I SLEKT MED JOHAUG: I fjor fant lokalavisa Gauldalsposten ut at Marit Bjørgen og Therese Johaug er i slekt. Bjørgens gode gener er litt som doping, mener den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg. 
Foto:Erik Berglund
I SLEKT MED JOHAUG: I fjor fant lokalavisa Gauldalsposten ut at Marit Bjørgen og Therese Johaug er i slekt. Bjørgens gode gener er litt som doping, mener den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg. Foto:Erik BerglundVis mer

Svensk skilegende om Bjørgens gener: - Hun er på en måte dopet

Mener langrennsdronningen er avlet fram.

(Dagbladet): Vinteren 2011 ga svensken Sverker Sörlin ut boka «Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse», der utgangspunktet var å komme til bunns i hvorfor trønderne er så mye bedre på ski enn mange andre.

En som har lest boka er den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg - og han har latt seg fascinere av noen av teoriene i boka.

Blant annet mener han Bjørgen er «avlet fram» som skiløper gjennom å være barn, barnebarn og så videre av dyktige idrettsutøvere.

- For to år siden leste jeg en bok fra en svenske som heter Sverker Sörlin. Han har skrevet en interessant bok om Marit og Petter Northug. Den første delen handler om Marit og det er faktisk sånn at hun på en måte er dopet, kan man si. Han er ubevisst avlet fram som skiløper, sa Wassberg under en sportssending på TV4, ifølge Expressen.

I slekt med Johaug
I juni i fjor kom det fram at Marit Bjørgen og Therese Johaug faktisk er i slekt. Lokalavisa Gauldalsposten, som kommer ut i Bjørgens hjemkommune Midtre Gauldal, tegnet da opp slektstreet som binder Bjørgen og Johaug sammen åtte generasjoner bakover i tid, til Svend Storli (1744-1820) og Kari Engesvoll (1749-1810).

SUVEREN: Marit Bjørgen har vært helt i særklasse i Kuusamo denne helga. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SUVEREN: Marit Bjørgen har vært helt i særklasse i Kuusamo denne helga. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Marit Bjørgen har hun ingen i nær familie som har drevet med toppidrett, men mora Kristin har definitivt et visst fysisk talent.

I fjor var hun påmeldt til Den store styrkeprøven og syklet fra Trondheim til Oslo.

- Det er ingen andre i min familie som har drevet med toppidrett, men det er mange som har vært aktive. Mamma fikk jo barn før hun ble 18, så for henne var det vel aldri aktuelt å satse på idrett, har Marit Bjørgen uttalt.

- Interessant at det kan bli sånn
Thomas Wassberg velger altså å se på gode gener som en slags uskyldig variant av doping.

- Det er flere som har vært dyktige skiløpere og dyktige idrettsmenn, som har giftet seg og fått barn, og så har det gått videre i leddene. Det er faktisk interessant at det kan bli sånn, sier han.

SYNSER OM BJØRGEN: Den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg, her i aksjon under 15 km VM i Obersdorf.
Foto: Cornelius Poppe / Scanfoto / Scanpix
SYNSER OM BJØRGEN: Den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg, her i aksjon under 15 km VM i Obersdorf. Foto: Cornelius Poppe / Scanfoto / Scanpix Vis mer

Wassberg var imponert etter å ha sett en ny Bjørgen-oppvisning i Kuusamo i dag, der hun vant jaktstarten med ett minutt og 21 sekunder foran Justyna Kowalczyk.

Det var Bjørgens femte verdenscupseier av fem mulige denne sesongen, og hennes 57. totalt.