Svensk trener avskriver Northug: - Får det tøft mentalt

Tror VM-kongen er sliten.

FALUN (Dagbladet): Dagbladet spurte den svenske landslagssjefen Rikard Grip hvem som kan utfordre Johan Olsson på dagens femmil.

 ER HAN PÅ?:  Sveriges trener Rikard Grip og Norges Trond Nystad er uenige om Petter Northug. Hovedpersonen gjør vel som vanlig: Stenger ute alt og tenker på sitt. Foto: Hans Arne Vedlog
ER HAN PÅ?: Sveriges trener Rikard Grip og Norges Trond Nystad er uenige om Petter Northug. Hovedpersonen gjør vel som vanlig: Stenger ute alt og tenker på sitt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Den svenske veteranen har vært i kjempeform dette mesterskapet.

- Det er mange. (Dario) Cologna og (Maksim) Vylegzjanin blir farlige. Jeg tror også (Martin Johnsrud) Sundby kan overraske. Det kommer til å være mange som er med og kjemper om gullmedaljen, sier Grip.

- Hva med Northug?

- Hvis det ikke snør eller kommer noe nedbør tror jeg Petter får det tøft. Han har gått mange løp under mesterskapet. Setter de andre opp en høy fart tidlig kommer det til å bli tøft for ham - spesielt mentalt. Det er tøft å lade opp batteriene og krige så lenge, forklarer Grip.

Uenig Den norske herretreneren Trond Nystad er ikke enig. Han tror Northug fortsatt er sugen å medalje og kan krige gjennom den tøffe femmila:

- Han er ekstremt oppadgående, og det er Petters fordel. Han har en påknapp og er veldig på når han er på. Når han er av og er på rommet slapper han bare av og lader batteriene.  Han er vant til denne settingen og skal være i veldig bra form, sier Nystad.

Han legger til:

- Men det er klart. Det er tungt. Er du uheldig å vinne medaljer er det alltid mye jobb.  Det er en del av gamet. Det er derfor vi holder på med det, og vi håper han er klar.

Nystad smiler lurt.

Emosjonelt Det er Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og nevnte Northug som går for Norge i morgen.

Nystad ser på dem som outsidere som kan være med å kjempe helt i toppen:

- Jeg tror Niklas, Petter og Didrik vil være med å ha et ord i laget. Men en femmila er alltid vanskelig.  Det var unge gutter som fikk medalje i går (Niklas og Didrik), det var den første medaljen de har fått i et mesterskap, sier Nystad og forklarer at gullfesten kan slå begge veier:

- Noen ganger får du vinger når du får medalje, mens noen ganger blir man rett og slett sliten. Det er mye emosjon som skal gjennom hodet, og mye som skjer, så det blir interessant å se om de greier å nullstille seg og komme ned på jorda igjen.