Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Svenska ilskan» mot Tour de Ski: Vil unngå slike scener

Misfornøyd med poengsystemet.

 ØDELEGGER SPENNINGEN:  Sveriges Charlotte Kalla og trener Magnus Ingesson mener ordningen med bonussekunder gjør Tour de Ski mindre spennende. Therese Johaug stakk av med seieren i 2014. FOTO: NTB /Scanpix.
ØDELEGGER SPENNINGEN: Sveriges Charlotte Kalla og trener Magnus Ingesson mener ordningen med bonussekunder gjør Tour de Ski mindre spennende. Therese Johaug stakk av med seieren i 2014. FOTO: NTB /Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Maiken Caspersen Falla vant fredagens åpningssprint i Lenzerheide, foran svenske Ida Ingemarsdotter og Ingvild Flugstad Østberg. 

Gårsdagens vinner fikk med seg hele 60 sekund, men ettersom Falla reiser hjem, og Ida Ingemarsdotter var dårligere enn Flugstad Østberg i prologen, er det Gjøvik-jenta som i realiteten leder Touren etter første etappen.

 - Det er viktig å få en god start og henge med. Så får vi se hvordan kroppen reagerer på så mange renn. Det koster å ta bonuspoeng, sa Flugstad Østberg til NRK etter finalen. 

Også for vinnerne av distanseløpene vanker det bonussekunder til de aller vasseste, hvor nummer én blir belønnet med 15 sekund, andreplassen får 10, mens nummer tre får 5 sekunder ekstra. 

- Det er ikke noe gøy Denne ordningen er det ikke alle som er like begeistret for, deriblant Charlotte Kallas landslagstrener. Til den svenske avisen Aftonbladet, uttalte Magnus Ingesson at de høye summene gjør Touren mindre spennende. Det begrunner landslagstreneren med at for mye blir avgjort før finaleklatringen i Val di Fiemme. 

- Jeg er ikke så glad i bonussekundene i mål. Det blir så tynt før finaledagen, det er ikke noe gøy. Den beste burde premieres, men ikke med mer enn tiden, sier den svenske treneren, som mener ordningen først og fremst slår uheldig ut på kvinnesiden. 

Han får støtte fra Charlotte Kalla. 

- På herrenes fellesstarter kan det handle om ganske tette dueller, der de kanskje må skilles fra hverandre ved hjelp av bonussekunder. Kvinneetappene pleier å bli avgjort lenge før målstreken. Jeg tror vi hadde beholdt spenningen mye lengre inn i Touren om det ikke blir avgjort altfor tidlig, sier Kalla til den svenske avisen. 

Kalla er en av sammenlagtfavorittene, men den svenske veteranen har ikke tronet Tour de Ski-pallen siden 2007/2008-sesongen.

Det har derimot de norske; i fjor vant Marit Bjørgen foran Therese Johaug. For to år siden var det jenta fra Dalsbygda som trakk det lengste strået. Med den nybakte mammaen på sidelinja, er det igjen Therese Johaug som står som den aller største favoritten. 

Etterlyser mer spenning Kallas trener avviser at misnøyen med poengsystemet bunner i et ønske om å holde holde Norges skidronning i sjakk før finaleetappen. I likhet med Kalla, er han mer bekymret for at spenningen i Touren blir borte. 

- Jeg sier ikke dette fordi Johaug er best, dette kan jeg mene i kraft av å være tilskuer. Det er spenningen jeg vil ha. Jeg tror også det er vanskelig for TV-seerne å forstå ordningen med bonussekunderne, sier Ingesson til Aftonbladet.

I fredagens åpningssprint røk både Kalla og Johaug ut i kvartfinalen, og gikk dermed glipp av de aller høyeste sekundsummene. Astrid Urenholdt Jacobsen ble tredje best av de norske jentene med sin femteplass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media