STØTTER GARÅ: Patrick Ekwall synes det er trist at Johanna Garå slutter som fotballekspert på grunn av netthets. Foto: Expressen/Garås Twitter-profil
STØTTER GARÅ: Patrick Ekwall synes det er trist at Johanna Garå slutter som fotballekspert på grunn av netthets. Foto: Expressen/Garås Twitter-profilVis mer

Svensk TV-profil om hets mot kolleger

- Ofte er det seksuelle fornærmelser. Det er for jævlig.

(Dagbladet): Søndag ble det kjent at svenske Johanna Garå (39) gir seg som fotballekspert på grunn av netthets. Nå går hennes profilerte TV4-kollega Patrick Ekwall (54) ut mot mobbere som går til personangrep gjennom tastaturet. 

- Det kan sette riktig så dype spor hos et menneske. Kvinner er ekstra utsatt, og ofte er det seksuelle fornærmelser. Det er for jævlig, sier Ekwall til Expressen.

Glad for debatt Ekwall er en av Sveriges mest kjente TV-personligheter. 54-åringen minnes en helt annen verden da han først begynte som journalist. Da fantes ikke sosiale medier, som gjør at eksperter rammes av hets på en helt annen måte nå enn før.

De siste årene har fokuset på problemet med netthets, spesielt mot kvinner, blitt stadig større. Det er Ekwall glad for.

- Det som har skjedd i senere tid er et sunnhetstegn. Dette er noe vi ikke skal akseptere. Mennesker må lære seg at tingene de skriver er til helt vanlige mennesker, uansett om de jobber på tv eller i en avis. Det kan være jævlig vondt.

- Ekstremt og ukontrollert Garå har jobbet med spansk fotball for TV4 siden 2011, men når kontrakten hennes går ut etter inneværende sesong, er det slutt. 

- Det er seks år siden jeg begynte å jobbe foran TV-skjermen, og på den tida har sosiale medier eksplodert i bruk. Det har vært ekstremt og veldig ukontrollert, sier Garå.

Hun forteller at hun aldri har hatt interesse av å være en offentlig person. Og hun synes prisen for å være det er altfor høy.

I går skrev også Dagblad-kommentator Esten O. Sæther om de mange negative tilbakemeldingene fotballeksperter mottar.

«Denne hetsen blir en vane; en naturlig konsekvens av å mene noe i en sport som betyr meningsløst mye for så mange. Det er bare det at jentene som snakker eller skriver om fotballen, får noe mer bare fordi de er jenter.»

«For den seksuelt vinklete utskjellingen er det siste ekkoet av en tid vi trodde vi snart skulle vært ferdig med i vår ellers ganske likestilte nordiske sportkultur. Eller er ikke dette så lett? Fungerer fotballen fortsatt som en slags siste mannsbastion; en greie vi gutta synes vi skal få lov til å ha for oss selv?», undrer Sæther.

Les hele kommentaren her.