedover. Den kommer til å havne i fritt fall om VM blir en norsk lekestue, frykter Pettersson.

Det utenlandske håpet Det er imidlertid flere aspekt som taler imot en så sterk norsk dominans i Lahti-VM. Det ene er at Norge får stille med færre løpere i mesterskap, hvilket betyr at Norge har færre kort å spille på.

For øyeblikket har Norge, spesielt på herresiden, en ekstrem bredde, hvor man bytter på å ta pallplasseringene bak Martin Johnsrud Sundby ut ifra dagsformen.

Med færre løpere på startstrek i VM i Lahti, risikerer man da at mannen med best dagsform, sitter hjemme og ser konkurransen i stua.

I tillegg gjør den norske bredden at majoriteten av Norges utøvere, i hvert fall på herresiden, må fremskynde en liten formtopp tidlig i sesongen for å vise gode nok resultater for å få lov til å gå verdenscup og kvalifisere seg til VM.

I andre land hvor bredden er mindre, kan enerne vente lenger med toppformen, noe for eksempel svenske Johan Olsson har gjort til gangs i senere mesterskap.

Mesterskapsformelen Nettopp det gjør at svenskene ser lys i enden av tunnelen før neste års mesterskapssesong.

- Vi bruker å lykkes i mesterskap. Jeg vet ikke hvorfor Martin Johnsrud Sundby ikke har lykkes der, men det er sikkert litt marginer. Samtidig har vi i Sverige funnet en suksessoppskrift som fungerer. Det er en trygghet, sa Marcus Hellner til Dagbladet etter femmila i Holmenkollen.

I de tre siste OL-ene har de svenske herrene tatt dobbelt så mange medaljer som de norske i distanselangrenn.

- Det er vanskelig å si hvorfor. Det er nok litt marginer også. Men vi er gode til å toppe formen og prioriterer kanskje hardere i oppkjøringen, mens for eksempel Sundby går alt av renn, sier Daniel Richardsson til Dagbladet.

- Vi har en hard jobb å gjøre for å ta igjen Norge, men det er mulig. Vi må trene hardt i sommer og gjøre de forberedelsene som bruker å være en suksess i mesterskap, forteller 33-åringen.

Må gjøre grep Landslagssjef Rikard Grip er tydelig på at de må gjøre grep før neste sesong.

- Vi må jobbe steinhardt og se om det er noe vi må gjøre annerledes. Vi har hatt for mye sykdom og må finne ut om det er noe vi har gjort feil på det området, forteller Grip til Dagbladet.

Finnen Matti Heikkinen, som ble verdensmester i Holmenkollen i 2011, ser også optimistisk frem mot neste års VM.

- Jeg har slått Sundby før og kan gjøre det igjen. På mitt beste kan jeg slå alle. Hvis vi legger ned en enda hardere jobb før neste år, er det håp. Samtidig vet vi at det blir knalltøft å slå de norske. De er ekstremt gode og imponerer veldig, sa Heikkinen til Dagbladet etter femmila i Holmenkollen.

Det svenske håpet De svenske stjernene tror de kan hamle opp med Norge i neste års VM i Lahti. Det skyldes i hovedsak fire årsaker:

1. Calle Halfvarsson og Marcus Hellner har begge fått sesongen spolert på grunn av sykdom. Om de blir kvitt sykdomsproblemene, vil disse to profilene trolig vise seg på et helt annet nivå neste sesong.
2. Daniel Richardsson og Johan Olsson valgte begge å gå over til langløp denne sesongen. Til Dagbladet forteller Richardsson at han - og kanskje også Olsson - vil satse mot VM i Lahti.
3. Sverige er spesialister til å toppe formen til mesterskap. Blant annet har de svenske langrennsherrene tatt dobbelt så mange medaljer som de norske i de tre siste OL-ene, selv om Norge har dominert de fleste andre renn.
4. Rikard Grip forteller til Dagbladet at Sverige har flere spennende juniorløpere som kan ta steget opp neste sesong.