Hans Backe om Hegerberg-bråket

Svensk slakt: - Katastrofalt

Trenerprofilen Hans Backe støtter Martin Ødegaards reaksjon mot Ada Hegerberg: - Legg kortene på bordet, sier han.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer
  • Norge - Romania 2-2

ULLEVAAL (Dagbladet): Bråket mellom Ada Hegerberg (23) og Norges Fotballforbund skaper overskrifter også i Sverige.

Denne uka ble striden toppet med en Instagram-post fra Martin Ødegaard (20) der han gikk ut mot Hegerberg. Den svenske trenerprofilen Hans Backe (67) tar parti med Ødegaard:

- Timingen er katastrofal for det norske landslaget, sier han om Hegerbergs intervju med fotballmagasinet Josimar, gjort i samarbeid med Morgenbladet.

KRITISK: Hans Backe. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Hans Backe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Igjen tok Hegerberg for seg Norges Fotballforbund og fortalte at hun ble knekt psykisk av å spille på landslaget.

- Jeg hadde mareritt etter å ha vært på landslaget. Sånne ting skal man ikke ha, sa Lyon-stjerna.

Backe er skeptisk til utspillet fra Hegerberg, rett før det norske damelandslaget spiller sin første kamp i VM. Det skjer mot Nigeria lørdag kveld.

- Først og fremst er timingen katastrofal for det norske landslaget. Det er det ingen tvil om når de nå går inn i en VM-turnering, sier Backe, ifølge Expressen.

Kort på bordet

Han lot ordene falle i en sending på TV-kanalen C More fredag. Han har ei fortid som trener i en rekke klubber, blant annet F.C. København, Panathinaikos og New York Red Bulls. På Instagram onsdag kveld skrev Ødegaard:

- Kanskje kan du finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM (..). De fortjener bedre. At du nå velger å gjøre et slikt intervju er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig.

I C More-sendinga sa Backe:

- Det kommer fram at intervjuet ble gjort i februar. Jeg forstår ikke hvorfor Ada hører fra seg nå. Hvorfor kom ikke dette ut i februar? Det er fryktelig dumt å publisere dette nå.

Han fortsatte:

- Det er klart at Ødegaard skriver sånn som han gjør nå. Så visste han kanskje ikke at intervjuet ble gjort i februar og kanskje burde vært sluppet da.

Hegerberg har ikke spilt på landslaget siden 2017. Hun har kommet med sterk kritikk av hvordan ledelse og støtteapparat løste oppgavene i forbindelse med EM samme år.

Backe mener Hegerberg og Norges Fotballforbund må komme til bunns i saken en gang for alle. Til Hegerberg sier han:

- Legg kortene på bordet: «Dette er hvorfor jeg ikke representerer Norge.»

- Kaos i Norge

Det samme mener Expressen-kommentator Anna Friberg:

- Det er kaos i Norge og ingen sier det som det er, skriver hun i en kommentar.

Hun fortsetter:

- Stjerna er selv mildt sagt utydelig om hvorfor hun egentlig vraker landslaget. Ja, hun har sagt noe om at hun ikke er fornøyd med ledelsen av laget og forutsetningene. I et intervju med det norske magasinet Josimar - som ble publisert denne uka, men som ble gjort i februar - fortalte Hegerberg at hun ble psykisk dårlig da hun spilte på landslaget. Men det har ikke vært ekstremt glassklart fra Hegerberg om hva vrakingen egentlig går ut på. Annet enn at hun sterkt misliker noe eller noen i den norske ledelsen.

Hegerberg har valgt ikke å uttale seg om saken de siste dagene. På vei ut fra Ullevaal fredag kveld - etter 2-2-kampen mot Romania - utdypet Ødegaard Instagram-meldingen.

- Jeg reagerte på timing og tidspunkt for å komme med disse synspunktene. Det er en sak som har foregått i lang tid. Å komme med dette rett før jentene skal spille mesterskap, det synes jeg er dårlig timing. Det er ikke noe mer enn dette, egentlig.

- Noen har kritisert deg for selv ikke å sette seg inn i saken?

- Jeg føler at man ikke trenger å sette seg så godt inn i saken for å skjønne at det var dårlig timing. Det har jeg fått mye støtte for.

- Har du snakket med Ada Hegerberg etterpå?

- Nei.

Det norske damelandslaget er i VM-gruppe med Nigeria, Frankrike og Sør-Korea. Mesterskapet spilles i Frankrike.