Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk supertalent snakker ut: - Det er ingenting å skamme seg over

Sofia Henriksson.

ÅPENHJERTIG: Sofia Henriksson (21) fortalte om problemene med spiseforstyrrelser tidligere i år. Nå føler hun at hun er blitt sterkere av å snakke om sykdommen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: Sofia Henriksson (21) fortalte om problemene med spiseforstyrrelser tidligere i år. Nå føler hun at hun er blitt sterkere av å snakke om sykdommen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det svenske langrennstalentet Sofia Henriksson slo gjennom for alvor for et drøyt år siden da hun gikk inn til 12. plass i sin verdenscupdebut i finske Kuusamo.

Men veien til toppen har vært alt annet enn enkel for 21-åringen fra Piteå. I et intervju med Langrenn.com (bak betalingsmur), sitert av Expressen, snakker hun ut om problemene.

- Høsten 2014 var starten på en periode da jeg begynte å miste vekt og slet med å ta til meg næring. Resultatet ble at jeg mistet energi både i og utenfor langrennssporet, sier hun.

Spiseforstyrrelser I begynnelsen av 2015 kom det fram at hun ville miste U23-VM i Kasakhstan, og da valgte hun å fortelle hvorfor på bloggen sin. Der var hun helt ærlig på at grunnen var at hun lider av spiseforstyrrelser.

- Den umiddelbare reaksjonen var at jeg ble veldig lei meg. Det (U23-VM) var et stort mål jeg hadde sett fram til lenge. Men i ettertid har jeg følt at det var riktig å ta tak i problemet, sa hun da.

Historien etterpå viste at Henriksson åpenbart tok et godt valg. Nå er nemlig for alvor hun tilbake.

Er blitt sterkere Fredag vant hun 10 kilometer foran Barbro Kvaale og Mari Eide i Skandinavisk Cup, og til helga går hun i verdenscupen i italienske Toblach. Hun kjenner seg sterkere enn tidligere.

- Når jeg ser i bakspeilet så kjennes det ut som om jeg er blitt sterkere av dette. Jeg fikk god tid til å bygge opp kroppen min på nytt steg for steg, sier hun.

21-åringen håper nå at hennes åpenhet skal kunne motivere andre som sliter med spiseforstyrrelser.

- Jeg håper at vi i framtida kan snakke mer åpent rundt spørsmål om spiseforstyrrelser, blant annet for å kunne hjelpe andre, og videreformidle kunnskap, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media