Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astmamedisin vinter-OL 2018

Svensk TV skulle avsløre norske stjerner: Droppet avgjørende bevis

Dette blir for enkelt å gjennomskue.

ALDRI SLUTT? Debatten om astmamedisinering i langrenn har preget Marit Bjørgen i årevis. Seinest i går kveld kom SVT med et tungt angrep på norsk langrenn uten å fortelle seerne at den internasjonale faglige granskingskommisjonen sist vinter hadde kommet til motsatt konklusjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ALDRI SLUTT? Debatten om astmamedisinering i langrenn har preget Marit Bjørgen i årevis. Seinest i går kveld kom SVT med et tungt angrep på norsk langrenn uten å fortelle seerne at den internasjonale faglige granskingskommisjonen sist vinter hadde kommet til motsatt konklusjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM du lurer på hvorfor mistroen mot norsk langrenn er så stor i Sverige, er det bare å sjekke siste utgave av «Uppdrag Granskning» på Sveriges Television (SVT). Det ble sendt i onsdag kveld, og ligger nå tilgjengelig i SVTs arkiv på nettet. Til skrekk og advarsel på hvordan ellers viktig dokumentarjournalistikk er blitt tilpasset en nasjonal virkelighetsforståelse.

Akkurat det ble tilsynelatende for fristende rett før starten på vinter-OL i Pyeongchang. For da SVT skulle forklare bruken av astmamedisin i norsk langrenn, droppet programlederne like gjerne de internasjonale bevisene for at denne medisineringen faglig sett er den beste for å ta vare på skiløpernes helse.

I UTGANGSPUNKTET publiserte SVT i samarbeid med den dyktige og effektive tyske dopingreporteren Hajo Seppelt, den tyske TV-kanalen ARD, det nye sveitsiske nettmagasinet Republik og engelske Sunday Times et stort lekket materiale med blodverdier fra 2 000 langrennsløpere. Lekkasjen stammet fra det internasjonale Skiforbundet (FIS), og viser hvilke massive dopingutfordringer sporten hadde mellom 2 001 og 2 010:

  • I denne perioden ble nær halvparten av de internasjonale medaljene vunnet av løpere med mistenkelig høye blodverdier.

Tallet er så sjokkerende høyt at det samtidig forklarer hvorfor denne utfordringen nå har fortsatt helt inn til starten på den første OL-rennet.

AT tre navnløse norske løpere ble nevnt i SVTs kartlegging av den ganske store gruppen med sjeldent effektivt blod for å drive utholdenhetsidrett, er slett ingen overraskelse. Dette var utvilsomt en periode med mye svindel. Flere ble tatt, noen slapp ganske sikkert unna, men mange i denne gruppa er også uskyldige.

Dette er tredje gang «Uppdrag Granskning» kommer med blodverdier rett før et mesterskap uten å ta hensyn til mulig uskyld.

DET er det store problemet med slike oversikter som inneholder sjokkerende blodverdier, men ikke så mye mer om hver enkelt løpers helsetilstand. Tallene kommer i utganspunktet fra en gruppe utholdenhetsutøvere med bedre fysiske forutsetninger enn normalbefolkningen. Dessuten er svingningene i verdiene presset opp gjennom treningsregimene i tynnluft.

Det er altså; i tillegg til den avslørte svindelen, noen greie forklaringer på at en liste med høye blodverdier ikke er det samme som en liste over dopere. Samtidig vil den internasjonale toppidretten slett ikke alltid fortelle. Derfor er dokumentarer som denne viktig for å forklare sammenhenger.

Hvis mistankene da blir etterrettelig forklart.

ONSDAGKVELD skjedde det i den tyske versjonen av dette samarbeidet som NRK2 sendte der Hajo Seppelt i tillegg avslørte store mangler i de prøveflaskene som blir brukt i selve testsystemet. SVT derimot var etter hvert mer ute etter norske mangler.

Det er fint så lenge disse manglene blir dokumentert, men tilnærmet pinlig når viktig dokumentasjon tilsynelatende bevisst er utelatt.

Slik «Uppdrag Gransking» gjorde det i sin egen tilleggsdokumentar om astmamedisinering i norsk langrenn ved nettopp å utelate den internasjonale granskingkommisjonens rapport. om dette temaet.

