Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM Lahti

Svensk stafettdrama. Tordner mot ønske: - Det er feigt

Calle Halfvarsson ville ikke gå ankeretappen på herrestafetten. Dette bør de tenke på, sier Åge Skinstad. Til Dagbladet forteller Johan Olsson hvorfor Sverige vurderte å bytte ankermann.

GJEMMER SEG: Calle Halfvarsson vil ikke gå ankeretappen for Sverige. Nå blir han kalt feig. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GJEMMER SEG: Calle Halfvarsson vil ikke gå ankeretappen for Sverige. Nå blir han kalt feig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI / OSLO (Dagbladet): - Oi. Det syns jeg er feigt av Halfvarsson, sier TV 2-reporter Ernst A. Lersveen til Expressen.

Han hadde da fått beskjed om at den svenske langrennsutøveren igjen har lagt inn et ønske om å ikke gå ankeretappen i fredagens herrestafett.

- Det er opp til trenerne, men jeg håper de tar det opp med oss. Jeg er ikke så lysten på noen av etappene i fristil, sa hovedpersonen selv.

Det samme gjorde han etter stafetten i Ulricehamn for en måneds tid siden. Halfvarsson gikk til angrep på egne etter at han ble ydmyket av Finn-Hågen Krogh.

Det skaper drama at den faste ankermannen de siste åra ikke vil gå.

Lersveen forklarer utsagnet:

- Jeg har troa på han. Jeg tror han har det i seg. Gjør han et taktisk bra løp kan han slåss med alle. Dette var trist og overraskende.

Dagbladet fikk torsdag morgen signaler om det var Marcus Hellner som skulle gå sisteetappen, men da Sverige offentliggjorde laget var Halfvarrson satt opp som ankermann. Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson går de fire etappene.

VONDE MINNER: Halfvarsson ble satt på plass av Petter Northug i stafetten i VM i 2013.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VONDE MINNER: Halfvarsson ble satt på plass av Petter Northug i stafetten i VM i 2013.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Taktisk spill?

Åge Skinstad er en erfaren mann i skimiljøet. Under VM har han kommentert for Eurosport, og denne helga skal blant annet dekke herrestafetten, tremila og femmila.

Han har også vært med i beslutningsprosessen når Norge har tatt ut stafettlag gjennom jobben som landslagssjef.

- Når man skal sette opp et stafettlag, er det viktig å se på helheten, ikke bare på hver enkelt løper. Det er viktig å være tett på løperne, se hvordan de er på trening og vite hvordan de fungerer sammen. Hvem er god til å henge? Hvem kan rykke fra? Hvem har spurtegenskapene? Det er veldig viktig å kjenne løperne inngående. Det er også viktig at de motiverte, trygge og vil gå.

- Halfvarsson selv sier han ikke vil ha ankeretappen, hvordan ville du reagert på det?

- Jeg vil anta at dette er ting som Halfvarsson har sagt til andre tidligere. Så det ikke er noe overraskende for de rundt. Han er en veldig god avslutter. Selv om han ikke har fått noen gull, så har han flere mesterskapsmedaljer. Det er mye taktikere med uttak i stafett, så jeg blir ikke overrasket om han går siste etappe.

- Så du sier det kan være en bløff?

LER AV NORGE: Finnene har fått med seg siste nytt når det gjelder dopingkontroversene i Norge. Men pipa får en annen låt når vi nevner Lahti 2001. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg vil ikke bruke det ordet, men det er alltid ting som kan skje. Jeg vil gjerne se laguttaket, og tror at svenskene greier å ta ut det beste laget.

- Halvarsson er raskere

Den svenske veteranen Johan Olsson har også kastet seg inn i stafettsaken.

Petter Northug har slaktet Calle Halfvarssons taktiske vurderinger på stafetter. Olsson erkjenner at de taktiske årsakene kan gjøre at Sverige velger Hellner foran Halfvarsson denne gang, selv om sistnevnte er en raskere avslutter.

Det var Hellner som gikk ankeretappen da Sverige tok OL-gull på stafett i 2014, for eksempel.

- Calle er en raskere spurter, men det er ikke bare det handler om. Hvis vi ser på Petter – som har avgjort så mange stafetter – så er det ikke bare hurtigheten det handler om, sier Olsson til Dagbladet.

- Det handler om posisjonering og taktiske disponeringer. Det er noe vi må se på, sier svensken.

- Hvordan skal dere slå Krogh på ankeretappen?

- Finn er en hard nøtt å knekke. Det blir tøft. I tillegg har Norge sitt beste lag på lenge med Dyrhaug på pallen i går og Tønseth i bra form, i tillegg til Sundby og Krogh. Sveriges mål er medalje, sier Olsson.

LITT OVERRASKET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er litt overrasket over at hun kom på pallen i dag. I forkant av mesterskapet var hun usikker på hva slags form hun ville være, og tenkte på å ikke dra til Lahti. I dag fikk hun årets beste plassering. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / dagbladet Vis mer

Russiske bjørnen

Åge Skinstad sier det kan være skummelt for Norge og Sverige og bare ha fokus på hverandre før morgendagens stafett.

Han trekker fram Finland og spesielt Russland som farlige utfordrere:

- Bare se på 15-kilometeren i går. Aleksandr Bessmertnykh ble nummer fire og Andrej Larkov ble nummer fem. i tillegg har de Sergej Ustjugov i kanonform. Nå må de bare finne riktig sistemann. De har en imponerende bredde.

Skinstad fortsetter:

- Så er det Finland, som kan velge mellom navn som , Lehtonen, Heikkinen, Jauhojärvi, Niskanen. Personlig vil jeg tro at både Russland og Finland er like store utfordrere som Sverige.

LAHTI: Svenske Expressens langrennsekspert, Tomas Pettersson, slakter Northugs sjanser i Lahti-VM etter dagens prolog. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media