Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug dopingsak

Svensk stiftelse hengte ut Johaug med manipulert bilde: - Folk får tyde det som de selv vil

Johaugs ansikt manipulert inn på en stor, muskuløs kropp i et bilde publisert på Ren Idrotts Facebook-side.

MANIPULERTE BILDE: Svenske Ren Idrott manipulerte Therese Johaugs ansikt inn på en svær, muskuløs kropp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblader
MANIPULERTE BILDE: Svenske Ren Idrott manipulerte Therese Johaugs ansikt inn på en svær, muskuløs kropp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Expressen går dypt til verks i en granskning av antidopingorganisasjonen Ren Idrott.

Organisasjonen ble lagt ned i fjor sommer, men likevel har den svenske avisen funnet et bilde der de latterliggjør Therese Johaug på sin Facebook-side. Bildet skal være publisert i oktober, og er nå fjernet.

Bildet viser Therese Johaugs ansikt, som er lagt på et bilde av en kraftig muskuløs kropp. Manipulert inn er også salven Trofodermin, som inneholder det forbudte stoffet clostebol som førte til Johaugs positive dopingprøve i fjor høst.

BILDET: Dette bildet publiserte Ren Idrott på sin Facebook-side 18. oktober. Skjermdump
BILDET: Dette bildet publiserte Ren Idrott på sin Facebook-side 18. oktober. Skjermdump Vis mer

Teksten «for sore lips and extremely good shape» pryder bildet. Altså: «Hjelper mot såre lepper og fører til ekstremt god form».

Ser ikke noe galt i det

Expressen har konfrontert Håkan Dalby, som er ansvarlig for Facebook-siden, med bildet. Dahlby er for øvrig lerdueskytter, og har blant annet vært i finalen i OL i 2004 og 2008.

Han ser ikke noe galt i å publisere bildet.

- Folk får tyde det som de vil selv, men hun er jo dopet. Hun har tatt det, og det er hennes eget ansvar. Det står utrykkelig, med store bokstaver og et bilde på pakningen. Det er hennes ansvar, sier Dahlby til avisa.

Om montasjen, sier han følgende:

- Hun er en sped liten kvinne, men det hun tok er forbudt. Det var for å poengtere at det ikke er godkjent. Vi skal holde oss unna slikt, det er det Ren Idrott står for, sier Dahlby.

Ingen kommentar

Bildet ble publisert på Facebook-siden 13. oktober, samme dag det ble kjent at Johaug hadde avlagt en positiv dopingprøve.

HØRING: Therese Johaug snakker etter CAS-høringen i Lausanne. Nå venter hun på den endelige dommen. Video: Hans A. Vedlog Vis mer

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, sier til Dagbladet at de ikke kommer til å ettergå saken. Ellers har han ingen kommentar til saken.

Organisasjonen har ifølge Expressen vært preget av flere skandaler før den ble lagt ned i fjor sommer. I 2006 måtte administrerende direktør Sven Nylander trekke seg etter å ha tatt kokain i forbindelse med friidretts-VM. Tre år senere måtte ambassadør Magnus Hedman forlate organisasjonen etter å ha testet positivt på anabole steroider.

- Jeg tror de fleste vet hva Ren Idrett står for. Det er synd at Nylander og Hedman gjorde det, herregud. At man kan utgi seg for å være noe helt annet og holde på med slikt, sier Dahlby.

Hele Norges coronakart