Fluorskandale langrenn

Svensk skandale truer OL

Den svenske fluorskandalen er skrekkbildet på det som kan skje i langrenn under OL. Der blir ingen disket fordi all den giftige skismørningen nå er tillatt i Kina.

GIFTIG I OL: Alle giftige fluorglidere er tillatt i langrenn i OL. Nå viser smøringsjukset i Falun, hva som kan skje under konkurransene i Kina. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB
GIFTIG I OL: Alle giftige fluorglidere er tillatt i langrenn i OL. Nå viser smøringsjukset i Falun, hva som kan skje under konkurransene i Kina. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SIST helg jublet svenskene over uvant suksess i Scandinavisk Cup i Falun. Der vant de overraskende alle renn i en konkurranse som spesielt blant gutta i årevis har vært dominert av norske løpere.

Det er en fin utvikling for sporten, men etterspillet er direkte ødeleggende:

  • Enkelte svenske løpere i Falun konkurrerte med forbudt fluorsmøring under skia.

Svikten er innrømmet i flere tilfeller, men navnene er anonymisert. Det er greit nok i et svært vanskelig forsøk på å få effekt av forbudet mot høyfluorisert smøring; såkalt C8-produkter.

Sånn er det ikke navnene på enkelte ekstremt dumme svenske skiløpere som sporten trenger å løpe etter.

Noen ganske annet er alarmen som går i internasjonal langrenn om det som nærmer seg i OL om et par uker.

For om det svikter midt i et svensk skimiljø som tradisjonelt har vært til å stole på, kan alt skje under skia i de olympiske rennene.

Nå truer denne skandalen i Falun rettferdigheten i OL-konkurransene i en hel sport.

I GÅR var det full forvirring og hektisk jobbing rundt hva langrennsporten internasjonalt kan gjøre for å hindre denne giftigste fluorsmøringen under OL. Det var vanskelig å akseptere at løpet allerede er kjørt:

  • I Kina er det lov til å ha hvilken som helst fluorsmøring under skiene.

Det er opp til den enkelte skinasjon å holde igjen i påvente av at dette er giftige produkter som kommer til å forsvinne ganske fort.

Men enkelte svensker holdt ikke igjen selv der slik smøring er absolutt forbudt.

Og de blir sannsynligvis ikke straffet.

SITUASJONEN under disse rennene i Sverige var skremmende. Der var det åpenlyst salg av forbudt smøring fra det svarte markedet. I tillegg kom det ubekreftede rapporter om C8-produkter inne hos en leverandør. Det til tross for at de seriøse produsentene og hele sportsbransjen forlengst har fraskrevet seg enhver befatning med forbudt smøring.

Dessuten ble det fortalt om et par skitester der lovlig glider ble målt opp mot forbudt glider. I og med at C8-fluor fra juli 2020 verken er tillatt produsert eller brukt i EU, er disse testene i seg selv ulovlige.

Men under OL i Kina er alt i praksis lov.

BAKGRUNNEN er mangelen på troverdig kontroll. Helt siden det internasjonale Skiforbundet (FIS) høsten 2019 vedtok å forby all bruk bruk av fluor, har sporten strevd med å få utviklet apparater til å få gjennomført effektive kontroller.

Seinest under verdenscupen på Lillehammer før jul testet FIS-ekspertene to apparater. De oppnådde flotte resultater med 99 prosent treff på fluor, men klarte ikke å skille mellom lovlige C6 produkter og forbudte C8-glidere.

Og hadde de klart noe sånt, ville det vært helt forgjeves i forhold til vinter-OL i Kina.

For uten et troverdig totalforbud mot fluor, føler sporten seg sjanseløs.

FORELØPIG gjelder det en regel bare for trening og konkurranser i EU-området. Der har FIS fått alle nasjoner og hele skiindustrien til å skrive under på et løfte om å unngå de giftige C8-produktene.

Erfaringene fra verdenscup-rennene i vinter tyder på at dette forbudet har vært vellykket. Det er ikke rapportert om noe mistenkelig ute i sporet på internasjonalt toppnivå.

Men om det hadde skjedd, kunne sporten fått et juridisk problem. Brudd på EU-regler, gir ikke automatisk diskvalifikasjon i idrett.

SEINEST under Tour de Ski foretok tyske myndigheter kontroll i flere smøretrailere på arenaen i Oberstdorf. En rekke produkter ble beslaglagt for nærmere undersøkelser.

Det var en fin aksjon i forhold til det å vise alvoret i kampen mot miljøgifter, men ikke nødvendigvis for å omskrive langrennsportens resultatlister:

  • Dersom de tyske myndighetene om noen uker offentliggjør brudd på EU-reglene og eventuelt bøtlegger ulike nasjonale skiforbund, er det utenkelig at sporten vil diskvalifisere resultatene til toppløpere eller hele landslag prestert i Oberstdorf.

Den omstendelige juridiske prosessen etter Russlands dopsvindel i Sotsji-OL, viser jo hvor vanskelig det er å få dømt de enkelte utøverne som vinner medaljene sine på slikt juks.

Og i vinterlekene i februar er det å smøre giftig C8 under skiene ikke engang å jukse.

FOR det store fluorforbudet er altså utsatt i påvente av en rask og effektiv kontroll av skiene der og da i startområdet eller rett etter målgang. Mens tyske myndigheter gjennomfører sivile kontroller på grunnlag av EU-regler, har kinesiske myndigheter ingen tilsvarende regler å passe på.

Og er det da noen som tviler på at enkelte land og løpere kommer til å bruke den glideren som gir best glid i OL?

FORELØPIG har langrennsporten dyttet dette problemet foran seg, og satset på at det kalde, tørre klimaet på Kuyangshu langrennsstadion gjør at det ikke er noe å hente med C8-glider i forhold til de lovlige fluorproduktene eller helt nye, mer miljøvennlige varianter.

Den aller farligste fluoren skiller først radikalt ut fra alternativene når det er vått og forurenset i sporet. I Skandinavisk Cup i Falun var det tildels vrient nullføre, og muligens mye å tjene på jukset.

Men midt i en global klimakrise er det såvisst ikke utenkelig at også det tradisjonelle nordkinesiske vinterværet glipper om et par uker, og at varmegrader og nedbør forvandler OL til en sportslig fluorskandale.

DET er den utfordringen som gjør den svenske skandalen så skuffende. Disse tillitsbruddene kommer jo blant løpere som vi har trodd så mye bedre om. Og muligens i svenske skiklubber som står for helt andre verdier.

Sverige er en skinasjon som i likhet med Norge, har lovet å unngå denne giftigste fluorsmøringen i OL.

Da ligner dette et forvarsel om et olympisk mareritt i nasjonalsporten vår.

Altså en svensk skandale som truer det fineste vi har i vinter-OL.

FOTNOTE: 18.januar publiserte Langrenn.com en reportasje der såkalt «Teknisk Delegert (TD)» i Falun ii sin rapport til FIS kke vil utelukke at også norske lag benyttet forbudt fluor. Det bare understreker alvoret i dette bruddet, og faren for ny svindel under OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer