Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk VM-hemmelighet? Mener Åge Hareide er sentral i stjernefabrikk

Filbornaskolan i Helsingborg har hatt med spillere i ti strake mesterskap for Sveriges A-landslag. Lengre skolegang er hemmeligheten bak, ifølge rektor og elever.

ELEVER: De svenske landslagskapteinene Caroline Seger og Andreas Granvist foran inngangen til FIlbornaskolan hvor de gikk i klasse sammen. Foto: Bildbyrån
ELEVER: De svenske landslagskapteinene Caroline Seger og Andreas Granvist foran inngangen til FIlbornaskolan hvor de gikk i klasse sammen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Svenskenes suksess i VM bare fortsetter. Etter et imponerende gruppespill, hvor de toppet gruppa foran Mexico og Tyskland, tok de en fortjent seier i åttedelsfinalen mot Sveits.

En liten del av takken skal gå til en bestemt videregående skole, i utkanten av Helsingborg, nord i Skåne.

Filbornaskolan har levert minst én spiller til hver eneste svenske mesterskapstropp siden EM i 1992. Gjennom de ti siste svenske deltakelsene i EM og VM har skolen vært representert.

WALL OF FAME: Filbornaskolan har en vegg med bilder av tidligere elever som har gjort idrettskarriere ved inngangen. Foto: Bildbyrån
WALL OF FAME: Filbornaskolan har en vegg med bilder av tidligere elever som har gjort idrettskarriere ved inngangen. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Til venstre når du kommer inn inngangsdøra er det et bilde med alle de tidligere elevene som har gjort karrierer. Det er bilder av Andreas Granqvist, Henke Larsson, Erik Edman som spilte i Tottenham. Det er dyktige svømmere som er blitt verdensmestere. Det er mange profiler, når du ser det hver eneste dag er det klart at det er motiverende.

Det sier Rosenborgs Jonathan Levi til Dagbladet. 22-åringen har selv vært elev ved skolen og er en av to nåværende eliteseriespillere som har gått på Filbornaskolan. Den andre er Molde-keeper Andreas Linde.

Køen med stjernenavn fra skolen er lang. Fra Henrik Larsson, via tidligere LSK-spiller Christoffer Andersson og Erik Edman, til hans sønn Jordan Larsson har skolen produsert landslagsspillere, utenlandsproffer og eliteseriespillere på rekke og rad.

- De står ikke og skryter av hvem som har vært der, men de er flinke til å bruke det litt som motivasjon underveis. Gjør dere dette bra kan dere bli som de som har gått her før, forklarer Levi.

I løpet av de siste 20 årene har skolen produsert mer enn 30 spillere som har spilt på toppnivå i Sverige eller andre land.

- Det er mange dyktige folk som har gått der, det er nok kanskje en rekord hva gjelder å få frem topputøvere, sier Levi.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

To representanter i VM

I årets mesterskap er det høyreback og Bologna-spiller Emil Krafth og kapteinen Andreas Granqvist som er skolens bidrag til Sveriges tropp.

Granqvist har stått frem som frontfiguren for svenskenes fremganger etter at Zlatan takket for seg på landslaget. Etter at Italia ble slått ut i play-off til mesterskapet i november i fjor fikk Granqvist prisen som årets spiller i svensk fotball. Det var første gang på over ett tiår at en annen spiller enn Ibrahimovic fikk prisen.

Midtstopperen Granqvist er ikke den eneste svenske landslagskapteinen med fortid på skolen. Klassevenninnen Caroline Seger er det samme for de svenske kvinnene.

- Det er dritgøy. I dette mesterskapet har han definitivt vist hvilken fotballspiller han er og har fått den verdsettelsen han fortjener, sier Caroline Seger ifølge Östgöta Correspondenten.

Den svenske stopperkjempen har blant annet scoret på to straffer for svenskene, i tillegg til å utgjøre et meget solid stopperpar med Manchester United Victor Nilsson Lindelöf. Seger sier hun ikke er overrasket av at hennes tidligere klassekamerat skinner.

