- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Therese Johaug-saken:

Svenske og finske kommentatorer etter Johaug-intervjuet: - Det kan ikke være hele sannheten

Pekka Holopainen og Ludvig Holmberg vil tro på Therese Johaug, men klarer det ikke. Anders Blomquist mener derimot at kritikken mot Johaug er umenneskelig.

(Dagbladet): I Norge tror flertallet på Therese Johaugs forklaring. Svenskene er mer splittet i synet, mens i Finland mistenker majoriteten at Johaugs forklaring er en dekkhistorie.

Som Dagbladet skrev tidligere i uka, er mye av kritikken mot Johaug basert på feil premisser og uvitenhet av utenlandske aktører som ikke har satt seg tilstrekkelig inn i saken.

Etter at Johaug i dag møtte pressen og besvarte spørsmålene mange lurte på, har Dagbladet kontaktet svenske og finske journalister og sportskommentatorer som har fulgt saken tett og satt seg godt inn i sakskomplekset.

Den svenske leiren har lenge etterlyst at Johaug skulle svare for seg på blant annet disse spørsmålene:

«1) Hur gick det egentligen exakt till när du lyckades missa dopingvarningen på både asken och bipacksedeln till salvan?»

KRITISK: Ilta-Sanomat-kommentator Pekka Holopainen tror ikke på Therese Johaugs unnskyldninger. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Ilta-Sanomat-kommentator Pekka Holopainen tror ikke på Therese Johaugs unnskyldninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«2) Varför följde du inte just denna gång de egna rutiner du själv berättade om bara ett par veckor tidigare - att kolla upp alla substanser både en, två och tre gånger?»

- Jeg klarer ikke å tro på Johaug

Johaug forklarte seg på følgende måte overfor Dagbladet tidligere i dag:

- I ukene før prøven ble kjent sa du at du sjekket alt både to og tre ganger. Hvorfor gjorde du ikke det i Livigno?

- Jeg har gjort det. Jeg sjekker med folk rundt meg og i dette tilfellet var det legen min som gikk på apoteket. Jeg har ikke peiling på om symbolet var på pakka eller ikke, sa Johaug.

- Den lille kremtuben lå bare i toalettmappa mi. Fredrik (Bendiksen, lege) ga meg forsikringer om at den ikke var på dopinglista. Jeg stolte på han. Han er legen min. Han er landslagslege og har 30 års erfaring, forklarte 28-åringen.

GA SIN FORKLARING: Therese Johaug svarte på pressens spørsmål og forklarte hva som skjedde da hun tok kremen hun aldri burde ha tatt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GA SIN FORKLARING: Therese Johaug svarte på pressens spørsmål og forklarte hva som skjedde da hun tok kremen hun aldri burde ha tatt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Der Anders Blomquist støtter Johaug, er Pekka Holopainen og Ludvig Holmberg fortsatt skeptiske. På telefon fra Val Senales formidler Holopainen følgende budskap til Dagbladet:

- Det hun sier i intervjuet forandrer ingenting. Hun har brutt regelverket og må bli straffet for det. Jeg vil gjerne tro på forklaringen hennes, men jeg klarer det ikke. Det er for mange tilfeldigheter. Det kan virke som at det er en dekkhistorie. Jeg har jobbet for lenge i dette gamet og tror ikke på unnskyldninger i dopingsaker lenger. En test er en test, sier Pekka Holopainen, mangeårig kommentator i den finske storavisa Ilta-Sanomat, til Dagbladet.

- Mange finner sier at «doping er doping». Men finnes det ikke nyanser og ulikheter mellom dopingsaker?

- Doping er doping, nesten uten unntak. Litt forskjell kan det være, men det er umulig å vite hvem man kan tro på og ikke tro på. De finnene som tror på Johaugs forklaring, utgjør et stort mindretall.

- De norske langrennsløperne mistenkeliggjøres i Finland

Holopainen forteller om en massiv finsk mistanke mot norsk langrenn.

- De norske langrennsløperne mistenkeliggjøres i Finland etter dette. Ingen er feilfrie, selv ikke Norge. Selv mistenker jeg ikke de andre løperne for å ha dopet seg. Marit Bjørgen for eksempel har blitt dopingtestet så mange ganger i så mange år. Hun er en flott representant for sporten. Jeg har ingenting imot Johaug eller Sundby heller. De er hyggelige og flotte folk, men de må ta straffen sin.

