Svensk profil har fått nok av Norges arroganse: - Slutt med svenskespøkene nå

Tar et oppgjør med nordmenns innstilling.

(Dagbladet): Du har sikkert lest saker i Dagbladet hvor de norske idrettsprestasjonene settes opp mot de svenske og hvor svenskenes reaksjoner skildres.

Årsaken til det er ganske enkel:

Interessen for slike saker er enorm. Nordmenn elsker å lese om frustrerte svensker etter en tapt duell mot en norsk konkurrent.

Et oppgjør med rivaliseringa
Rivaliseringen mellom Norge og Sverige er en ekstra motivasjon og et ekstra underholdningsaspekt for mange. Petter Northug er én av de som har skjønt det og takker sjelden nei til å fyre opp stemningen mellom nabolandene.

I november gikk Northug i svensk drakt under den svenske åpningen under Bruksvallarna. Tidligere har langrennsprofilen foretatt mange andre svenskestunt.

Noen svensker raser. Andre synes det er gøy. Den svenske TV-profilen Patrick Ekwall er ikke én av dem. Programlederen og sportsjournalisten tar nå et oppgjør med Norges svenskevitser i idrettsammenheng i en kronikk i Expressen.

- Norge, altså. Dette beundringsverdige idrettslandet som hver vinteridrettshelg viser verden at der best. Nå kan de spille håndball også, og det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men hvorfor kan ikke Norge slippe sitt svenskekompleks? spør Ekwall.

- For bra for å bry dere
Da Dagbladet får tak i Ekwall på telefon fra Stockholm, innrømmer han at mye av teksten er satt på spissen for å provosere litt ekstra. Likevel står han for hovedbudskapet.

- «Ni måsta sleppa Sverige», gjentar han gang på gang.

- Dere er for bra til å bry dere om hvordan de svenske utøverne gjør det. Dere må virkelig slippe Sverige nå, sier han.

LEI: 
Patrick Ekwall (t.v.) tar et oppgjør med Norges sterke rivalisering til Sverige.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
LEI: Patrick Ekwall (t.v.) tar et oppgjør med Norges sterke rivalisering til Sverige. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090 Vis mer

Den gryende irritasjonen han har hatt over det norske svenskekomplekset fikk nok dråper til at begeret rant over under håndball-EM i Polen. Da, i medvindens stund, rant både mailboksen og twitterkontoen hans over med nordmenn som var mer opptatt av hva svenskene drev med enn det de historiske håndballherrene oppnådde, mener han.

- Jeg er lei av det, for å være ærlig. Det er veldig unødvendig. Nordmenn undervurderer sine egne prestasjoner ved å sammenlikne seg med Sverige. Norge er jo et av verdens aller beste idrettsland når man måler per innbygger, da bør det ikke være noen grunn til å sammenlikne seg med Sverige, sier Ekwall.

- Lei storebrorskomplekset Han omtaler Norge som en fantastisk idrettsnasjon tatt i betrakning av at de har nesten bare halvparten så mange innbyggere som Sverige. Samtidig er han lei av nordmenn alltid skal sammenligne seg med nabolandet.

- Jeg liker Norge, men jeg er sannelig lei av storebrorskomplekset. Hvorfor kan de ikke bare droppe det? lurer den svenske programlederen på.

Ekwall hevder at det viktigste for nordmenn er å slå Sverige og at det kan svekke Norges utvikling. Han legger til at rivaliseringen ikke er på samme måte med Danmark og Finland.

- Norge er klart bedre enn oss i mye - ikke minst på ski, uansett om det er langrenn, skiskyting, hopp eller alpint. De har også sterkere syklister, er bedre i håndball, damefotball og rally. Norge har også verdens beste sjakkspiller, oppsummerer Ekwall.

- Martin Ødegaard er unik, men vi har ingen anelse om hvor god han kan bli og om Norge noen gang kommer til fotballmesterskap for herrer igjen. Og så veldig mye mer enn dette har egentlig ikke Norge, fortsetter han.

- Norge blir aldri større enn Sverige Den svenske programlederen beundrer mange norske idrettsutøver, men er tydelig på at Norge alltid vil være Sveriges lillebror.

- Vi svensker liker at Petter Northug er Petter Northug. Vi liker Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Vi applauderer Henrik Kristoffersen, vi forundres over håndballvidunderet Sander Sagosen, og det finnes sikkert de som spretter opp for å se skihopp i bakfylla.

- Vi liker vår søte, lille fremgangsrike lillebror. Jeg hadde bare likt fremgangen mye mer om jeg slapp alle tvangsforestillende tanker om hva Sverige gjør og tenker. Vi måler oss ikke alltid mot Norge, langt der ifra. Norge er ikke jordens midtpunkt. I det store og det hele er storebror alltid trygg i visshet om at lillebror aldri blir størst, konkluderer Ekwall.

For bra til å bry dere
Det ironiske ved kommentaren til Ekwall er at den står på trykk i Expressen, som ikke bare skriver mye om norske idrettsutøvere, men som også kåret Petter Northug til årets svenske utøver for noen år siden.

- Ja, og vi er aldeles for mye opptatt av nordmenn vi også. Det er klart at vi i Sverige er opptatt av ski-framgangen i Norge, og Petter Northug er en av de aller mest kjente idrettsutøverne også her. Men i det store bildet er svenskene mest opptatt av Zlatan og ishockey, og akkurat der er det Finland vi konkurrerer mest mot, sier Ekwall.

- Og i skisporet er vi opptatt av nordmenn fordi det ikke fins noen andre å konkurrere mot.