Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk profil raser:
- Det er jo helt sykt!

Calle Halfvarsson (29) reagerer på det som skal være avsløringer fra OL i Pyeongchang.

SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist i prøvetakingsrommet i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig publiserte den tyske TV-kanalen ARD en video som viser hvordan en person er helt alene i et rom som ble brukt til dopingkontroller under Pyeongchang-OL.

Varsleren som står bak videoen, som skal ha være en «kompanjong» av en OL-utøver under mesterskapet, viser hvordan kjøleskap med urinprøver stod ulåst og dokumenter som lå framme uten tilsyn.

Mange har reagert sterkt på videoen som har kommer fram, og Marit Bjørgen er blant dem som har opplevd svikt i forbindelse med dopingprøver under mesterskapet:

- Alvorlig

Nå kaster også den svenske skistjerna Calle Halfvarsson seg på hylekoret. I likhet med Bjørgen, mener han det er skremmende at prøvene kunne blitt trikset med.

- Det er jævla alvorlig. Det er jo helt sykt at hvem som helst kan trikse med prøvene våre. Det høres helt utrolig ut. Helt sykt, sier Halfvarsson til svenske Expressen.

REAGERER: Calle Halfvarsson. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
REAGERER: Calle Halfvarsson. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Skal det være på dette nivået, så fungerer jo ingenting lenger, sier Halfvarsson videre.

Han er mildt sagt opprørt over det som nå kommer fram.

- Du har jo ingen anelse om det under et mesterskap. Ikke før lenge etterpå når noen til slutt forteller om det. Og det er jo det som føles så skremmende, mener Halfvarsson.

Brister

Den svenske legen Per «Pliggen» Andersson var på plass i Pyeongchang under OL. Han merket ikke selv noe til sikkerhetsbristene som ARD beskriver, men ser på avsløringene som alvorlige.

Samtidig forteller Andersson at det svenske laget hadde visse problemer med dopingkontrollene.

- Det var språkbrister, til en viss grad, og noen rutiner var ikke optimale. Det var en del brister, sier Andersson til Expressen.

Disse bristene skal imidlertid ha blitt påpekt og rettet opp raskt. Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har ansvaret for dopingkontrollene i OL.

Dagbladet får bekreftet av Antidoping Norge (ADNO) at de nektet å sende norske dopingkontrollører til Pyeongchang-OL. Det handlet om at eventuelle norske kontrollører selv måtte betale for reise og opphold av egen lomme.

- Virket skikkelig

Norske Hans Christer Holund (29), som blant annet tok bronse på 30 kilometer skiathlon, deltok på tre distanser under OL og ble testet flere ganger under mesterskapet.

- Først og fremst var de flinke til å ta nok kontroller. Jeg hadde ingen ubehagelige opplevelser. De virket skikkelige og bra. Jeg følte meg trygg på de testene som ble tatt. Jeg har ikke noe kritikk til det, sier Holund til Dagbladet.

Han mener det virket profesjonelt.

- Ja, det gjorde det. De som var der hadde tatt dopingprøver før, sier Holund, som selv ikke har sett den omtalte videoen fra ARD.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!