- Jeg tenkte definitivt at det var en fotballspiller som ville nå langt og bli noe stort. Og han har også en personlighet og karakter som tatt ham dit han er, sier Seger videre.

Gjorde om utdannelsen

En skolereform på begynnelsen av 1990-tallet endret hvordan den videregående skolen tok inn elever. Reformen åpnet for at skolen kunne åpne en idrettslinje, ikke bare for lokale utøvere, men for hele regionen. I tiden etter har ambisjonsnivået for Helsingborg-gymnaset bare økt.

I 1997 ansatte Helsingborg Jörgen Lennartsson. Den senere Stabæk og svenske U21-landslagstreneren fikk ansvaret for ungdomsarbeidet i Skåne-klubben. Året etter fikk klubben en norsk trener. Under Åge Hareide ble klubben svenske cup-og seriemestere og gikk til Champions League.

- Akkurat i den tiden gikk Åge over til å kjøre to økter om dagen, til å holde formiddagstreninger også. Det innebar en veldig stor utfordring for oss. For guttene som hadde a-kontrakt skulle vi plutselig passe inn sju-åtte treninger i uka, i stedet for fire, sier skolens rektor Lennart Eklund til Aftonbladet.

Selv er Hareide mer beskjeden på egen involvering omkring omleggingen hos skolen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Det var mest Jørgen Lennartsson som hadde kontakten med skolen. Jeg hadde ansvaret for A-laget. Samarbeidet foregikk på junior- og akademinivå. Vi fikk opp mange spillere som hadde vært i det systemet og som tok steget til A-laget, sier Hareide.

Hareide forteller til Dagbladet at han er meget imponert over hva Filbornaskolan har fått til de siste 20 årene.

- Det er fantastisk hva de har gjort der og statistikken de har. De har avlet fram gode spillere til Helsingborg hele veien og fått spillere med gode holdninger, sier Danmarks landslagstrener.

Filbornaskolans løsning ble å forlenge skolegangen, en treårig utdannelse skulle fra den gangen tas over fire år for å få nok tid til å trene. Rosenborg-kanten mener det var en viktig årsak til at han fikk tid til både fotballsatsing og skole.

- I Sverige har vi tre år på videregående, men akkurat på Filborna har du mulighet til å gå fire år. Mange lurer på hvorfor jeg ville gå fire år på videregående, hvorfor gidder du det, men det er for å få tid til skole og idrett. Du rekker begge deler, det blir ikke stress. Du kan få god tid både til trening og skolearbeid, sier Levi til Dagbladet.

Det mener skolen er den viktigste forskjellen mellom den og andre svenske idrettsgymnas.

- Vi er ganske unike gjennom at vi har gjennomført det slik. Selv i dag finnes det nok ingen andre skole som så tydelig gjør det på samme måte. Men skal man ta stegene som kreves for å gjøre en elitekarriere på denne måten, så må skolen minske belastningen noe. Så store krav stilles det, sier Eklund til Aftonbladet.

Fortjent oppmerksomhet

Produksjonen av svenske landslagsspillere ser ikke ut til å stoppe. Av skolens nåværende elever plukkes særlig 19-åringen Mattias Almeida og 17 år gamle Alex Timossi Andersson som store framtidshåp.

Sistnevnte har allerede signert for Bayern München og regnes som Sveriges aller største framtidshåp.

Framtiden er uansett ikke så viktig for svenskene i disse sommerdagene. I dag står England på motsatt banehalvdel. Filbornaskolens egne helt, Andreas Granqvist skal gå først i krigen for svenskene.

Levi forklarer at det gir ham en god følelse å ha vært en del av skolens historie, særlig i disse VM-dagene hvor Sverige gjør det godt.

- Spesielt nå som det blir litt fokus på det er det stas. Stolt er kanskje å overdrive, men det er kult å se at skolen får oppmerksomhet. Det har den fortjent. Det er en meget bra skole som gjør svært bra arbeid, hvor jeg trivdes veldig godt, sier Levi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media