FORBANNA: Svenske Ara Abrahamian har tatt medalje i to OL, og raser etter at bryting blir fjernet fra OL-plakaten. Foto: AP Photo/Lehtikuva, Heikki Saukkomaa
FORBANNA: Svenske Ara Abrahamian har tatt medalje i to OL, og raser etter at bryting blir fjernet fra OL-plakaten. Foto: AP Photo/Lehtikuva, Heikki SaukkomaaVis mer

Svensk skandalebryter raser etter OL-vraking

- Hva skal de ta inn nå? Blir det rulleski eller klatring?

(Dagbladet): I dag annonserte IOK at bryting blir fjernet fra OL-programmet fra og med OL i 2020.

Blant annet tidligere gullvinner Jon Rønningen stiller seg uforstående til avgjørelsen.

- Jeg synes ikke OL blir det samme etter dette, sier Rønningen til Dagbladet.

Også den kontroversielle svenske bryteren Ara Abrahamian raser.

- Tenk på ungdom og juniorer som drømmer om OL-medalje. Hvordan skal de motivere seg nå? spør Abrahamian, ifølge Aftonbladet.

Droppet medalje
Svensken har tidligere tatt både sølv og bronse i OL, men er kanskje mest kjent for at han i Beijing-OL i 2008 nektet å ta imot bronsemedaljen.

Han protesterte mot det svenskene kalte korrupte italienske dommere i semifinalen, og bestemte seg etter bronsefinalen for å aldri bryte igjen.

KONTROVERSIELL:Ara Abrahamian vant bronse i Beijing-OL, men lot medaljen ligge igjen inne på arenaen. Foto:Jonas Ekströmer / SCANPIX
KONTROVERSIELL:Ara Abrahamian vant bronse i Beijing-OL, men lot medaljen ligge igjen inne på arenaen. Foto:Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer

Under medaljeseremonien dro han bronsen over hodet, la den fra seg på brytematta, og forlot den kinesiske hallen med armen hevet.

Svensken kommer med kraftig kritikk mot det internasjonale bryteforbundet, FILA og presidenten Raphael Martinetti.

- Kan de få inn en bra president, så tror jeg det er en sjanse for å få bryting tilbake. De må bytte ut hele Fila.Gjør de ikke det, og i stedet er naive og bare sitter på rævva, blir Rio (i 2016) det siste mesterskapet, sier han.

Siden 1896
Bryting har stått på programmet siden de aller første moderne olympiske leker i 1896.

I dag møttes hovedstyret i Den internasjonale olympiske komité i Sveits for å avgjøre hvilken av de 26 grenene i sommer-OL som skulle fjernes.

Mange forventet at moderne femkamp skulle bli kastet ut - men i stedet ble det altså bryting.

SLAPP MEDALJEN: Her legger Ara Abrahamian ned bronsen. Foto: AP Photo/ Vanda Biffani
SLAPP MEDALJEN: Her legger Ara Abrahamian ned bronsen. Foto: AP Photo/ Vanda Biffani Vis mer

- Hva skal de ta inn nå? Blir det rulleski eller klatring? spør Abrahamian.

- Dette handler ikke om hva som er feil med bryting, men om hva som er godt for OL. Vi så på kjerneidrettene og vurderte hva som er best for OL i 2020, sa IOK-talsmann Mark Adams, ifølge NTB.