TØFT: Therese Johaug har vært langt nede etter dopingdommen mot henne. Her fra et arrangement med Anton Sport på Bekkestua utenfor Oslo for noen dager siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFT: Therese Johaug har vært langt nede etter dopingdommen mot henne. Her fra et arrangement med Anton Sport på Bekkestua utenfor Oslo for noen dager siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Dopingsaken mot Therese Johaug

Svensk skiprofil: - Trolig har ikke hele sannheten kommet fram

Sår tvil om Johaug-saken.

(Dagbladet): Tidligere langrennsløper Mathias Fredriksson (44) tviler på at hele sannheten har kommet fram i saken mot Therese Johaug (29). Fredriksson er nå ekspert på svensk TV.

I august ble Johaug dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Det betyr at hun ikke rekker OL til vinteren. Johaug brukte kremen Trofodermin mot såre lepper. Kremen inneholder clostebol, et stoff som står på dopinglista.

Det er i et stort intervju med Expressens papiravis i dag at Fredriksson sår tvil rundt saken.

INTERVJU: Det er i et stort intervju med Expressen lørdag at Mathias Fredriksson sår tvil i Johaug-saken.
INTERVJU: Det er i et stort intervju med Expressen lørdag at Mathias Fredriksson sår tvil i Johaug-saken. Vis mer

- Jeg håper at de som utferdiget dommen vet alt. Men jeg er ikke helt sikker på at alt er blitt kjent for allmennheten. Jeg vil heller si at det er trolig at det har det ikke.

- Veldig merkelig

- Hva skulle det være som ikke er allment kjent?

- Altså, det er dette med leppekremen som hadde tydelig dopingmerking. Selv om de sier at de ikke hadde sett det, så låter det veldig, veldig merkelig at både legen og Therese ikke fikk dette med seg.

Fredriksson fortsetter:

- Først og fremst med tanke på den situasjonen Norge er i med hele Sundby-saken, at man går til et apotek i Italia og kjøper en salve der det står tydelig merket at den innholder et dopingpreparat. Jeg er ikke sikker på at alt er kommet fram der.

- Korrekt dom

Fredriksson tror ikke at Johaug lyver, men er altså ikke sikker på at hele sannheten har kommet fram. Han mener dommen på 18 måneder er korrekt, rett og slett fordi hun hadde et anabole steroid i kroppen.

Selv har Johaug presisert flere ganger at hun har fortalt den hele og fulle sannheten. I et intervju med Dagbladet i oktober i fjor fortalte hun at hun ikke hadde peiling på om dopingsymbolet var på pakka eller ikke. Hun forholdt seg til lege Fredrik Bendiksen, som hadde gitt klarsignal for bruk av kremen.

- Alle mennesker kan feile i livet. Denne gangen gikk det utover meg, sa Johaug da saken eksploderte.

Ankemulighet

Da CAS-dommen ble klar, bestemte Johaug seg for ikke å anke den, noe hun i prinsippet kunne gjort til sveitsisk Høyesterett. Begrunnelsen var at sjansen for å få den opp igjen ville være ekstremt liten.

Johaug har innvilget seg selv en solid treningspause etter dommen i august. Hun er konkurranseklar fra 17. april 2018.

- Jeg tror hun (Johaug) blir like god som tidligere, sier Fredriksson, som har fem medaljer fra VM og OL.