Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drømmestart for Sverige i Russland

Svensk VM-jubel. Ropte på straffe og ble hørt av VAR

Etter den «verste avslutningen noensinne» ble Sverige reddet av VAR - en teknologi de selv har kritisert.

MÅL: Sverige jublet hemningsløst sammen med egne supportere etter å hat tatt ledelsen over Sør-Korea. Foto: Action Images / Ivan Alvarado
MÅL: Sverige jublet hemningsløst sammen med egne supportere etter å hat tatt ledelsen over Sør-Korea. Foto: Action Images / Ivan Alvarado Vis mer
  • Sverige - Sør-Korea 1-0 (0-0)

For første gang siden 2006 er Sverige tilbake i det aller gjeveste selskap. Zlatan Ibrahimovic klarte ikke å ta Sverige til VM de to foregående gangene, men en ny og sammensveiset utgave av «blågult» kjempet seg forbi Italia i playoffen, og tok seg til VM for første gang på 12 år.

«Söta bror» har en stolt VM-historie med sølv fra 1958 som høydepunktet, og har lengtet etter å vende tilbake til fotball-VM.

I VM-returen ventet Sør-Korea på Nizjnij Novgorod Stadion. Statistikken før kampen var imidlertid langt fra oppløftende lesning. Ikke siden åpningskampen i '58 hadde Sverige startet et VM med seier.

Kjempebom

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget, gir inside om disse spillerne og slakter vrakingen av Zlatan. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Og det var Sør-Korea som satte svenskene under press fra start av. Sveriges midtbane lå pakket rundt egen 16-meter, og sammen hindret de asiatene fra å komme til skudd.

Sverige kjempet seg imidlertid raskt inn i kampen, og etter 20 minutter burde Marcus Berg sendt hjemlandet i ledelsen.

Etter litt fram og tilbake i feltet, endte ballen opp hos Berg, som sto helt alene foran mål. Fra fem meters hold hadde han bare en jobb å gjøre, men i stedet for å sette ballen i et av hjørnene, gikk den rett på keeper som fikk parert til corner.

- For en redning han gjør, jeg trodde det var offside først. Men den skal jo settes ved den ene eller den andre stolpen. Slike sjanser får du ikke ofte i VM, sa Glenn Strömberg i SVTs sending.

- Jeg kommer ikke over så dårlig det forsøket fra Berg er. Jeg mener helt alvorlig at det er en av de verste avslutningene jeg har sett, skrev den britiske journalisten, Michael Cox, på Twitter.

Sjansebonanza

Åtte minutter senere var det Berg som fikk muligheten igjen. En corner falt ned i beina på spissen, men 31-åringen traff ikke skikkelig og den svake avslutningen ble blokkert av en koreansk forsvarer.

Like før pause holdt Viktor Claesson på å stange et innlegg fra Mikael Lustig mål, men headingen gikk like over Sør-Koreas mål. Sverige skulle nok gjerne unngått pause, for i minuttene før spillerne gikk i garderoben ble svenskenes sjanser bare større og større.

De klarte imidlertid å holde oppe trykket etter pause, men nok en gang sto keeper på rett plass når avslutningen kom. Sebastian Larsson slo inn, Ola Toivonen stusset videre, men en feberredning hindret svensk ledelse.

Fikk straffe av VAR

Halvveis i andre omgang gikk Claesson i bakken innenfor 16-meteren. Svenskene ropte umiddelbart på straffe, men dommeren lot spillet gå videre.

Enn så lenge.

Et lite minutt etter hendelsen stoppet dommeren spillet, og valgte å konsultere VAR om straffesituasjonen. Han så på TV-bildene og like etter pekte han på straffemerket. Endelig kunne Sverige ta en velfortjent ledelse.

Andreas Granqvist fikk beskjeden tidligere i dag: Får Sverige straffe, er det han som skal ta den. Midtstopperen stilte seg opp, stirret keeper inn i øynene, tok oppløpet, og plasserte ballen lavt i det høyre hjørnet.

Kritisk til VAR

I forkant av VM har flere av de svenske stjernene vært kritisk til VAR.

- Det er mye dårlig, for meg er det en vits. For meg er det en no-brainer å ikke ha det, sa midtstopper Pontus Jansson før VM.

Han fikk støtte av Ola Toivonen.

- Det var horribelt. Det var stopp hele tiden. Dommeren bare pekte, hørte og dømte. Jeg liker det litt uærlige, sa spissen.

Mandag ble de reddet av den nye teknologien.

Tøff gruppe

Etter scoringen skjønte Sør-Korea alvoret, men klarte aldri å finne nettmaskene. Tyskland tapte for Mexico søndag kveld, og dermed blir kampen om avansement enda jevnere enn ventet.

Tyskland vil være svært hevnlystne før møtene med Sverige og Sør-Korea, og etter dagens tap ser det svært tungt ut for koreanerne.

Sverige på sin side har fått en drømmestart på mesterskapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media