DER det er all grunn til å diskutere en toppidrett som gjør det nødvendig med tung medisinering for å døyve yrkesskader, må vi fortsatt evne se forskjell på toppidrettens generelle etiske utfordringer og bevisst juks.

NRK hadde selv en god nyhetssak om den forskjellen samme kveld. Da meldte kanalen at den norske OL-troppen hadde med seg 6 000 doser astmamedisin til Pyeongchang i en ellers velfyllt legekoffert, men satt samtidig dette høye tallet i en sammenheng:

- Kofferten i seg selv er ikke uetisk. Det er måten den blir brukt på, uttalte professor Reidun Førde til NRK i anledning de mange dosene.

Førde vet mer enn de fleste om måten norsk toppidrett bruker medisinen sin på. Hun satt som etisk ekspert i den internasjonale kommisjonen som sist vinter gransket bruk av astmamedisin i norsk langrenn. Mens en enstemmig kommisjon frifant langrennslandslagene for enhver anklage om medisinering av friske utøvere, gikk Førde selv et skritt videre for å få en stopp på det ensidige mediekjøret mot norsk langrenn:

- Langrennsløperne er heller undermedisinert enn overmedisinert, sa hun idet kommisjon la fram sin innstilling, og tilføyde:

- Er det noen som hadde trengt en granskingskommisjon i denne saken, så er det mediene.

RETT før OL gir svenske medier altså plass til en annen tilføyelse. Mens den internasjonale granskingskommisjonen faglig sett stoppet den norske debatten om astmamedisin, brukte SVT den danske astmaeksperten Vibeke Backer som et alternativt sannhetsvitne i sin dokumentar. Hun har ledet en studie som viser at astmamedisin kan være muskeloppbyggende bare dosene er store nok, og i SVTs dokumentar ble de veldig store.

- Det internasjonale antidopingbyrået WADA tillater 1 600 mikrogram salbutamol i løpet av pr. døgn, Martin Johnsrud Sundby tok 15 000 mikrogram i løpet av et par timer, fortalte SVT sine seere, uten å legge til forklaringen på den skrikende forskjellen i dosering. Nemlig den at bruken av forstøverapparatet til Martin Johnsrud Sundby ifølge produsenten reduserte dosen til 1/10-del.

– Dette var jo latterlig høyt. Slik har jeg aldri opplevd i det kliniske arbeidet. Jeg mener at dersom man blir så syk at det er behov for en slik behandling så går det ikke an å vinne gull -eller sølvmedaljer i en skikonkurranse, kommenterte Backer størrelsen på dosen.

Det er en helt grei mening som nettopp angår hvilken toppidrett vi ønsker, men SVT-seerne fikk aldri høre at den samme Backer i motsetning til dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) tror at medisineringen av Sundby var organisert norsk juks:

- Sundby visste hva som foregikk. Alt var bevisst, og det var landslagslegen som ga medisinen, sa Backer nylig til fagtidsskiftet Idrottsforskning, og satt samtidig denne bruken inn i et tenkt norsk system for juks:

- Etikken hos laglegene som behandler eliteutøverne er dessverre ikke alltid den beste, hevdet Backer.

Altså stikk i strid med det både det internasjonale Skiforbundet (FIS), Verdens Antidopingbyrå (WADA) og CAS mente i Sundby-saken. Der var alle parter enige om at nordmannens astmadoser ikke var noe forsøk på å oppnå en ulovlig sportslig fordel. I CAS-høringen ble hverken den norske landslagslegens eller Martin Johnsrud Sundbys etiske standard diskutert. Uenigheten gjaldt en rent medisinsk faglig vurdering

DERIMOT er etikken definitivt ikke den beste hos enkelte svenske journalister som lager dokumentar om astmamedisinering av norske skiløpere. For mens SVT i går kveld dramatisk viste fram den norske debatten om denne medisineringen høsten 2016, fortalte resten av dokumentaren aldri om det som skjedde noen måneder seinere da den internasjonale granskingskommisjonen i sin sluttrapport framhevet den samme astmabehandlingen for omsorgen for løpernes helse og medisineringens høye faglige nivå.

Denne samstemte internasjonale medisinske konklusjonen i et avgjørende etisk spørsmål for norsk langrenn passet kanskje ikke inn i det svenske konkurransebildet rett før OL.

Men om oppdraget er å granske, lurer svensk TV bare sine egne seere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!