Johaug-anken:

Svensk sportskommentator:
- De fine ordene under VM slår tilbake på Johaug

Dagens Nyheters Johan Esk tror støtten Therese Johaug fikk under VM, nå slår tilbake på henne.

ANKET: Sportskommentatoren Johan Esk tror støtten Johaug fikk i løpet av VM, kan være en av årsakene bak FIS' anke. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANKET: Sportskommentatoren Johan Esk tror støtten Johaug fikk i løpet av VM, kan være en av årsakene bak FIS' anke. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Tirsdag morgen meddelte FIS at de anker Therese Johaugs dom på 13 måneder.

I pressemeldingen skriver forbundet at dommen fra Norges Idrettsforbunds domsutvalg er «på den lave enden av skalaen for rimelige sanksjoner». De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før CAS har ferdigbehandlet saken.

I svenske aviser spekuleres det rundt årsaken bak anken og tiden det vil ta før saken kommer opp.

Den svenske sportskommentatoren Johan Esk lister opp tre grunner han mener ligger bak FIS' valg om å anke.

- Skiforbundet vil være med å påvirke hvor lenge sportens største stjerner utestenges. De mener straffen var i underkant av straffeskalaen. Og til sist har jeg en teori om at de fine ordene som kom under VM nå slår tilbake på Johaug, skriver Esk i en kommentar på Dagens Nyheter.

Med sistnevnte årsak henviser han til støtten som flere gullvinnere kom med til dopingutestengte utøvere – noe som ga Esk følelsen av at de rammede landene sendte ut signaler om at de ikke jukser - de er bare uheldige.

- Det her tyder på en tonedøvhet innenfor sporten. Det skaper også et bilde av situasjonen som forbundet ikke vil ha, skriver Esk videre.

- Ikke overrasket over anken

Den svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist sier til det Svenska Dagbladet at Johaug er en voksen person, og at hun ikke kan legge ansvaret over på noen andre, i dette tilfellet hennes lege, Fredrik Bendiksen.

- De vil ha det utprøvd nå som saken er avsluttet i Norge. Det var ganske ventet, sier Ljungqvist, som er tidligere visestyreformann i WADA, til Svenska Dagbladet.

Ljungqvist sier at det normalt er fire års utestengelse for steroidedoping, men at en slik lengde kanskje ikke er det rette i dette tilfellet. Et av de sentrale spørsmålene nå, er hvor lang tid det vil ta før CAS tar opp saken igjen.

- Det pleier å ta en stund. Men ettersom dette er et helt spesielt tilfelle, kan jeg tenke meg at de skynder seg for å unnvike store spekulasjoner i media. Men måneder må vi nok regne med, sier Ljungqvist.

Til DN påpeker Ljungqvist at CAS ofte har en rekke med saker på bordet, så tiden vil også preges av hva de prioriterer.

- Et offer for politisk spill

Torbjörn Nordvall har tidligere argumentert for Johaugs sak blant annet på sin blogg på Nettavisen. Svenske Expressen har intervjuet den tidligere pressesjefen for det svenske landslaget. Han raser over behandlingen av Johaug.

- Hun har blitt offer for et politisk spill, sier han til Expressen.

- Hun har fått sin straff, hun har blitt utestengt, hun mister mesterskap, hun mister inntekter, hennes varemerke har fått en støyt, sier Nordvall, og spør hvor mye en feil skal koste.

Nordvall avslutter med å si at Johaug har blitt brukt for å statuere et eksempel - et skrekkeksempel for å stoppe dopingen.