Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dobbelt svensk på Lillehammer

Svensk utklassing og total Northug-fiasko: - Vi må ut i løypa og lete etter ham

Petter Northug «timet» det siste høydeoppholdet for å være i godt slag denne helga. Denne helgas fiasko gjør ekspertene bekymret. - Det er ingen automatikk i at han blir tatt ut til neste verdenscuprenn.

FIASKO: Petter Northug siktet seg inn på gode resultater på Lillehammer. Det kunne ikke gått så mye verre enn i dag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FIASKO: Petter Northug siktet seg inn på gode resultater på Lillehammer. Det kunne ikke gått så mye verre enn i dag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): 2015/16 var sesongen da alt, absolutt alt, gikk galt for Sveriges langrennsherrer. Marcus Hellner ble utrolig nok beste svenske på 30. plass i verdenscupsammendraget.

Hele tolv nordmenn var bedre enn beste svenske løper. Sykdomsplagene til Hellner, Calle Halfvarsson og Emil Jönsson, samt Daniel Richardsson og Johan Olssons konvertering til langløp, fikk skylden. Olsson slet i tillegg med sykdom, mens også Richardsson floppet i forsøket på å redde Sveriges langrennsære. Ingen skjønte hvordan så mye kunne gå galt samtidig.

Forrige måned avslørte Emil Jönsson overfor Dagbladet at svenskene har funnet ut av problemet. Intensitetsstyringen på treningene var for svak.

BEST IGJEN: Calle Halfvarsson har gitt de norske langrennsløperne noe å tenke på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST IGJEN: Calle Halfvarsson har gitt de norske langrennsløperne noe å tenke på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Problemet har vært at vi ikke har vært gode nok til å skille rolige og harde økter. De rolige øktene har blitt for harde. Det har gått utover hvile og restitusjon, som har gjort oss mer utsatt for sykdom. Nå har vi løst problemet. Overskuddet er tilbake, fortalte Jönsson til Dagbladet.

Vendepunktet

Beviset på det har vi sett i sesongåpningen, først i Kuusamo og ikke minst denne helga på Lillehammer.

Verdenscupleder Calla Halfvarsson fulgte opp gårsdagens seier med å vinne også i dag. Nr. 2 ble landsmannen Marcus Hellner. Begge fikk forrige sesong spolert med sykdom. Russeren Sergej Ustiugov, som skadet seg i Kuusamo, ble nr. 3. Dette er også de tre beste i minitouren sammenlagt.

Selv Martin Johnsrud Sundby ble slått av den svenske duoen og ble nr. 5. Finn-Hågen Krogh slo tilbake etter gårsdagens disk og ble best nordmann på 4. plass, 12,7 sekunder bak Halfvarsson. Krogh og Emil Iversen er nå nr. 4 og 5 i toursammendraget.

Northugs fiasko

Etter rennene på Beitostølen fortalte Petter Northug Dagbladet at han lagt høydeoppholdet slik at han kunne prestere på et høyt nivå og samle mange poeng i denne viktige verdenscuphelga på Lillehammer.

SLO TILBAKE: Finn Hågen Krogh ble best nordmann på 4. plass dagen etter at han raste etter å ha bli disket. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Finn Hågen Krogh ble best nordmann på 4. plass dagen etter at han raste etter å ha bli disket. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Lillehammer er det den viktigste verdenscuphelga med tanke på verdenscupoeng før jul, så jeg har prøvd å «time» det etter høyden. Jeg er litt seig og vet at jeg kommer til å gå fortere når jeg får overskudd, sa Northug til Dagbladet etter rennene på Beitostølen.

Etter å ha stått over verdenscupåpningen i Kuusamo, skulle Northug vise seg fram på Lillehammer. Det gikk ikke spesielt bra. Ofte kan Northug ta det med ro i nasjonale renn, men i verdenscupen i minitouren vil ikke Mosvik-ekspressen gi fra seg noe som helst. Derfor er dagens 51. plass, rett bak japaneren Akira Lenting, bekymringsverdig.

- Hva er det med Petter Northug? Han er langt bak. Det er så svakt at de har fått noe å tenke på i Team Northug. Dette bekymrer meg faktisk litt, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

- Folk må snart ut å lete etter Northug i løypa, skrev Expressen-journalist Nils Montan-Lund.

- Ingen automatikk i at Northug blir tatt ut

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Petter Northugs verdenscupplass kan bli truet om vi ikke snart ser fremgang.

- Det er ingen automatikk at blir tatt ut i kommende verdenscuprenn. Samtidig må jeg poengtere at jeg har stor tro på ham i denne VM-sesongen, sier Bjørn.

Da Northug snakket med NRK etter løpet, sa han at han ikke er bekymret for formen.

- Nei, jeg føler jeg har kontroll. Jeg skjønte at det bare var ett gir i dag. Det bruker ofte å gå litt trått i starten av sesongen.

Da Dagbladet snakket Northugs trener Stig Rune Kveen for en måned siden, sa Kveen at han aldri har sett 30-åringen i bedre form på dette tidspunktet av sesongen.

Slik gikk det til:

Calle Halfvarsson ledet både verdenscupen sammenlagt og minitouren på Lillehammer etter seieren på sprinten i går.

Halfvarsson tok ledelsen ved første passering like foran Finn-Hågen Krogh, Martin Johnsrud Sundby og landsmannen Marcus Hellner.

Sundby passerte 0,1 sekunder bak Hellner ved 5,8 kilometer, mens Halfvarsson passerte 1,7 sekunder foran ved samme punkt. Tre kilometer senere var Sundby sju sekunder bak Hellner og fire bak Halfvarsson.

Hellner, som fikk hele fjoråret spolert av sykdom, disponerte løpet godt og tok en suveren ledelse i mål. Verken Sundby eller Krogh klarte å tukte svensken. Men landsmannen Halfvarsson var nok en gang sterkest og vant akkurat som i går.

Svenskene er definitivt tilbake etter tidenes fiaskosesong. Norge har fått noe å tenke på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!