Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenske fotballpøbler amok

Veronica Jordbakke (19) og forloveden Ahmed Youssef (21) ble tilfeldige ofre for de svenske fotballpøblene som gikk berserk i Oslo etter Djurgårdens tap mot Vålerenga.

Det utviklet seg til et regelrett masseslagsmål på Oslo Sentralstasjon etter fotballkampen mellom Vålerenga og Djurgården. Svenske fotballfans skal ha gått til angrep på tilfeldige personer.

-  Vi hadde gått ned på T-banen på Oslo Sentralstasjon. Mens vi kjøper billetter kommer plutselig 30- 40 personer og går løs på oss. Jeg aner ikke hvorfor de angrep, sier Jordbakke.

Hun har en stor kul i hodet, og er tydelig redd etter hendelsen. Forloveden har fått kløyvd leppa, har vondt i hodet, kjeve og tenner og blør fra hånda. Ingen husker så mye av det som skjedde.

-  Flere kom løpende mot meg, og jeg ble slått rett i ansiktet. Jeg løp for livet, sier Youssef.

Politiet bekrefter

Vitner Dagbladet snakket med hevder at det var svenskene som startet bråket. På T-banen fra Valhall til Oslo sentrum skal svenskene ha begynt å hetse en gruppe innvandrere, før de gikk løs på dem. I kaoset som oppsto skal flere tilfeldige forbipasserende ha blitt utsatt for vold. Politiet bekrefter at de pågrepne supporterne fra stockholmsklubben Djurgården er såkalte «casuals».

Problem i lang tid

«Casuals» vil si fotballsupportere som bare er ute etter bråk og slåsskamper. Det som kjennetegner casuals er at de ikke har på seg supporterutstyr. Tvert imot er de svært velkledd. Merkeklær, sko og caps er en viktig del av konseptet. I Sverige har casuals vært et problem i lang tid. Den siste tida har filmer som «The football factory» satt søkelyset på problemet.

Uvisst skadeomfang

Svært store politistyrker var raskt på stedet da slåssingen brøt ut.

-  Da vi gikk ned på T-banen observerte overvåkingskameraene et tjuetalls svensker som løp ut en annen utgang. Vi frykter mer bråk, sier operativ uteleder Lars Erik Jarodd.

En person er sendt til legevakta etter slåssingen, med uvisst skadeomfang. Flere andre kom lettere til skade.

10 pågrepet

-  Vi har pågrepet mellom seks og åtte personer. Svenskene vi har pågrepet hadde ikke mye supporterutstyr på seg, bekrefter Jarodd.

Noen timer seinere får Dagbladet opplyst at ni svensker og én nordmann ble pågrepet.

De svenske supporterne startet bråket allerede inne i Valhall.

Fotballkampen ble forsinket fordi svenske fans tente bengalske lys og kastet fakler inn på banen. Til sammen 300 Djurgården-fans var i Oslo i forbindelse med oppgjøret mot Vålerenga i Royal League. Etter planen skulle de reise hjem med busser fra Oslo Plaza ved 24-tida i går kveld.

ANGREPET: Ahmed Youssef (21) og forloveden Veronica Jordbakke (19) ble uten grunn angrepet av de svenske fotballpøblene, såkalte «casuals». Begge ble slått og er mørbanket etter overfallet.
PÅGREPET: Ved 24-tida var ni svensker og én nordmannn pågrepet etter masseslagsmålet. Svenske fotballsupportere, såkalte «casuals», skal ha startet bråket nede ved t-banen. Store politistyrker rykket ut.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media