Svenske Ekholm slo knockout på verdenseliten

Tora Berger bommet fem ganger i ekstremvinden.

SUVEREN: Helena Ekholm vant med en seiersmargin man sjelden ser i internasjonal skiskyting: To minutter og 15 sekunder foran sølvvinner Tina Buchmann fra Tyskland. Foto:       REUTERS/Alexander Demianchuk
SUVEREN: Helena Ekholm vant med en seiersmargin man sjelden ser i internasjonal skiskyting: To minutter og 15 sekunder foran sølvvinner Tina Buchmann fra Tyskland. Foto: REUTERS/Alexander DemianchukVis mer

(Dagbladet): Kraftige vindkast så ut til å sette en stopper for kvinnenes 15-kilometer i i Khanty-Mansjisk i dag.

Arrangøren valgte til slutt å kjøre konkurransen som planlagt - og det kan svenske Helena Ekholm prise seg lykkelig over.

Hun taklet nemlig vindforholdene suverent best, og var den eneste jenta som skjøt ned 20 blinker av 20 mulige. Med god fart i sporet i tillegg måtte det bare bli utklassingsseier: I mål var Ekholm hele to minutter og femten sekunder foran sølvvinner Tina Bachmann fra Tyskland.

- 20 treff - hvordan greide du det?

- Jeg måtte ha flaks, og jeg kjempet virkelig. Jeg skjøt ikke fort, men prøvde virkelig å treffe på hvert skudd, sier hun til NRK.

Nitrist for Norge
For eksempel hadde hun bare den 79. raskeste skytetiden på første stående. Men tålmodigheten lønnet seg, og der konkurrentene skjøt på seg tilleggsminutter i fleng, var Ekholm sikkerheten selv.

- Før den siste skytingen kjente jeg at jeg hadde sjansen. Og da jeg traff på alle tenkte jeg: Nå er det ingen som tar meg, sier hun.

For de norske jentene ble det en elendig dag på jobben: Tora Berger pådro seg bomskudd på hver eneste skyting, og endte med fem tilleggsminutter totalt. OL-mesteren fra Vancouver endte fire minutter og 44 sekunder bak Ekholm.

BOMMET FEM GANGER: Tora Berger hadde en tøff dag på standplass under krevende vindforhold. Foto:      REUTERS/Tatyana Makeyeva
BOMMET FEM GANGER: Tora Berger hadde en tøff dag på standplass under krevende vindforhold. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva Vis mer

Fanny Welle-Strand Horn ble nest beste norske med fire tilleggsminutter, mens Ann Kristin Aafedt Flatland skuffet aller mest og bommet på halvparten av skuddene. Bare Nataljia Kocergina fra Litauen bommet mer.

- Jeg har ikke så mange ord for dette løpet. Jeg tror ikke jeg hadde så halvgærne forhold, det er oppi hodet det sitter hos meg. Ingenting funket i sporet, og da går det utover skytinga. Jeg mistet litt motet, sier Flatland til NRK.

Stresset for mye
Men verken hun eller Tora Berger - som endte på 10. plass - virket å henge så veldig med hodet.

- Med tanke på vinden gikk det egentlig ganske greit på første og andre skyting. På tredje blåste det ganske bra, og på fjerde kom det i hvert fall noen kast innimellom. Jeg fullførte ikke 100 prosent. Jeg følte ikke at jeg hadde kontroll og vinglet litt i alle retninger.

- Burde du tatt det litt roligere?

- Det er mulig. Jeg prøvde å ta meg tid, men man vet ikke hvor lenge man skal vente på at vinden roer seg, sier Tora Berger.

SKYTEDRONNINGEN: Ingen kunne matche Helena Ekholms 20 treff på 20 skudd. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKYTEDRONNINGEN: Ingen kunne matche Helena Ekholms 20 treff på 20 skudd. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer