Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvor kom «söta bror» plutselig fra?

Svensk skiskyting sto på kanten av stupet. Så kom genistreken som snudde alt

- De har klart å knekke koden, sier en imponert Liv Grete Skjelbreid.

SVENSK SKISKYTINGSUKSESS: Svenskene sjokkerte mange med sine gullmedaljer i OL, hvor unggutten Sebastian Samuelsson var en av de aller største stjernene. Nå forteller de hvorfor suksessen kom akkurat nå. Foto: NTB Scanpix
SVENSK SKISKYTINGSUKSESS: Svenskene sjokkerte mange med sine gullmedaljer i OL, hvor unggutten Sebastian Samuelsson var en av de aller største stjernene. Nå forteller de hvorfor suksessen kom akkurat nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk skiskyting har hatt en fantastisk vinter. Hanna Öberg (22) og Sebastian Samuelsson (20) sto for noen av OLs aller største overraskelser da de gikk inn til karrierebeste og henholdsvis gull og sølv på normaldistansene i OL.

Ikke nok med det, svenskene tok sølv på kvinnestafetten og gull på herrestafetten i et helt fantastisk mesterskap - langt bedre enn Norges resultater.

Unge Samuelsson og Öberg er imidlertid ikke de eneste talentene svenskene har på gang. For i junior-VM var det lillesøster Elvira Öberg (19) som dominerte totalt.

SOM SØSTEREN: Elvira Öberg har tatt tre VM-gull i junior-VM så langt og inspireres av storesøster. Foto: Bildbyrån
SOM SØSTEREN: Elvira Öberg har tatt tre VM-gull i junior-VM så langt og inspireres av storesøster. Foto: Bildbyrån Vis mer

På fire starter rasket hun med seg tre gullmedaljer, både på normaldistansen, i stafett og på sprinten.

Dermed har hun gått forbi storesøster Hanna som tok med seg to gull i junior-VM i 2016. Lillesøster sier hun ble svært inspirert av søsterens OL-innsats.

- Ja, at hun får til det i OL... Det er så sjukt inspirerende. Kan hun, kan jeg, sier Elvira til Aftonbladet, som nå har som mål å komme seg inn på landslaget som storesøsteren.

OVERRASKELSESKVINNEN: Hanna Öberg fikk med seg ett gull og en sølvmedalje fra OL i Pyeongchang. Foto: Bildbyrån
OVERRASKELSESKVINNEN: Hanna Öberg fikk med seg ett gull og en sølvmedalje fra OL i Pyeongchang. Foto: Bildbyrån Vis mer

Öberg-søstrene kan med andre ord bli et slags svensk svar på de norske brødrene Bø.

- Elvira går på skigymnas i Sollefteå. Det er samme som NTG og skigymnas her i Norge. Det er fantastisk opplegg og de responderer godt på opplegget der, sier Carl Johan Bergman.

- Kommet inn på riktig tidspunkt

Som tidligere verdensmester i skiskyting vet Bergman hva som skal til for å nå verdenstoppen i skiskyting.

Han ser antydninger til at noe svært spesielt er på gang i svensk skiskyting.

- Vi har lyktes med å få fram tre veldig gode talenter, og har tatt godt vare på dem. Vi har et bra team på plass med Wolfgang Pichler i ledelsen, og de har fått kommet inn på riktig tidspunkt, sier Bergman til Dagbladet.

Også NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid er imponert over den store framgangen Sverige har hatt denne sesongen.

- De har fått en god «drive» i elitelaget som har smittet nedover og vist at det er mulig. De har kanskje klart å knekke koden på hvordan man skal få til overgangen fra junior til senioralder, sier Skjelbreid.

Bergman forklarer at det svenske skiskytterforbundet måtte stake ut en ny kurs etter at han selv og lagkamerat Björn Ferry ga seg etter OL i Sotsji for fire år siden.

​- Da jeg og Björn Ferry sluttet, sto svensk skiskyting overfor et veiskille. Økonomien var knapp og man måtte ta knallharde valg. Da bestemte forbundet seg for å satse på unge utøvere, sier Bergman.

Svenskenes genistrek

Svensken bor til daglig i Norge, men var ekspertkommentator for svensk tv under OL i Pyeongchang. Han sier at svenskenes aller viktigste grep er at de nå har samlet seg helt til ett sted for å benytte ressursene sine best mulig.

- Utøverne fikk beskjeden. Flytt til Östersund, her skal vi skaffe trenere og hjelpe dere med å bli gode. Det er mange treningsleirer der hjemme. Hanna og Sebastian har fått være med på det opplegget, forklarer Bergman.

Akkurat det kan forklare mye av suksessen i OL. Det mener i alle fall Tiril Eckhoff.

- De trener og oppholder seg nesten hele sesongen på en stadion som ligner veldig på den vi hadde i OL. De har fått trent på riktige vindforhold og hadde sånn sett en fordel til OL, sier Eckhoff.

Det er tyske Wolfgang Pichler som igjen er svensk landslagstrener. For tredje gang i karrieren skaper tyskeren stor suksess med svensk skiskyting.

På 90-tallet var Magdalena Forsberg verdens beste kvinnelige skiskytter under Pichlers ledelse, og Ferry og Bergman fikk ham som trener på midten av 2000-tallet, og nå blir Pichler igjen lovprist for utviklingen til Samuelsson, Öberg og resten av de svenske skiskytterne.

SUKSESSMANNEN: Tyske Wolfgang Pichler styrer de svenske skiskytterne med stødig hånd - og det med stor suksess. Her poserer han med svenskenes kong Carl Gustaf under OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSMANNEN: Tyske Wolfgang Pichler styrer de svenske skiskytterne med stødig hånd - og det med stor suksess. Her poserer han med svenskenes kong Carl Gustaf under OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Pichler har vært utrolig viktig. Han og hans team, det er trenere som er daglig til stede i Östersund og i sammen med hans filosofi er det grunnsteinen for suksessen. De har bygget en skiskytterfabrikk i Östersund. De trener, dusjer, spiser og får med seg middag hjem. De har virkelig lagt alt til rette og sørget for at utøverne kan trene, sove og spise og bli så gode som mulig, sier Bergman.

Sliter med overgangen

Samtidig som de svenske utøverne får tidlig suksess, sliter norske skiskyttere med å ta steget fra junioralder til seniornivå.

- UROVEKKENDE: Tidligere skiskytterdronning og nå kommentator, Liv Grete Skjelbreid, synes det er urovekkende stor mangel på unge, aktive skiskyttere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
- UROVEKKENDE: Tidligere skiskytterdronning og nå kommentator, Liv Grete Skjelbreid, synes det er urovekkende stor mangel på unge, aktive skiskyttere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Skjelbreid stiller spørsmål ved hvorfor svenskene får til noe vi i Norge sliter med.

- Jeg synes ofte vi har hatt veldig gode juniorer. Det må gjøres noe for at norske utøvere skal ta overgangen raskere. Annet enn Johannes Thingnes Bø har ikke norske utøvere gjort det. Det er veldig lenge siden vi har fått til det på jentesiden. Det er urovekkende fordi vi har så mange aktive og gode juniorjenter, sier Skjelbreid til Dagbladet.

En av de få som har klart å ta steget, er Ingrid Landmark Tandrevold. Fossum-jenta forteller at mange av hennes jevnaldrede skiskyttere har forsvunnet i overgangen til senioralder.

Tandrevold tror jentene får litt bakoversveis når de møter farten hos de aller beste seniorene.

- Jeg har trent mye med de yngre guttene i klubben og også holdt på med langrenn i tillegg til skiskytingen. Jeg tror fort det kan bli for mye fokus på skytedelen om man kun holder på med skiskyting og at steget opp til nivået man trenger som senior derfor blir så stort. Mange trekker fram Tora Berger som et godt eksempel, hun slo ikke gjennom før hun var 27, men holdt et høyt nivå lenge. Det er mer den norske modellen, sier Tandrevold til Dagbladet.

Mens 21 år gamle Tandrevold måtte nøye seg med 42. plass som beste individuelle resultat i OL, tok ett år eldre Öberg med seg gull. Franske Justine Braisaz og Lisa Vittozzi er to andre som hevder seg helt i verdenstoppen jevnlig i verdenscupen. Tandrevold viste i Hochfilzen før jul at hun også kan være i verdenstoppen på sine beste dager med en femteplass.

- Foreløpig må jeg ha en perfekt dag for å være med fremst. Du ser også på de andre unge jentene at de ikke har grunnlaget for å gå like fort i hvert eneste renn, sier Tandrevold.

Bergman mener noe av forskjellen er at svenskene nå har et felles opplegg fra topp til juniornivå hos sine beste.

- Å ha en personlig trener er ganske vanlig i Norge. Jeg tror det er veldig bra for nivået de svenske nå er på at de har en trener som bestemmer treningshverdagen. Det siste nivået må du nok finne ut av på egen hånd. Det tar noen år å komme seg dit at man kjenner sin egen kropp, sier Bergman.

- Vi bestemmer oss for å kjøre denne retningen, med Wolfgangs trening. Det finnes folk som ikke liker det, og de skvises ut. Det er selvfølgelig litt synd, men det beste vi kan gjøre er å hjelpe flest mulig og da må vi prioritere, sier Bergman.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!