Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk verdensmester med positiv dopingprøve

Abeba Aregawi (25) tatt.

TESTET POSITIVT: Abeba Aregawi.
Foto: Jessica Gow / TT
TESTET POSITIVT: Abeba Aregawi. Foto: Jessica Gow / TT Vis mer

(Dagbladet): Friidrettutøveren Abeba Aregawi (25) har levert en positiv dopingprøve, ifølge Aftonbladet og Expressen.

- Det er ekstremt skuffende at vi må komme med denne beskjeden, sier generalsekretær Stefan Olsson i det svenske friidrettsforbundet i en pressemelding.

Kvinnen er født i Etiopia før hun ble svensk statsborger. Hun vant VM-gull på 1500 meter under VM i friidrett i 2013. Det var samme år som hun skiftet statsborgerskap.

25-åringen var også et av Sveriges store medaljehåp i Rio-OL som starter om under et halvt år.

Den positive dopingprøva skal ha blitt gjort i starten av 2016 i Addis Adeba (Etiopias hovedstad).

Venter på svar Ifølge Aftonbladet er nå Aregawi utestengt inntil en B-prøve er klar. Det er ikke kjent hvilket stoff hun er tatt for, skriver svensk presse.

- Vi tar total avstand fra alle former for juks, doping og ulovlige medikamenter. Vi har nulltoleranse for dette og det er uakseptabelt, sier generalsekretær Olsson.

Det har stormet rundt Aregawi i lang tid.

Nylig avslørte Expressen at Aregawi løy på søknaden om å få svensk oppholdstillatelse og statsborgerskap. Overfor landets skattemyndigheter hevder Aregawi at hun aldri har bodd i Sverige og derfor ikke er skattepliktig. Det er stikk i strid med hva hun tidligere har opplyst til både det svenske immigrasjonskontoret, friidrettsforbundet og media.

- Jeg føler meg ført bak lyset. Det her kjennes ikke riktig, sa friidrettsforbundets tidligere generalsekretær Anders Albertsson til Expressen.

Ekteskap skal ha vært arrangert Albertsson var sentral da Aregawi ble gitt starttillatelse av det svenske friidrettsforbundet i november 2012. Overgangen gikk i orden etter at 1500-meterspesialisten blant annet skrev et brev hvor hun forklarte at hun hadde giftet seg med svensk-etiopieren Henok Weldegebriel sommeren 2008, flyttet til Sverige året etter og seinere fått permanent oppholdstillatelse.

- Jeg hadde selv et møte med Abeba på et hotell i Stockholm. Da overleverte hun personlig et brev med et ønske om å få konkurrere for Sverige. Jeg hadde ingen grunn til å betvile at hun bodde i Sverige, opplyser Albertsson.

Aregawi har gull på 1500 meter fra VM i Moskva i 2013 (utendørs) og innendørs-VM i 2014.

I 2014 tok hun EM-sølv på samme distanse. I 2013 løp hun inn til EM-gull innendørs.

Les også: Ingvild Måkestad Bovim sjokkert etter svensk dopingavsløring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media