Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk superstjerne fikk brev av fortvilet mamma: - Nå overlater jeg deg til Gud

Gustafsson åpner seg om selvmordstankene og sin brutale oppvekst.

SVENSK SLÅSSKJEMPE: Alexander Gustafsson forteller om en brutal oppvekst i en ny bok. Her er UFC-fighteren i aksjon på hjemmebane i Tele2 Arena mot Anthony Johnson i fjor, en kamp han tapte. Foto: Scanpix
SVENSK SLÅSSKJEMPE: Alexander Gustafsson forteller om en brutal oppvekst i en ny bok. Her er UFC-fighteren i aksjon på hjemmebane i Tele2 Arena mot Anthony Johnson i fjor, en kamp han tapte. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Alexander Gustafsson er en av milliardindustrien UFCs største stjerner. I en ny bok som kommer ut på fredag forteller den 29 år gamle kampsportutøveren om veien mot toppen.

Det er en vei hvor motbakkene har vært mange. Allerede som 14-åring ble Gustafsson satt i isolat. Voldshandlinger preget oppveksten hans. Han var inn og ut av fengsel, eksperimenterte med hasj, kokain og andre narkotiske stoffer. Påkjenningen for mamma Eleonora var stor. Til slutt orket hun ikke mer og sendte et brev til ham mens han satt i fengsel.

- Alex, jeg klarer ikke å gå gjennom dette her en gang til. Nå overlater jeg deg til Gud, var ordene hun skrev til sønnen sin.

Et vendepunkt For Alexander var det en sterk opplevelse. En opplevelse som bidro til å endre livet hans.

- Det traff meg i hjertet. Hun brøt ikke kontakten, hun var fremdeles mammaen min, men hun sa at jeg måtte ta ansvar for mitt eget liv. Jeg måtte stå for valgene mine, forteller Gustafsson til Expressen.

29-åringen har tidligere snakket om sin bråkete fortid, men han har aldri åpnet seg på samme måte som han gjør i den kommende boka. Gustafsson deler nå historier fra livet på gata, hvor grove voldsepsioder var dagligdags. Han ble forsøkt knivstukket og brukte selv stikkvåpen på andre, mens kompiser fikk glassflasker knust mot hodene deres under slåsskamper.

Ville ta sitt eget liv Etter hvert så heller ikke Gustafsson noen mening med livet. Under et av hans mange fengselsopphold lurte han på om det var verdt å leve lenger.

- Jeg hadde ingen mål og var bare helt tom. Jeg tenkte: «Hva skal jeg gjøre etter dette?» Jeg hadde veldig destruktive tanker og følte ingen glede, forteller han.

Kort tid etter det emosjonelle brevet fra mammaen sin, kom vendepunktet. Han var plassert på et behandlingshjem for problembarn. Der jobbet en mann med navn Carlos som introduserte ham for kampsport. Plutselig lærte Gustafsson å kanalisere følelsene sine i kontrollerte former.

Han lærte respekt, disiplin og viktigst av alt: Han fant en mening med livet, noe han brant for. Nå oppfordrer han ungdommer som sliter til å gjøre det samme.

- Han er unik Thomas Rye Eriksen er styremedlem og kommunikasjonsansvarlig i det norske MMA-forbundet. Han har fått med seg Gustafssons kriminelle fortid, men er ikke kjent med det detaljerte innholdet i boka som slippes på fredag.

Rye Eriksen skryter imidlertid av Gustafsson og omtaler han som en ydmyk utøver fri for nykker.

- Han har kommet usedvanlig langt med tanke på hvor han kommer fra og hvilke muligheter han har hatt tidligere. Han er en av lett tungvektsdivisjonens absolutt største stjerner. Han har vunnet anerkjennelse, status og respekt basert på sine prestasjoner. Han tar ikke i bruk store ord, som for eksempel Conor McGregor. Det han har prestert er unikt, forteller Rye Hansen til Dagbladet.

MMA, som er kampsportformen Gustafsson konkurrerer i under forbundet UFC, har en historie med fightere som tidligere har hatt personlige problemer. Rye Eriksen opplyser at det ikke er tilfeldig.

- Det har vært programmer i Brasil og USA hvor kriminelle har blitt hentet ut av en destruktiv livsstil og fått lært disiplin, mestring og muligheten til å tjene penger gjennom MMA. Det gjelder ikke majoriteten av utøverne, men det er mange som har sagt at det har reddet livene deres.

TØFF FORTID: Gustafsson er oppvokst på gata i Sverige. Foto: Scanpix
TØFF FORTID: Gustafsson er oppvokst på gata i Sverige. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!