Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Semifinale i VM: Nederland - Sverige

Svensk VM-fortvilelse: - Neeeeeej!

Sverige fikk finaledrømmen knust i semifinalen mot Nederland. Etter kampen ble midtbanespiller Kosovare Asllani sendt til sykehus, etter en voldsom duell.

AVGJORDE: Jackie Groenen hadde god grunn til å glise etter at hun sendte Nederland til VM-finalen. Foto: NTB scanpix
AVGJORDE: Jackie Groenen hadde god grunn til å glise etter at hun sendte Nederland til VM-finalen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nederland - Sverige 1-0 (0-0)

Sverige har stolte tradisjoner innen kvinnefotballen, og har ett VM-sølv og to VM-bronser fra tidligere mesterskap. Nederland fikk et oppsving i forbindelse med EM på hjemmebane for to år siden, hvor de gikk seirende ut, men hadde aldri spilt en semifinale i VM tidligere.

Nå skal de spille finale for første gang også. Der venter regjerende verdensmester USA etter at de slo England 2-1 i tirsdagens semifinale.

Nederland og Sverige gikk målløse av banen etter 90 minutter til tross for flere store sjanser. Kampen gikk til ekstraomganger, hvor en scoring av Jackie Groenen ble avgjørende.

Skrekkbilder

Minutter før dommeren blåste i fløyta for siste gang, fikk svenskene ytterligere et slag i trynet.

I første omgang fikk Kosovare Asllani en kraftig smell i hodet, etter en duell med en motstander. Midtbanespilleren klarte imidlertid å fortsette kampen - helt til overtid av andre ekstraomgang.

Asllani gikk opp i en duell med nederlandske Dominique Bloodworth, som headet ballen i ansiktet hennes. De brutale bildene viser Asllani gå rett i bakken, før hun får tilsyn av medisinsk personell.

SKREKKBILDER: Kosovare Asllani ble liggende nede i flere minutter etter en duell. Etter kampen ble hun sendt til sykehus. Foto: NTB Scanpix
SKREKKBILDER: Kosovare Asllani ble liggende nede i flere minutter etter en duell. Etter kampen ble hun sendt til sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til sykehus

Etter å ha ligget langflat på banen i noen minutter, ble hun sendt ut med nakkekrage på båre. Etter kampen bekrefter Sverige at hun ble sendt til sykehus i Lyon.

- Kosovare Asllani er med landslagslege Houman Ebrahimi for en undersøkelse på sykehus. Vi vil komme med videre oppdatering så fort som mulig, skriver Sveriges pressesjef Fredrik Madestam i en pressemelding, ifølge Expressen.

TV4s fotballekspert, Lotta Schelin, ble forferdet av bildene.

- Det så ikke bra ut i det hele tatt. Jeg får rykninger i hele kroppen når jeg ser det, særlig med de scenene i etterkant. Man vil bare ikke se det, sa hun i studio.

Svensk press

Få hadde forventet at Sverige skulle spille en semifinale før mesterskapet startet, og det var de regjerende europamesterne som ble regnet som favoritter.

I innledningen av kampen var det imidlertid svenskene som skapte de største sjansene.

De gulblå kom fire mot tre mot det nederlandske forsvaret, og ballen ble spilt fri til Stina Blackstenius. Hun fikk banket til fra skrå vinkel, men skuddet gikk rett på keeper.

- Blackstenius burde gjort det bedre med tanke på den formen hun er i, men keeperen fortjener ros, mente den tidligere engelske landslagsspilleren, Sue Smith, som jobber for BBC under mesterskapet. Blackstenius har scoret to mål under VM i Frankrike.

Nederland hadde også noen mindre muligheter i løpet av omgangen, men det var Sverige som var det dominante laget. I minuttene før pause kom Lina Hurtig til en kjempesjanse etter litt klabb og babb i feltet, men også denne gangen var keeperen våken. Underveis i kampen gikk den meksikanske bølgen runde etter runde på stadion i Lyon.

- Søvndyssende

England - USA var et fyrverkeri av en fotballkamp. Det var ikke Nederland - Sverige.

- Jeg vet ikke om det bare er meg, men denne kampen har ikke hatt den samme entusiasmen og kvaliteten som gårsdagens kamp. Begge lag ser ut til å vente på at det andre skal gjøre en feil, mente tidligere fotballspiller, Alex Scott.

Sportsjournalist i Mail on Sunday, Oliver Holt, kalte omgangen «søvndyssende».

Ti minutter etter pause våknet imidlertid kampen skikkelig til liv. Sverige presset Nederland langt inn i egen 16-meter, og til slutt fikk Nilla Fischer - i stolpen. Reprisene viste at Sari van Veenendaal nok en gang hadde fått ei hånd på ballen.

- Jeg har ikke sett en bedre redning i løpet av mesterskapet, skrøt BBCs Pat Nevin som tidligere har spilt for Chelsea.

Det gikk et gisp gjennom publikum, men nok en gang var det bare nesten for svenskene.

Til ekstraomganger

I andreomgang ropte svenske på straffe etter at Hurtig gikk i bakken. Dommeren tok imidlertid ikke videre tak i situasjonen.

- Hvordan var det med den taklingen egentlig? Den var på foten. Men det kom ingen informasjon om at den skulle undersøkes i videorommet, sa den svenske TV4-kommentatoren, Lasse Granqvist.

- Det var på hengende håret at hun touchet den ballen, mente kollega Hanna Marklund.

Tidligere FIFA-dommer Jonas Eriksson mener overfor Expressen at det ikke var straffe.

- Den var ikke tilstrekkelig tydelig og ingen klar feil av dommeren, mener han.

Ingen av lagene klarte å score i løpet av ordinær tid, og dermed gikk kampen til ekstraomganger.

Der var det Nederland som var giftigst foran mål. De oransje spilte ballen opp i mellomrom, som via en svensk spiller endte opp i beina til Jackie Groenen. Fra 18-meter klinket hun ballen i hjørne, og stadion - som hadde en klar overvekt nederlendere - eksploderte i jubel.

I Sverige var fortvilelsen tilsvarende stor, som hos avisa Expressen:

image: Svensk VM-fortvilelse: - Neeeeeej!

Sverige klarte ikke å slå tilbake, og dermed blir det den regjerende verdensmesteren, USA, mot den regjerende europamesteren, Nederland, i finalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!