Svensk thrilleravslutning: - Hele situasjonen er irriterende

IFK Göteborg må ha rivalhjelp for å bli mester.

 TRENGER RIVALHJELP:  Hvis IFK Göteborg skal bli svenske mestere er de avhengige av hjelp fra rivalen Malmö. Gjør Malmö sin jobb vil IFK på ny trone alene på toppen med flest SM-gull. Foto: NTB Scanpix.
TRENGER RIVALHJELP: Hvis IFK Göteborg skal bli svenske mestere er de avhengige av hjelp fra rivalen Malmö. Gjør Malmö sin jobb vil IFK på ny trone alene på toppen med flest SM-gull. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Sverige har en spennende sesongavslutning i vente lørdag ettermiddag. I teorien kan det tre lag bli seriemestere, men i hovedsak står kampen mellom IFK Norrköping og IFK Göteborg.

Norrköping bli mestere uansett hvis de slår Malmö borte. Göteborg på sin side må slå Kalmar, samtidig som Norrköping avgir poeng.

Og det er det som er bakgrunnen for et irriterende scenario for Malmö, som tar i mot Norrköping. For da Malmö i fjor ble mestere utliknet de IFK Göteborgs 18 SM-gull. Nå er Göteborg avhengige av hjelp av rivalen for igjen å stå alene på topp.

- Det er irriterende. Hele situasjonen er irriterende. Det er Sveriges to mest framgangsrike klubber gjennom tidene, det er naturlig å være rivaler da. Men vi går for å bli nummer fire, sier Malmö-kaptein Markus Rosenberg til Expressen.

Mens de «blåhvite» mener de er Sveriges mestvinnende klubb, er oppfatningen en annen i Malmö. Fakta er at Malmö har dobbelt så mange cuptitler som IFK, mens IFK kan slå i bordet med to UEFA Cup-triumfer.

- Tåpelig diskusjon Selv om Malmö-seier kan være nøkkelen til at et nytt seriegull havner i Göteborg, har ikke Åge Hareides menn noen planer om «å legge seg».

- Jeg mener det har blitt en helt tåpelig diskusjon. Hva skal vi legge oss for? Vi skal vinne kampen og ta fjerde plassen. Hva det betyr for andre lag, er ikke noe vi løper rundt og tenker på. At det snakkes om hvor mange gull de har og vi har, spiller ingen rolle for oss, sier Malmö-backen Anton Tinnerholm.

Malmö er hektet av i gullkampen før den avsluttende runden og innehar 4.-plassen, som gir mulig spill i Europa neste sesong. Under Åge Hareides ledelse har klubben kvalifisert seg til gruppespillet i Champions League to år på rad. Champions League-spill blir det uansett ikke neste år, men mulighet for spill i Europa League kan Elfsborg snappe hvis Malmö taper lørdag.

- Ikke en eneste spiller som ikke vil vinne, kommer på banen for oss. Rivaliseringen mellom Stockholm, Göteborg og Malmö ligger her, og noen av fansen mener nok at det er like godt at mindre Norrköping tar tittelen. Men vi har faktisk mye å spille for. Vi trenger ett poeng for å ta fjerdeplassen. Den kan gi plass i Europa League neste sesong dersom Norrköping, AIK, IFK Göteborg eller vi vinner den svenske cupen (finale til våren), sier Åge Hareide til NTB.

- Betyr enormt IFK Göteborg har ikke vunnet SM-gull siden 2007. Morgendagens oppgjør mot Kalmar på Gamla Ullevi er utsolgt og hele byen er sulteforet på gull.

- For våre supportere vil et gull bety enormt mye. Og for byen Göteborg, med respekt for alle andre klubber i byen, skulle det være en enorm glede og stolthet. Vi har ventet siden 2007, sier klubbdirektør Martin Kurzwelly.

Riku Riski ble lånt ut fra Rosenborg i sommer. Forrige helg ble han seriemester her hjemme. Lørdag kan bli historisk med et nytt seriegul.

Haitam Aleesami som fikk sin landslagsdebut mot Malta og Thomas Rogne spiller begge for IFK Göteborg.

Norrköping kan vinne sitt 13. SM-gull. Forrige gang kom helt tilbake i 1989.