Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk skiskytter trues på livet: - De vil at jeg og hele familien skal få kreft og dø

Sebastian Samuelsson trues på livet etter at han har snakket offentlig og tatt avstand fra doping.

IMPONERTE UNDER OL: Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson. Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB Scanpix
IMPONERTE UNDER OL: Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson. Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske skiskytterkometen Sebastian Samuelsson (21) fikk mye skryt da han tok avstand fra doping ved å nekte å delta i verdenscupavslutningen i russiske Tjumen i mars.

- Nasjoner uten et fungerende antidopingbyrå skal ikke ha konkurranser på internasjonalt nivå. Dessuten er jeg urolig for sikkerheten både for meg selv og for de dopingprøvene som avgis i Russland, skrev Samuelsson på Twitter.

Han tok et selvstendig valg som følge av dopingavsløringene rundt russisk idrett.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var blant dem som hyllet valget til den unge svensken.

«Er denne svenske unggutten den eneste modige i Norden?» spurte Sæther seg da de norske skiskytterne valgte å delta i rennet, samtidig som nasjoner som Tsjekkia, USA og Canada boikottet avslutningen.

Samuelsson, som tok OL-gull i stafett og OL-sølv på jaktstarten i Sør-Korea, har fått kjenne på kroppen hvordan det er å snakke offentlig om meningene sine.

- Det finnes mennesker som vil at jeg og hele familien min skal få kreft og dø, sier Samuelsson, som ifølge svenske Expressen skal ha fått flere dødstrusler i kjølvannet av uttalelsene han kom med.

Vil ikke tie

- Det har fått stor oppmerksomhet, men jeg tror det mest skyldes at jeg er en av få som snakker veldig åpent om doping, sier Samuelsson.

Til tross for trusler, har 21-åringen ingen planer om å tie når han får spørsmål om doping i framtida. Han syns ikke det han sier er «kontroversielt».

Han tror det er flere grunner til at idrettsutøvere ikke tar kampen mot doping offentlig.

- Jeg tror at man er redd for konsekvensene, at man skal få masse dritt i sosiale medier osv. Blant aktive idrettsutøvere tror jeg også det handler om at man er redd for at det skal koste mye energi med tanke på den sportslige oppgaven man har. Men slik har det ikke vært for meg, jeg tror det vill kostet mer energi å bare sitte stille og tie, sier Samuelsson, som mener det ville tappet ham for energi å tape i sporet for noen som viste seg å være dopet.

Samuelsson avslørte overfor NRK i september at han hadde fått anonyme e-poster fra en russisk dødspatrulje. Da skulle han gå til politiet med truslene.

Samuelsson, som altså fikk et individuelt sølv under OL, og det svenske skiskytterlaget overrasket mange ved å ta OL-gull på skiskytterstafetten i Pyeongchang.

Det føyet seg inn i rekka av en fantastisk vinter for svensk skiskyting, etter at Hanna Öberg fikk med seg OL-gull på normaldistanse i mesterskapet i Sør-Korea.

Et skremmeskudd for Norge og øvrige nasjoner foran denne sesongen.

Dopingsaker

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at de vil fortsette sitt undersøkende arbeid for å finne ut om flere russere har brutt antidopingreglene.

IBU har nylig iverksatt dopingsaker mot fire russere, deriblant OL-vinnerne Jevgenij Ustjugov og Svetlana Sleptsova, skriver NTB.

De øvrige to er tidligere juniorverdensmester Alexander Petsjonkin og Alexander Tsjernysjev. Det opplyste IBU i en pressemelding fredag.

Skiskytterne åpner sesongen i slovenske Pokljuka i dag med 20 kilometer for menn. I morgen er det damenes tur, før det avsluttes med sprint (fredag og lørdag) og jaktstart søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!