Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk UEFA-president skulle drepes

Av serbisk krigsforbryter.

(Dagbladet.no): Da Lennart Johansson i fjor tapte presidentvalget mot Michel Platini hadde han vært UEFAS øverste leder i 17 år.

I dag gjengir svenske aviser oppsiktsvekkende opplysninger fra den serbiske tv-kanalen B92, om at den serbiske krigsforbryteren Arkan i 1998 ga ordre om at Johansson skulle drepes.

Arkan eide fotballklubben Obilic, som vant den jugoslaviske serien våren 1998. Klubben ble imidlertid anklaget for dommerbestikkelser og pistoler i tinningen på motstandernes spillere.

På grunn av alle truslene vurderte UEFA derfor å utestenge laget fra å delta i Champions League, men ga til slutt grønt lys.

Attentatmenn dro til Wien

Obilic møtte Bayern München, men UEFA nektet Arkan å være til stede på kampen i Tyskland.

Da Bayern München reiste til Beograd for returkampen, la Franz Beckenbauer ned forbud mot at laget skulle bli fotografert utenfor stadion, for å ikke bli koblet til Arkan.

Arkans UEFA-hat slo ut i full blomst etter dette, og like etter skal han ha sendt to av sine mest betrodde menn til Wien for å ta livet av Lennart Johansson.

image: Svensk UEFA-president skulle drepes

Men attentatforsøket ble avbrutt i grevens tid.

- Attentatmennene lyktes ikke å finne en passende anledning til å drepe Johansson. Men en slik anledning dukket aldri opp, sier reporter Mirjana Jeftic i B92 til Expressen.

Visste ikke om planene

Lennart Johansson kjente ikke til de konkrete attentatplanene fra Arkan før nå.

- Det nådde aldri meg personlig. Derimot ble det sagt litt av hvert om at han var aggressiv, men det var ikke noe jeg ville legge meg bort i, sier han til Expressen.

Det er han glad for i etterkant.

- Jeg er lettet over at jeg ikke visste om det da. Ikke for noe menneske - selv om man har vært med på det meste - er det en trivelig tilværelse å gå rundt og være drapstruet, sier han.

Johansson kjente seg derimot truet i forbindelse med EM i Sverige i 1992, da Jugoslavia ble utestengt og Danmark overtok plassen like før mesterskapet startet. Danskene gikk senere helt til topps.

VAR UVITENDE: Lennart Johansson kjente ikke til de konkrete attentatplanene mot ham i 1998 før nå. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VAR UVITENDE: Lennart Johansson kjente ikke til de konkrete attentatplanene mot ham i 1998 før nå. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

- Det var anonyme trusler i brev og på telefon. «Ditt feite svin, gå ut i gården så skal vi skyte deg».

Arkan ble for øvrig selv drept i et attentat i 2000, da han ble skutt flere ganger i bakhodet i en hotellobby i Beograd.

<B>GA ORDREN:</B> Den serbiske krigsforbryteren Arkan fikk et stadig større hat mot UEFA, og sendte til slutt to menn for å ta livet av Lennart Johansson.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media