FLY FORBANNA: Sanna Lundell tok med barna på fotballkamp i Stockholm. Det vil hun ikke gjøre igjen. Foto: SANDBERG MAGNUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
FLY FORBANNA: Sanna Lundell tok med barna på fotballkamp i Stockholm. Det vil hun ikke gjøre igjen. Foto: SANDBERG MAGNUS / Aftonbladet / IBL BildbyråVis mer

Svensk tv-profil setter sinnene i kok i Sverige etter fotballkamp: - Fy faen, dere er patetiske

Sanna Lundell tar et oppgjør med svensk tribunekultur.

(Dagbladet): I Sverige er derbykampene tøffe, store kamper, og det er ofte høy temperatur på banen og på tribunen. Det fikk den svenske journalisten Sanna Lundell oppleve, da hun i forrige uke dro på derbykampen mellom Hammarby og AIK i Stockholm.

Mens barna gikk inn med spillerne på banen før kampstart, hadde Lundell fått seg plass like ved der AIK-supporterne holder til på Tele 2 Arena. Der fikk hun sjokk.

BENGALSKE LYS: I Allsvenskan er det ikke uvanlig at det blir tent bengalske lys, eller bluss som det også heter. Her er Hammarby-fansen i kampen mot AIK, forrige uke. Foto: Christine Olsson / TT
BENGALSKE LYS: I Allsvenskan er det ikke uvanlig at det blir tent bengalske lys, eller bluss som det også heter. Her er Hammarby-fansen i kampen mot AIK, forrige uke. Foto: Christine Olsson / TT Vis mer

- Altså, dere som aldri har vært på en derbykamp mellom AIK og Hammarby, ville fått sjokk. Så mye hat. Så mange ekle sanger om å hate. Så mange voksne menn som går sammen om å nedverdige og trykke ned. Fy faen, så patetiske dere er, skriver Lundell i et blogginnlegg.

- Et stort jævla problem

Lundell, som er sammen med skuespilleren Mikael Persbrandt, ramser opp flere sanger hun hørte AIK-fansen rette mot Hammarby-supporterne, der det blant annet blir sunget om å «drepe et djurgårdsbarn».

På bloggen sin skriver Lundell at hun ikke kan si om Hammarby-fansen var noe bedre eller ikke, da hun sto for langt unna til å høre.

FULLT HUS: Derbykampen mellom AIK og Hammarby trekker mange til stadion. Her er AIKs supportere. Foto: Christine Olsson / TT     
FULLT HUS: Derbykampen mellom AIK og Hammarby trekker mange til stadion. Her er AIKs supportere. Foto: Christine Olsson / TT      Vis mer

- Uansett er det her et stort jævla problem for hele fotball-Sverige. Jeg har ikke noe som helst lyst til å ta med barna mine på kamp når det høres sånn her ut. Hvordan kan den dritten tillates, spør Lundell i sitt oppgjør mot den svenske supporterkulturen.

Hun spør også hvordan man har normalisert at fotballstadioner er et sted hvor man lærer barn at det er fritt fram å hate, banne og nedverdige andre.

- Noe som føltes kult og fint, ble bare et bedervet og stygt arrangement.

- Flere av sangene er feilsiterte

Elvira Eriksson, pressekontakt i Allmänna Supporterklubben (en frittstående supporterforening under AIK, journ.anm.), sier til Dagbladet at Sanna Lundell er på villspor.

- Først og fremst, så har flere av disse sangene ikke blitt sunget av våre supportere på mange år. I tillegg er flere av sangene hun ramser opp feilsitert, sier Eriksson.

Blant annet skal det dreie seg om «Bang, bang, hora», som Lundell skriver. Ifølge Eriksson blir det sunget «bang, Bangura», og handler om en som spilte i AIK for noen år siden.

- Jeg tror hun har googlet og funnet sanger som er gamle. Så sier hun at fotballsverige har et stort problem på grunn av supporterne. Vi tror det er tvert om.

Kampanje mot politiet

Eriksson drar fram at uten supporterne, ville det ikke vært noen ramme rundt kampene. I tillegg forteller hun til Dagbladet at det foran derbykampen ikke ble fokusert på hvor «skummelt» eller ikke det kan være på stadion og rundt supportere.

- Faktisk, så var det en kampanje foran kampen, og den var rettet mot politiet. For det er mange som er reddere for nettopp dem, og ikke supporterne på stadion.

Hun har ikke hørt om supportere som har blitt redde på kamp, men sier at det selvfølgelig kan virke skremmende med flere tusen mennesker som roper i kor.

- Trist at hun påvirker mennesker

Lundells innlegg har skapt reaksjoner i Sverige, og Eriksson sier at Lundell som mediepersonlighet har en utrolig kraft, som hun mener blir utnyttet på en slurvete måte med det aktuelle blogginnlegget.

- Det er trist at hun påvirker mennesker som ikke går på fotball fra før, til å ikke ville det nå. Det er «skitkul» å gå på kamp i Sverige. Det er god stemning og samhold. Man får også oppleve følelser man vanligvis kanskje ikke gjør, som for eksempel menn, som får klemme og gråte med andre menn.

Uansett hva som ble sunget eller ikke under derbykampen, sier Eriksson at det skal være litt hat i slike kamper.

- Men det er jo ikke sånn at vi hater individer. Dette «hatet» hører liksom til supporterkulturen. Det at man har en tøff tone på stadion, betyr ikke at man tar det med ut i hverdagen.

elvira.eriksson@supporterklubben.com