Alvar Myhlback:

Svensk stortalent knuste tidligere Northug-rival

Til tross for sin unge alder har Alvar Myhlback (15) allerede trent med det russiske herrelandslaget i langrenn. Og i helga knuste han Calle Halfvarsson (32) med 50 sekunder i en løpskonkurranse.

BEDRE I LANGRENN: Alvar Myhlback knuste Calle Halfvarsson med 50 sekunder under en løpskonkurranse i helga. Til tross for det mener hans far at han er langt bedre i langrenn. Foto: Privat.
BEDRE I LANGRENN: Alvar Myhlback knuste Calle Halfvarsson med 50 sekunder under en løpskonkurranse i helga. Til tross for det mener hans far at han er langt bedre i langrenn. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alvar Myhlback viste seg tidlig fram. Da han var 13 år vant han Ungdommens Holmenkollrenn, der det totalt sto 800 deltakere til start.

I mars vant han det 18 kilometer lange Kittillrennet i Trysil, med over to minutter.

I helga fikk han nok en gang en hel langrennsverden til å måpe, da han slo Calle Halfvarsson med hele 50 sekunder i 10 kilometer løping.

- Det var gøy. Det var 10 kilometers løp. Også fikk jeg veldig bra tid. I tillegg var det veldig gøy å slå ham, sier Alvar Myhlback, som representerer Team Bygdøy, til Dagbladet.

I ettertid har reaksjonene ikke latt vente på seg. Både på Instagram og fra Halfvarsson selv.

- Hva sa Halvfvarsson til deg etter løpet?

- Vi snakka en del etter løpet. Han hørtes fornøyd ut selv. Jeg tror han var litt imponert, sier langrennstalentet noe beskjedent.

Noen landslagstelefon har han derimot ikke fått enda. Men ifølge Alvar selv, ønsker han å trene med de beste så fort som mulig.

Noe han også gjør.

Trente med russerne

Alvar's far, Petter Myhlback, kan fortelle at sønnen er vesentlig bedre i langrenn enn hva han er i løping. Og fram til nå har familien prøvd å skjerme han for mye oppmerksomhet.

BESKYTTES: Familien Myhlback har ønsket å beskytte sønnen fra oppmerksomhet fra omverdenen. Helt fram til nå. Foto: Privat.
BESKYTTES: Familien Myhlback har ønsket å beskytte sønnen fra oppmerksomhet fra omverdenen. Helt fram til nå. Foto: Privat. Vis mer

- Vi prøver å beskytte han litt når det kommer til å fortelle hvor god han er. Men nå har vi tatt en beslutning om at vi kan begynne å fortelle hvor god han er. Fordi det fortjener han, sier Petter Myhlback.

Alvar har fra før fått matche seg mot det norske juniorlandslaget i langrenn. Og for noen uker siden trente han en intervalløkt med det russiske herrelandslaget i Torsby.

Der ga han selveste Sergej Ustjugov konkurranse.

- Det var absolutt de beste russerne utenom Bolsjunov (Aleksandr) som var der. Det var en hardøkt «all inn» og han holdt følge. Det var egentlig bare Ustygov som holdt hele økta. Da er det rått. Da er det betydelig råere enn å løpe litt fort på 10 kilometer løping, sier far Myhlback som er fryktelig imponert over sin egen sønn.

Dermed kan det se ut som at det ikke bare er Calle Halfvarsson som har latt seg imponere av stortalentet.

SLAKTER TAKTIKKEN: Petter Northug slaktet taktikken til svenske Calle Halfvarsson under dagens stafett. Dette svarer Halfvarsson. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg er pigg igjen

Calle Halfvarsson, som har 15 individuelle pallplasser i verdenscupen totalt, var ikke til å kjenne igjen under årets VM-sesong. Han brøt 30 kilometeren i mesterskapet og avsluttet en sesongen tidlig, etter det som ble en VM-fiasko.

- Jeg har ingen kvittering på hva som egentlig gitt galt, men jeg gjetter at jeg ble for ivrig på høsten og kjørte for hardt. Jeg dro på meg et virus som varte for lenge. Det ble nesten to måneder uten trening inn i sesongen, sier Halfvarsson til Dagbladet før han fortsetter:

- Det ble en ond spiral. Noe var galt, for jeg kom aldri i gang igjen. Jeg burde ha kunne ha kommet i gang igjen til VM, men det gikk ikke.

Val di Fiemme, Italia 20190106.Calle Halfvarsson etter siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.Foto: Terje Pedersen / NTB
Val di Fiemme, Italia 20190106.Calle Halfvarsson etter siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Halfvarsson har også vært i utallige dueller med skikongen Petter Northug. Under VM i 2013 og 2015 var han ankermann på stafetten, der måtte han se seg slått av sistnevnte begge gangene.

I fjor gikk han altså på en smell, som han selv beskrev som smellen Northug gikk på i 2017/2018.

Siden den gang har han lagt en kriseplan.

- Hvordan er formen nå kontra da?

- Det er to ulike verdener. Det er en helt annen kropp nå. Jeg er pigg igjen. Treningen går bra. Det er noe helt annet. Da vi trente mellom konkurransene i VM var jeg trøtt og sliten. Jeg hadde null energi. Det gikk ikke å trene. Jeg måtte bare drite i det som hadde vært og la det ligge, sier han.

- Jeg har snakket med trenere om at de ble for mange kokker i gryta i fjor. Alle ville det godt, men det ble for mye tanker og meninger.

Halfvarsson håper dermed på en langt bedre OL-sesong, enn en VM-sesong. Samtidig er han en av fler som må finne seg i at et svenskt stortalent puster han i nakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer