Svensk ydmykelse kan ende med EM-drama mot Norge

- Det er tragisk.

UNDER PRESS: Erik Hamrén er i ferd med å få den svenske opinionen mot seg. Foto: Scanpix
UNDER PRESS: Erik Hamrén er i ferd med å få den svenske opinionen mot seg. Foto: ScanpixVis mer

• Sverige - Østerrike 1-4 (0-2)

(Dagbladet): Etter 1-0-tapet borte mot Russland sist fredag, var presset stort på Sverige og landslagssjef Erik Hamrén før kveldens møte med gruppeleder Østerrike.

Kun tre poeng var godt nok for å opprettholde initiativet i kampen om en av gruppens to direktebilletter til neste sommers EM-sluttspill i Frankrike, men anført av en blek Zlatan Ibrahimovic ble Sverige ydmyket på eget gress. Etter scoringer av David Alaba, Martin Harnik (to) og Marco Janko lå Sverige under hele 0-4, før Ibrahimovic reduserte på overtid.  

Nå ropes det på Hamréns avgang i sosiale medier. Samtidig øker muligheten for at Norge kan møte Sverige i en playoff-kamp i november. Den svenske fotballeksperten Joacim Jonsson er bosatt i Norge. Han kunne nesten ikke tro det han var vitne til i kveld.

- Jeg er deprimert. Det er tragisk, sier Jonsson til Dagbladet.

Krise Bare ni minutter var gått da David Alaba viste klasse. Mens majoriteten av de drøyt 50 000 fremmøtte på Friends Arena nervøst holdt pusten etter at Kim Kallström hadde laget straffespark, beholdt Bayern München-stjerna roen og chippet ballen i mål på tilnærmet Panenka-vis.

Utover i kampen fortsatte målene å renne inn bak Sverige-keeper Andreas Isaksson. Da Janko satte inn Østerrike sitt fjerde, kunne det like så godt vært det åttende.

- Jeg kan ikke huske å ha sett et dårligere svensk landslag i min levetid. Forsvaret er syltynt. Det er svakt. Jeg står ikke opp i morgen. Dette aksepteres ikke i Sverige. En ting er å tape, men man blir fullstendig overkjørt. Det er ingenting å si på at det blir 4-1 til Østerrike. De spilte ut Sverige, sier Jonsson.

HERJET: David Alaba og lagkameratene ydmyket Sverige. Foto: Scanpix
HERJET: David Alaba og lagkameratene ydmyket Sverige. Foto: Scanpix Vis mer

Fotballeksperten er klar på at Hamrén nå er under et voldsomt press. Og Jonsson mener kritikken som nå kommer den tidligere Rosenborg-trenerens vei er berettiget.

- Dette er Hamréns problem - når han ikke får resultater får han fort kritikk. Slik var det i Rosenborg også. Der fikk han resultater, men spillestilen ble likevel kritisert. Sånn er det med Hamrén.

- Risikerer han å få sparken nå?

- Hvis Sverige ikke kommer til EM, er han ferdig. Det er ikke snakk om noe annet. Sverige er ikke i en spesielt tøff gruppe heller. Sverige må til EM. Halve Europa er jo med! Det skal ikke gå an å ikke kvalifisere seg. Det skal nesten ikke være lov å gå glipp av det.

Frykter Norge Den svenske fadesen betyr samtidig at Norge har en større mulighet for å bli den beste gruppetreeren av lagene som kjemper om å komme til EM.

Russland lå best an på treertabellen før kveldens oppgjør, men etter at russerne vant mot Liechtenstein skyver de Sverige ned på tredje. Og svenskene har færre poeng enn Norge.

Det mest realistiske er imidlertid at verken Norge eller Sverige blir den beste treeren. Det åpner til gjengjeld for et playoff-oppgjør mellom nabolanda i november.

Om så skjer, frykter Jonsson at han må rømme landet.

SKUFFET: Zlatan Ibrahimovic scoret, men spilte ingen god kamp mot Østerrike. Foto: Scanpix
SKUFFET: Zlatan Ibrahimovic scoret, men spilte ingen god kamp mot Østerrike. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg frykter at jeg må flytte tilbake til Sverige. Sånn som jeg ser det nå, er jeg veldig usikker på om Sverige kan slå ut Norge. Norge har momentumet, og fotball er ferskvare. Jeg ser større svakhetstegn i det svenske enn det norske laget, sier fotballeksperten.

Skuffet Hamrén Etter oppgjøret møtte den svenske landslagstreneren til pressekonferanse. Der fikk Hamrén spørsmål om han har tenkt å gi seg i jobben, noe han sa han ikke ville gjøre.

Hamrén var tydelig skuffet, men nektet å si at Sverige presterte spesielt dårlig - noe som garantert vil bli diskutert i svensk media i tiden som kommer. Expressens programleder omtalte følgende svar fra Hamren som «absurde»:

- Jeg syns vi startet kampen bra. Jeg syns reaksjonen fra spillerne etter det første baklengsmålet var bra, men etter 0-2 mistet vi hodet. Det kan jeg ikke akseptere. Det var også hovedpunktet jeg pratet om etterpå. Det blir noen tøffe dager før de siste kampene. Vi har to igjen. Så får vi se hvordan tabellen ser ut etterpå, sier Hamrén, før han legger til:

- Jeg er veldig skuffet over resultatet, men jeg må se på hvordan målene endret kampbildet. Etter 0-2 kunne det blir store sifre, men vi kunne ikke snakke om at vi måtte holde igjen. Vi gikk ut for å gjøre 1-2 i andre omgang, samtidig som vi visste hvilken risiko det innebar.