MANGE MENINGER: Mange har ment mye om hvordan Therese Johaug kunne teste positivt for et ulovlig dopingstoff. I Sverige er debatten enda råere enn her til lands. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANGE MENINGER: Mange har ment mye om hvordan Therese Johaug kunne teste positivt for et ulovlig dopingstoff. I Sverige er debatten enda råere enn her til lands. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Johaug tatt for ulovlig stoff

Svenske kommentatorer i full krig om Johaug. Den ene ville ha den andre sparket, nå får han svar

- Han drar mennesker ned i søla.

(Dagbladet): Therese Johaug-saken har skapt voldsom medieinteresse i snart en måned etter at skiesset testet positivt for det forbudte stoffet clostebol 16. september. Meningene om hvordan det kunne skje har vært mange, både i Norge - og ikke minst i Sverige.

Nylig svarte hele 41 prosent av svenskene i en spørreundersøkelse at de tror det norske langrennslandslaget har drevet med systematisk dopingjuks. Samtidig har svenske eksperter og kommentatorer stilt mange spørsmål til hvordan Johaug - mot all fornuft og praksis - kunne finne på å bruke salven Trofodermin.

En av dem som tidvis har forsvart Johaug i Sverige, men - som mange andre - også har stilt kritiske spørsmål, er SVT-ekspert Anders Blomquist. Etter at Johaug møtte pressen for andre gang etter at dopingsaken ble kjent, uttalte han følgende til SVT:

FIKK KRITIKK: SVT-kommentator Anders Blomquist ble kalt ukritisk av Johan Croneman i Dagens Nyheter. Nå slår han tilbake. Foto: Emil Nordin / EXP / TT / NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: SVT-kommentator Anders Blomquist ble kalt ukritisk av Johan Croneman i Dagens Nyheter. Nå slår han tilbake. Foto: Emil Nordin / EXP / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Først skal man si at det er et menneske i dyp krise vi møter. Man får velge om man vil tro på henne eller ikke. Jeg tror på henne, selv om jeg ikke er sikker på om hun svarer på alle spørsmål. Jeg forstår de som ikke tror på henne også, for det er jo standard i dopingspørsmål at man kommer med unnskyldninger.

«Umenneskelig» kritikk

Blomquist sa videre at man må dømme Johaug for det hun har gjort, men at man også «må se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadefryd». Han kalte også kritikken av Johaug for «umenneskelig».

SVT-kommentatorens utspill fikk Dagens Nyheter-kommentator Johan Croneman til å reagere voldsomt.

- Vi kan ikke ha en ekspert som er totalt ukritisk og sier at han velger å tro på henne, tordnet Croneman, ifølge Expressen.

FÅR SVAR: Johan Croneman mente at Blomquist burde kurses eller sparkes på grunn av Johaug-saken. Foto: NTB Scanpix
FÅR SVAR: Johan Croneman mente at Blomquist burde kurses eller sparkes på grunn av Johaug-saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Eksperten Anders Blomquist gråter i kapp med Johaug. Bytt ham ut allerede i morgen, eller send ham på et kurs, SVT, skrev han videre i en kommentar.

Croneman avsluttet sin tirade slik:

- Therese Johaug er jo Mor Theresa innenfor langrenn, og det er klart at folk er svært opprørte. Men la oss finne ut av sannheten, og i det at hun har hatt anabole steroider i urinen. Det er jævlig forbudt.

Svarer i leserinnlegg

Johan Cronemans oppfordring til SVT om å sparke Blomquist eller sende ham på kurs, har stått mer eller mindre ubesvart i noen dager, men nå svarer Blomquist gjennom et leserinnlegg i Cronemans avis, Dagens Nyheter.

SVT-kommentatoren mener at kommentatorkollegaen ikke har holdt seg til fakta i kritikken av ham.

«I en kommentar om Johaug-skandalen anvender Johan Croneman en redigert framstilling av fakta. Han tråkker på andre mennesker og drar dem ned i søla for å få fram sitt poeng og levere en god tekst. (...) Min oppfatning er at historien er usannsynlig, og pressemøtene har gitt oss like mange spørsmål som svar. Men for meg finnes det ingen motsetning mellom å søke fakta og kunne kjenne empati», skriver Blomquist.

Han understreker at han forstår dem som ikke tror på Johaug, men at han ikke tror hun med viten og vilje har jukset med anabole steroider.

- Løgn

«Croneman hevder at jeg ikke stiller spørsmål. Det er ikke sant. Jeg har stilt mange spørsmål, og kommer til å fortsette med det så lenge det er behov for det».

«Croneman hevder at jeg synes håndteringen av Johaug er det verste med hele historien. Det er ikke sant. At jeg har grått om kamp med henne er nok en løgn. (...) Jeg kan ta imot både kritikk, synspunkter og skryt, men det skal basere seg på hva jeg faktisk har sagt og ikke på hva Croneman mener å ha oppfattet», avslutter Blomquist.

Her i Norge har det også vært relativt stor uenighet blant ekspertene og kommentatorene, men ingen har bedt om andres hode på et fat - ennå.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther er blitt overrasket over flere sider av den norske debatten (som han selv har vært en del av).

- Jeg synes den norske debatten har vært preget av mistenksomhet, og det er litt overraskende. Det ligger på en måte en åpning for at det har vært langvarig dopingmisbruk i norsk langrenn. Det er riktig å holde alle muligheter åpne og undersøke alle detaljer, men man må være kritisk til de svarene man får. Når man så har fått svar, synes jeg det er blitt stående igjen mye mistenksomhet som virker lite logisk på meg. Hvis man skulle vise at denne hendelsen er en del av en dopingsystemsvikt, så må det forklares rasjonelt , sier han.

OVERRASKET: Dagbladkommentator Esten O. Sæther er overrasket over Johaug-debatten i både Norge og Sverige. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
OVERRASKET: Dagbladkommentator Esten O. Sæther er overrasket over Johaug-debatten i både Norge og Sverige. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

Overrasket over svenskene

- Hvordan synes du den norske debatten har vært kontra den svenske?

- Jeg trodde vi var likere i kultur, men jeg registrerer at det er stor forskjell på hva de svenske løperne mener og hva det svenske folket mener. Befolkningen virker delt på midten, og det er steile fronter. Det overrasker meg voldsomt at 41 prosent av svenskene tror det har vært systematisk doping i norsk langrenn.

- De steile frontene gjenspeiles kanskje i kommentatorenes uenighet?

- Det jeg noterer meg er at de som har vært i nærheten av det norske langrennsmiljøet ikke er mistenksomme. De har sett at den samme kulturen som preger norsk langrenn også preger svensk langrenn, sier Sæther, og legger til:

- Anders Blomquist kan jo langrenn, mens jeg er mer usikker på om Johan Croneman noensinne har hatt på seg et par ski.

  • Påtalebegjæringen i Johaug-saken er ventet om ikke lenge.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer