Frida Karlsson

Svensk skrekk forandrer alt

Frida Karlsson gråt og dro hjem etter straffen. Men nå er det ikke Tour-fiaskoen som er verst for henne.

UTSLÅTT: Frida Karlsson har trøbbel i tynn luft. For OL er det atskillig verre enn straffen i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
UTSLÅTT: Frida Karlsson har trøbbel i tynn luft. For OL er det atskillig verre enn straffen i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er bare trist når Frida Karlsson gråter bak tribunen i Oberstdorf etter å ha tabbet seg ut i løypa. Da hadde hun feid den kanskje hardeste konkurrenten Jessica Diggins i bakken etter et klossete sporvalg, og blitt straffet med tre minutters tillegg i tida.

Plutselig var Tour de Ski totalt ødelagt for den svenske skiyndlingen, men det var noe mer enn tabben og straffen som plager Frida på vei hjem:

  • Flyten og kraften i skigåinga hennes har forsvunnet.

Etter bare to renn i tynn luft er det vrient å kjenne igjen den unge løperen som for halvannen måned siden klarte det tilnærmet umulige; å slå Therese Johaug på distanseløp med individuell start.

Og da har det psykologiske spillet før vinter-OL forandret seg radikalt.

For det er en stresset og usikker Frida Karlsson som velger å gi seg midt i Tour de Ski.

DET stresset har lite å gjøre med gårsdagens regelbrudd. Frida i fri dressur i sporet er iblant litt mye for løperne rundt. Seinest i fjorårets VM-test i Falun var det hennes fall som blokkerte seierssjansene til Therese Johaug.

Da Therese påpekte episoden med dette fallet etterpå, fikk hun tyn av Expressens kommentator for å komme med en «dårlig unnskyldning». Her misforsto han fullstendig. Dette var bare en forklaring - altså en saksopplysning om hvorfor den norske veteranen mistet noen sekunder og sannsynligvis en seier.

De som er er vant til å være aller best, bruker sjelden unnskyldninger. Vinnerne er pr. definisjon mye mer opptatt av detaljene som avgjør prestasjonene deres.

Og nå kan det se ut som om vi er i starten på fortellingen om enda en vinter med den svært detaljorienterte Therese Johaug som verdens beste skijente.

OM det stemmer, er det en overraskende rask endring. I sesongstarten virket det jo som om den før ganske så ustabile Frida Karlsson hadde tatt de avgjørende stegene for å slå Johaug.

Da hadde svensken utliknet det skyhøye tekniske nivået. For første gang hadde sporten to ekstreme bakkeklatrere som hadde jobbet fram en stabil effektiv teknikk for å holde farta oppe også i de flatere partiene.

I de første rennene gikk Frida så flott på ski at denne svensknorske duellen egentlig stod fordel Sverige. Tross alt er dette en ung løper som utfordrer en elleve år eldre mester, med dessto større sjanser for å bryte barrierer.

Nå peker OL-pila definitivt mot Therese Johaug.

AKKURAT det skyldes Frida Karlssons trøbbel i tynn luft. Før jul var hun sjanseløs mot Johaug på 10km i Davos (1560 m o.h.), men det var et enkelt løp.

Frida selv forklarte tapet med at hun hadde for stor respekt for høyden. I VG-studioet oppdaget Martin Johnsrud Sundby noe helt annet:

- Jeg synes Frida så sliten og ukomfortabel ut i den høyden. Den tunga kommer ut til slutt, stort sett, men den var veldig tidlig ute denne gangen, sa den norske verdensmesteren syrlig, og konkluderte:

- I mitt hode dreier dette seg ikke om å ha respekt for høyde, men om at hun er blitt brent.

DETTE utspillet ble til den vante svensknorske-gimmicken i langrenn, der Frida slengte en finte tilbake fra felles opplevelser i TV-serien «Landskampen» om det å være totalt utkjørt. Men denne vittige svenske slengbemerkningen kom før det sist uke ble bråbrems i tynnlufta i Tour de Ski:

For Frida følte seg ukomfortabel helt fra start i Lenzerheide (1470 m o.h.). Der misset hun på prologen i fristil sprint, for så å bli utklasset på spesialdistansen 10 km klassisk.

Og plutselig ville hun ikke mer:

- Om det ikke stemmer i det hele tatt, er dette meningsløst, sa hun til Sveriges Television etter den femteplassen.

Men da har også Frida Karlsson begynt å slåss med seg selv.

Det kan bli vel slitsomt for en som har ambisjoner om å vinne OL-gull på bekostning av en av skihistoriens mest dominerende løpere.

FOR mens Therese Johaug har over ti år med erfaring fra høydetrening, gikk Frida ganske usikker inn i denne oppkjøringen til Beijing-OL:

- Det føles litt spesielt. Det er helt klart en risiko ved å være mye i høy høyde, ettersom det belaster kroppen mer. Men én gang må jeg gjøre det, og jeg tror det er bra å starte arbeidet nå med tanke på det som venter i OL, fortalte hun før treningen startet, og la til:

- Her gjelder det å være smart. Men jeg har ingen skrekkopplevelser med høyde.

OVERRASKES: Frida Karlsson fikk en uventet overraskelse da hun hadde bursdag. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: Anna Dyvik Vis mer

LITE er morsommere for internasjonalt kvinnelangrenn enn at Therese Johaug iblant blir slått på distanserenn. Frida Karlsson er med all sitt trøkk og ærlighet som Jessica Diggins en lykke for sporten, men denne fiaskoen i Tour de Ski er en slags skrekkopplevelse.

Det skjer samtidig med at Therese; som droppet Touren, nå opplever klar framgang fra uke til uke. Manglende snø gjorde at hun kom til sesongstart med for få timer med rolig skigåing. Disse milene er blitt hentet inn, og videoanalysene fra øktene hennes viser at den slepne teknikken sitter stadig tryggere.

ALL denne framgangen til Therese Johaug fortsetter i et tradisjonelt treningsopplegg i tynnlufta i Seiser Alm (rundt 1700 til 1800 m o.h.) som er drillet inn for å gi maksimale resultater neste måned på samme høyde på den olympiske skistadion i Zhangjiakou.

Da er selv glitrende gode Frida Karlsson i ferd med å få mer trøbbel enn en mislykket Tour de Ski.

FOTNOTE: Petter Northug har et godt innspill om regelen som i praksis sendte Frida Karlsson hjem fra Tour de Ski. Denne konkurransen er så viktig for sporten at gamle advarsler bør styrkes før start her. Så får graden av forseelse alene avgjøre straffen i Touren. Denne gangen var dommen mot Frida Karlsson altfor røff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer