Svensk skistjerne: - Jeg var mentalt ferdig

Ida Ingemarsdotter åpner opp om karriereavslutningen og skuffelsen etter å ha blitt vraket til VM-sprinten.

FERDIG: Ida Ingemarsdotter la skiene på hylla etter forrige sesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FERDIG: Ida Ingemarsdotter la skiene på hylla etter forrige sesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Ida Ingemarsdotter satte punktum etter foregående sesong etter en lang og innholdsrik karriere.

Den svenske langrennsprofilen var med på hele oppturen til de svenske langrennskvinnene det siste tiåret og fikk blant annet med seg et gull i lagsprint fra VM i Holmenkollen i 2011 og et stafetgull fra OL i Sotsji tre år seinere.

Totalt ble det åtte mesterskapsmedaljer og sju verdenscupseirer for Ingemarsdotter, og en CV som står igjen som en av de beste kvinnelige svenske skiløperne noen gang.

- Brent lyset i begge ender

I et nytt intervju med Aftonbladet forteller Ingemarsdotter hvorfor hun syntes tiden var inne for å gi seg.

- Da sesongen var ferdig begynte jeg å fundere på hva slags mål jeg skulle sette meg framover og så dukket det egentlig ikke opp noe spontant i hodet mitt. Samtidig har jeg holdt på med det her veldig lenge og det er ingen mesterskap kommende vinter. Derfra satte jeg vel egentlig igang en refleksjon, forteller Ingemarsdotter om valget.

Ingemarsdotter skal være en del av den svenske versjonen av «Mesternes Mester» denne vinteren og er i disse dager på innspillingen av tv-programmet i sommer, etter sin første sommer uten toppidrettstrening.

Det har vært godt mentalt, mener hun.

- Jeg hadde brent lyset i begge ender. Proppen hadde blitt dratt ut, forklarer Ingemarsdotter.

Vinteren som gikk var suksessrik for Ingemarsdotter, som gjorde toppresultater og hadde en andreplass i sprint under Tour de Ski. Men virkelige gjennombruddssesonger fra Maja Dahlqvist og Jonna Sundling gjorde at det ikke ble plass til Ingemarsdotter på hennes favorittdistanse i sprint under vinterens-VM.

- Jeg er stolt

I stedet ble det en ellevteplass i duatlon som ble hennes beste resultat fra mesterskapet. Ingemarsdotter avviser at vrakingen spilte inn på avgjørelsen hennes.

- Det der er noe dere journalister henger dere opp i, sier Ingemarsdotter og ler.

- Nei, det betydde ingenting, jeg skulle absolutt gjerne gått sprinten, men de trodde ikke på meg, tok ikke ut meg og det er deres valg. Jeg er fornøyd med hva jeg har prestert og levert. Jeg har gått.. jeg har vært med på ti mesterskap og i ni av dem jeg gått sprinten og levert bra på de aller fleste, så.. that's life, sier Ingemarsdotter.

Ingemarsdotter sier hun ikke har tenkt så mye på turbulensen som har vært i svensk skisport i sommer, hvor flere ledere har gått av, ettersom hun nå føler seg ferdig med den delen av livet sitt.

- Jeg har prestert og levert og selv i høy aldre klart å fortsette å levere og holde et høyt nivå. Jeg er stolt av det, og føler meg rett og slett ferdig som eliteløper.

Ingemarsdotter gir imidlertid ikke helt avkall på langrenn i livet sitt. Hennes nye jobb blir som lærer på et svensk skigymnas en gang i uka, samtidig som hun tar opp studier.