STÅR FRAM: Anna Carin Zidek forteller at hun har naturlig høye blodverdier på grunn av en jernsykdom. Foto: AP Photo / Darko Bandic / NTB Scanpix
STÅR FRAM: Anna Carin Zidek forteller at hun har naturlig høye blodverdier på grunn av en jernsykdom. Foto: AP Photo / Darko Bandic / NTB ScanpixVis mer

Svensk skiløper: - Jeg er den ikke navngitte utøveren

Står fram etter dopingdokumentaren.

I SVTs dopingdokumentar hevdes det at en svensk skiløper hadde unormale blodverdier i 2002.

Anna Karin Zidek bekrefter at det er henne det gjelder, men sier hun ikke dopet seg. Dokumentarprogrammet «Uppdrag granskning» skal onsdag handle om mulig doping i langrennssporten på 2000-tallet.

I fjor sendte SVT en liknende dokumentar, som skapte store reaksjoner, også i Norge.

Jernsykdom I onsdagens program fortelles det om en løper som hadde en retikulocytverdi, mengden umodne røde blodceller, på nesten tre prosent. Det er mer enn dobbelt av normal verdi.

Zidek er tidligere langrennsløper og skiskytter. Hun bekrefter overfor Expressen at det er henne som nevnes i dokumentaren, men tror de høye verdiene kan være på grunn av at hun har jernsykdommen hemokromatose.

Det er en arvelig sykdom som rammer kroppens jernmetabolisme. Hun sier hun har hatt høy blodproduksjon gjennom hele karrieren.

- Normalverdier - Jeg har absolutt ingenting å skjule. Det er slik blodet mitt er. Det er mine normalverdier, sier Zidek til den svenske avisa.

Den italienske professoren Alessandro Donati reagerer på Zideks testresultat i dokumentaren.

- Det er veldig kunstige verdier, veldig høy sannsynlighet for doping.

(NTB)