SKEPTISK: Expressens Ludvig Holmberg tror ikke at Therese Johaug har fortalt hele sannheten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKEPTISK: Expressens Ludvig Holmberg tror ikke at Therese Johaug har fortalt hele sannheten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvilken mottakelse kan de norske langrennsløperne forvente seg i Kuusamo i slutten av november?

- Jeg tror de blir godt mottatt. Men hvis Johaug hadde kommet dit med denne dopingsaken hengende over seg, ville det vært annerledes. Da hadde hun nok fått en mindre hyggelig opplevelse.

- Hva med Sundby?

- Jeg tror og håper han blir godt mottatt. Han er en hyggelig fyr.

- Dette kan ikke være hele sannheten

Holmberg er i likhet med sin finske kollega spektisk til Johaugs forklaring.

- Jeg forstår ikke hvordan det gikk til. Jeg vil forstå, men det går ikke. Dette kan ikke være hele sannheten. To profesjonelle mennesker som Therese Johaug og Fredrik Bendiksen skal ikke kunne begå så store feil samtidig, sier Expressen-kommentator Ludvig Holmberg til Dagbladet.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan kan Bendiksen både ha oversett dopingadvarselen og ikke forstått at clostebol var på dopinglisten? Hvordan kan Johaug ha oversett dopingadvarselen og ikke undersøkt preparatet to-tre ganger som hun alltid gjør? De spørsmålene har vi ikke fått svar på. Vi ble ikke mye klokere av dette intervjuet.

Holmberg fortsetter:

- Men jeg lider med henne. Når hun gråter, blir jeg lei meg. Hvordan kunne dette skje? Det er spørsmålet. Hvordan ser hele sannheten ut? Kommer vi noensinne til å få vite den? Jeg tror ikke at Johaug har dopet seg med vilje, men jeg kjøper heller ikke denne historien.

- Hjemme i Sverige tenker de fleste det samme. Hun er mistenkt. De fleste mener at hun fortjener en lang utestengelse. I manges øyne er hun en jukser som akkurat har blitt avslørt, sier Holmberg til Dagbladet.

Støtter Johaug: - Kritikken er umenneskelig

SVTs langrennsekspert Anders Blomquist støtter imidlertid Johaug.

- Det er et menneske i dyp krise vi ser her. Det er opp til hver enkelt å velge om man tror på henne eller ikke. Jeg tror på henne, forteller Blomquist til SVT.

STØTTER JOHAUG: SVTs langrennsekspert Anders Blomquist tror på Therese Johaugs forklaring. Foto: Emil Nordin / EXP / TT / 
STØTTER JOHAUG: SVTs langrennsekspert Anders Blomquist tror på Therese Johaugs forklaring. Foto: Emil Nordin / EXP / TT /  Vis mer

- Om man tror på Johaugs historie, er det ei dame i dyp, dyp krise. Rettssikkerheten for en idrettsutøver er mye mindre enn i samfunnet ellers. Man skal dømme henne for det hun har gjort, men jeg tror vi også skal se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadeglede. Det synes jeg er uverdig og litt umenneskelig.

Den svenske langrennseksperten begrunnner:

- Jeg kjenner det norske langrennsmiljøet. Jeg har vanskelig for å tro på at det er kontrollert og systematisk doping. Det tror jeg ikke på. De som kan steroider, sier at det finnes bedre substanser for å bygge muskler enn clostebol. Teoriene om en dekkhistorie henger ikke sammen. Jeg tror på Johaug, konkluderer Blomquist.

- Rart at folk ikke tror på det jeg har sagt

Johaug synes det er spesielt at så mange ikke tror på henne.

- Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpen og ærlig og fortalt hele historien, sa Johaug tidligere i dag.

- Folk får tro det de vil. Min versjon er sann. Jeg blir veldig lei meg når folk ikke tror det, forteller hun.

Johaug takket også sine nærmeste for støtten.

- Jeg har fått enorm støtte fra det støtte fra det norske folk. Jeg har fått så mye kjærlighet, som jeg setter utrolig stor pris på. Jentene på laget og hele støtteapparatet har støttet meg gjennom den vanskelige tiden. Det samme gjelder familien, ikke minst Nils Jakob (Hoff), som har vært den viktigste personen jeg har støttet meg til. Han har vært helt enestående. Jeg hadde ikke klart dette uten han, sier Johaug.