Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fredrik Samuelsson kritiserer Usain Bolt og Fredrik Brustad

Svensk stjerne rakker ned på Molde-spiss i tiraden mot Usain Bolt

Sveriges beste tikjemper Fredrik Samuelsson bruker Molde-angriper Fredrik Brustad som eksempel på hvorfor Usain Bolt ikke kan lykkes som fotballspiller.

STANG UT: Usain Bolts fotballkarriere er ikke det samme eventyret som friidrettskarrieren.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STANG UT: Usain Bolts fotballkarriere er ikke det samme eventyret som friidrettskarrieren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes raskeste mann Usain Bolts forsøk på å skape seg en fotballkarriere har foreløpig ikke vært noen suksesshistorie.

Det tidlige frieriet til favorittklubben Manchester United ble med drømmen. Prøvespillet med Borussia Dortmund ble også litt i drøyeste laget, men heller ikke i Mamelodi Sundows og for Strømsgodset tidligere denne sesongen, fikk Bolt noen kontrakt.

Nå fortsetter ferden på et treningsopphold i Central Coast Mariners i den australske ligaen.

Jamaicaneren med åtte OL-gull, elleve VM-gull og to gjeldende verdensrekorder på 100 og 200 meter, skaper forundring og mottar kritikk for sitt fotballstunt av den svenske friidrettsprofilen Fredrik Samuelsson.

23-åringen har tre SM-gull i tikamp, ble nr. 9 i tikampen i EM i Berlin og har et sølv fra U23-EM som best, men har også fortid som fotballspiller i Brommapojkarna. Lenge var det fotballen han satset mest på.

Under europamesterskapet i Berlin ble han sammenliknet med tennislegenden Björn Borg, primært for sitt utseende:

KRITIKK: Den svenske tikjemperen Fredrik Samuelsson, her fra EM i Berlin tidligere denne måneden, kritiserer Usain Bolt og drar Fredrik Brustad med ned i søla. Foto: Bildbyrån
KRITIKK: Den svenske tikjemperen Fredrik Samuelsson, her fra EM i Berlin tidligere denne måneden, kritiserer Usain Bolt og drar Fredrik Brustad med ned i søla. Foto: Bildbyrån Vis mer

I et intervju med Expressen går Samuelsson nå hardt ut mot dem som tror Bolt bare i kraft av hurtigheten sin kan parkere alle forsvarsspillere. Å løpe 100 og 200 meter er ikke det samme som å løpe korte sprinter med retningsforandringer og stadige gjentakelser på fotballbanen.

Kritiserer Bolt - og Brustad

I tillegg bruker han Molde-spiss Fredrik Brustad som eksempel når han drar både Bolt og Brustad ned i søla.

- Friidrett, framfor alt 100 meter, er ekstrem eksplosivitetstrening, som handler om å løfte tunge vekter med bare eksplosive krefter. Fotball er mer utholdenhet, mer kondisjon og fordrer et lavere tyngdepunkt. Folk som er litt dumme tror vel at Bolt kommer til å springe forbi alle. Slik fungerer det ikke, sier Samuelsson til Expressen.

- Det er mye mer å ta hensyn til: offside, timing i løperne, spilleforståelse. Bare fordi man har 98 av 100 i hurtighet på FIFA, er man ikke nødvendigvis en god fotballspiller. Det har vi sett mange eksempler på, fortsetter 23-åringen og drar overraskende nok Fredrik Brustads navn ut av hatten.

FÅR TYN: Fredrik Brustad, her sammen med trener Ole Gunnar Solskjær, blir brukt som eksempel av Fredrik Samuelsson på hvorfor Usain Bolt ikke vil lykkes med fotballkarrieren.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
FÅR TYN: Fredrik Brustad, her sammen med trener Ole Gunnar Solskjær, blir brukt som eksempel av Fredrik Samuelsson på hvorfor Usain Bolt ikke vil lykkes med fotballkarrieren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg holder selv med AIK. Ta en spiller som Fredrik Brustad, som var i klubben i noen sesonger. Han er veldig rask, men nja. Det holder ikke. Man må ha en følelse og spilleforståelse. Nå er vel ikke den australske ligaen den beste i verden, men likevel. Det man kan lure på er om dette er et PR-stunt eller om han faktisk forsøker å få en fotballkarriere? spør Samuelsson.

Til Dagbladet sier Molde-spiss Fredrik Brustad, som i morgen tar imot Ranheim i rosebyen, at han ikke ønsker å kommentere den overraskende sammenligningen mellom ham og Usain Bolt.

God statistikk

Brustad er kjent som en av norsk fotballs hurtigste spillere og har fått mye ros av trener Ole Gunnar Solskjær tidligere.

Denne sesongen har det gått tråere med bare én scoring på elleve kamper fra start, men i fjor scoret Brustad åtte mål på 22 kamper med Björn Bergmann Sigurdarson som makker.

29-åringen hadde sin beste sesong i Stabæk i 2014 med ti mål og seks assist på 24 opptredener i Eliteserien. De prestasjonene gjorde at AIK på banen og hentet Brustad til Sverige.

Der levert hurtigtoget fem mål og fire assist på 27 seriekamper, men bare tolv av dem var fra start.

Bolt fikk skryt i Drammen

Hva angår Bolts fotballkarriere, imponerte han om ikke annet flere av Godset-spillerne på enkelte områder under prøvespillet på Marienlyst.

- Selv om det er en stund siden han la opp, så er han rask. Men så er det forskjell på å være rask og «fotballrask». Han er rask uten ball, og så er han ikke fullt så rask med ball, men jeg er jo nødt til å gi han seks på terningen. Jeg kan ikke si noe annet, sa keeper Espen Bugge Pettersen til Dagbladet.

- Jeg synes han er bra til å avslutte. Jeg har sett det på trening. Han har scoret en del mål. Avslutningene hans har overrasket meg veldig. Han får en femmer, sa Godset-spiss «Mos» Abdellaoue.

- Han er sterk, vet du. Svær. Du kjenner at han har muskler. Han er tung og sterk, så han får en sekser der, supplerte Lars Sætra om Bolts styrke.

Verre var det med bevegeligheten og ballbehandlingen. Les mer om det her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!