Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk TV-profil: - Det er slik jeg vil se Edvald

Har imponert kraftig i både Qatar og Oman.

ÅPNET MED ET SMELL: Edvald Boasson Hagen er med å kjemper om seieren i hvert eneste ritt han deltar i for tiden. Det imponerer den svenske TV-kommentatoren Roberto Vacchi. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ÅPNET MED ET SMELL: Edvald Boasson Hagen er med å kjemper om seieren i hvert eneste ritt han deltar i for tiden. Det imponerer den svenske TV-kommentatoren Roberto Vacchi. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Den første gangen Eurosport-kommentator Roberto Vacchi så Edvald Boasson Hagen sykle var for snart ti år siden:

- Det var under Scandinavian Race i Uppsala. Da var han amatørsyklist og kanskje en 18-19 år gammel. Der bare kjørte han ifra alle sammen. Hovedfeltet dro igang en slags lagtempo bak ham, men de kom ikke nærmere enn 20 sekunder, sier den populære, svenske TV-kommentatoren til procycling.no.

• Les også: «Mora mi gråter når Edvald vinner»

Nordmannen vant for øvrig rittet og det skjedde i 2006, altså for snart ti år siden.

Den 50 år gamle svenskitalieneren har selv en bakgrunn som syklist. Han fryder seg over nordmannens gode start på sesongen.

- Nå har jo sesongen så vidt startet, men det ser ut til at Edvald Boasson Hagen er tilbake på nivået han kjørte i HTC og i sin andre sesong for Team Sky: Råsterk, skrev Vacchi på Twitter etter onsdagens etappeseier.

Fascineres av Edvalds rå styrke Der det britiske storlaget ønsket å få ham ned i vekt, for å få ham til å sitte med lenger inn i de tøffeste fjellene - er han nå tilbake på sin vante matchvekt, og har bygd opp igjen musklene i styrkerommet.

Det gir ham en helt annen eksplosivitet i kortere bakker, og kjørestyrken som altså var et kjennetegn i hans yngre dager.

- Sky har sin filosofi. Om de ville bygge noe annet av det han opprinnelig var, så fungerer jo det noen ganger. Vi har sett spurtere tidligere som har utviklet seg til å bli sammenlagtryttere eller gode temposyklister. Det jeg finner fascinerende med Edvald er den rå styrken. Sky hadde kanskje helt andre planer og så på testresultatene at det kunne gå. Om jeg får være helt egoistisk, er det denne utgaven av Boasson Hagen jeg vil se, sier Vacchi.

Vinner på spektakulært vis Som Dimension Data-rytter tok han med seg sammenlagtseier i Tour of Britain og var blant de sterkeste under Sykkel-VM i Richmond.

Dette har han dratt med seg videre over i 2016. Både temposeieren under Tour of Qatar og triumfen opp mot Quriyat onsdag, kjennetegnes begge ved at det skjedde på spektakulær manér.

- Tempoen i Qatar var helt ekstrem. Han vinner med et halvt minutt.

Så fikk han se den blonde nordmannen svare da Vincenzo Nibali og Domenico Pozzovivo tråkket til i den hardeste delen av bakken som avsluttet dag to i Oman.

- Med tanke på det jeg så ham under Tour of Qatar, kan jeg ikke si at jeg ble overrasket. Det var ikke mange som satt igjen, og han dro på en skikkelig spurt da det flatet ut over toppen. Han gikk jo nesten solo inn.

Imponerte som opptrekker Vacchi gjorde nemlig store øyne da han så måten Boasson Hagen opptrådte på under spurtene i forrige ukes Tour of Qatar.

Der var oppgaven å kjøre opptrekk for Cavendish mot slutten av etappene. Samtidig var han i så godt slag at han også hadde en gyllen mulighet til å vinne rittet sammenlagt.

Les også: Edvald slo tilbake med seier

- Da han dro opp spurten i Qatar, satt han med hele veien inn selv også. Det gjorde at han tok et par fjerde- og femteplasser. Han tok jo mye vind der også. Cavendish kunne sitte skjermet på bakhjulet hans hele veien inn. Den gode formen til Boasson Hagen gjorde jo at Dimension Data ikke hadde bruk for en kar som Mark Renshaw i spurtene.

- Har Edvald noe å stille opp med mot Vincenzo Nibali og de beste klatrerne i Oman, fredag?

- Jeg tror det kan bli litt svett mot slutten. Det stiger i mange kilometer med passasjer av 11, 12 og 13 prosent. Jeg tror ikke Nibali er i toppform, men Boasson Hagen vil nok slite. Det er uansett ingen katastrofe om han ikke sitter med der, for han er ingen fjellgeit. Han er mer en type som Alexander Kristoff, og det bør gi Norge to gode kort inn mot klassikerne.

- Hva vet vi nå om hvor godt Boasson Hagen kan gjøre sakene sine der?

- Det er litt tidlig. Det er mange som vil ta igjen dette forspranget. Han virker å være veldig mye bedre enn ved mange tidligere anledninger, så det kan bli spennende, tror Vacchi.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)