NY KAMP: Lars Lagerbäck (t.v.) møter gamle venner når Norge tar imot Sverige på Ullevaal tirsdag. I forgrunnen landslagets mediesjef Svein Graff. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY KAMP: Lars Lagerbäck (t.v.) møter gamle venner når Norge tar imot Sverige på Ullevaal tirsdag. I forgrunnen landslagets mediesjef Svein Graff. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Privatlandskamp

Svensk stikk: - Å møte Norge føles som en bakrus

Kommer direkte fra sanseløs fest på Friends Arena i Stockholm. Scoret mot Frankrike tre minutter på overtid og topper VM-gruppa.

SANDVIKA (Dagbladet): Lars Lagerbäck (68) og Norge møter tirsdag kveld et Sverige som oser av selvtillit. Svensk presse bruker ikke mange kalorier på Norge før privatlandskampen.

- Jeg vil beskrive kampen som en følelse av bakrus, sier Noa Bachner, kommentator i avisa Expressen.

Utgangspunktet er som følger: For tre dager siden vant Sverige 2–1 over Frankrike i VM-kvalifiseringen og leder gruppe A. Det snakkes om at laget er blitt bedre uten Zlatan Ibrahimovic.

JUBEL PÅ FØRSTESIDA: Slik så Aftonbladet ut på lørdag etter 2-1-seieren over Frankrike. 
JUBEL PÅ FØRSTESIDA: Slik så Aftonbladet ut på lørdag etter 2-1-seieren over Frankrike.  Vis mer

Norge er sjanseløs i gruppe C. Men laget trenes av Sveriges tidligere landslagssjef, Lars Lagerbäck. Sånn sett har kampen et åpenbart poeng. Men objektivt skal Sverige slå Norge.

Spørsmålet er bare hva laget «gidder» etter den magiske festen på Friends Arena. Ola Toivonen scoret tre minutter på overtid. Neste dag lød overskriften i storavisa Aftonbladet:

- Ola-la!

Hovedfokus

- Kampen mot Frankrike ble en stor utladning. Samtidig starter U21-EM førstkommende fredag. Sverige møter England. Ta med at Victor Lindelöf har gått fra Benfica til Manchester United, så er det dette som er hovedfokuset i Sverige, sier Bachner til Dagbladet.

- Oppgjøret mot Norge er like mye Lagerbäck mot Sverige, som Norge mot Sverige.

Heldig hånd

Janne Andersson har ledet det svenske laget med en heldig hånd. Han tok over for Erik Hamrén etter EM i fjor. Også Zlatan ga seg på landslaget. Men i stedet for å oppleve et vakuum, viser Söta Bror tegn til at en ny storhetstid er på gang.

- Andersson kom inn med hele lederstaben sin fra IFK Norrköping. Han har skaffet laget en ny identitet som ikke er avhengig av en eller to spillere. Det er blitt mer folkekjært, påpeker Bachner.

Selv om privatlandskampen mot Norge ikke betyr så mye, er Sverige interessert i å vinne.

- Andersson ønsker ikke en kultur der det er greit å tape treningskamper. Dessuten er dette et rivalmøte.

- Er du overrasket over at Lagerbäck tok over Norge?

- Ja. Triumfen med Island - der laget kom til EM-kvartfinalen - ville vært en fin krone på verket. En vakker avslutning. Samtidig elsker han å jobbe med lag som Island og Norge. Her er ingen store stjerner. Han kan organisere og bygge et kollektiv.

Ingen plass

De to mest kjente nordmennene i svensk fotball finner vi Malmö. Men verken Jo Inge Berget eller Magnus Wolff Eikrem ville fått plass på det svenske landslaget, tror Expressens kommentator.

Til Dagbladet sier Berget:

EKSPERT: Noa Bachner. 
EKSPERT: Noa Bachner.  Vis mer

- Det var bra av Sverige å vinne over Frankrike. Både A-landslaget og yngre lag gjør det bra. Det er kult for dem.

- Hva tenker du om kampen?

- Det blir en utfordring. De kommer fra en seier som har gitt selvtillit. Vi får bare håpe at spillerne tok seg et par øl etterpå og er slitne.

Opptur

Norge fikk en opptur med 1-1 mot Tsjekkia lørdag. Lagerbäck og spillerne var spesielt fornøyde med andre omgang. Treneren møtte pressen på spillerhotellet i Sandvika i går.

- Jeg håper jeg kommer til å matche et sterkt lag. Det er en ganske jevn tropp, og vi har bare to dager til å restituere. Vi ønsker å se en del flere spillere i aksjon, sier Lagerbäck.

Han gleder seg til å møte den svenske treneren Janne Andersson:

- Jeg går gjerne fram til Janne for å gratulere ham med et tap.