Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingkontrollskandalen i Pyeongchang

Svenske Tommy gir unike innblikk i dopingskandalen i OL

- Under OL har dopingkontrollørene samme status som studentene som viser vei for publikum med store skumgummihansker.

SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist under dopingkontrollen i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske tv-stasjonen ARD avslørte tilsynelatende alvorlige sikkerhetsbrister ved dopingkontrollen under OL i Pyeongchang.

Avsløringen, der en uautorisert person beveger seg fritt og alene mellom dopingskjemaer og et ulåst kjøleskap med avlagte dopingprøver, har skapt harme blant både erfarne dopingjegere og utøvere.

- Det er jo helt sykt at hvem som helst kan trikse med prøvene våre. Det høres helt utrolig ut. Helt sykt, sa svenske Calle Halfvarsson til Expressen i går.

Også vår egen Marit Bjørgen var skremt.

- Jeg blir jo nervøs når jeg ser på nyhetene at det var dårlig sikkerhet rundt Pyeongchang. Etter alt som skjedde i Sotsji, så har man levd litt i frykt. Man vet jo aldri, sa Bjørgen til NRK, og fikk følge av den erfarne dopingjegeren Inggard Lereim.

- Det er amatørmessig og ytterst kritikkverdig. Det er ganske skremmende, sa Lereim til Dagbladet.

Så ingen brudd

Antidoping Norge boikottet lekene i Sør-Korea, fordi den internasjonale olympiske komite (IOC) ikke ville betale for reise og opphold for dopingkontrollørene de eventuelt skulle sende.

Dermed var det ingen norske øyenvitner til det som skjedde i Pyeongchang. Derimot var den svenske dopingkontrolløren Tommy Forsgren på plass i OL-byen.

- Jeg har ingen direkte kommentarer til de aktuelle opplysningene om sikkerhetsbrudd i forbindelse med dopingkontroller i Pyeongchang. Jeg fikk ikke med meg noe sånt på de kontrollstasjonene jeg jobbet på, og jeg hørte heller aldri om noen, skriver Forsgren i en epost til Dagbladet.

- Derimot har jeg en del synspunkter på hvordan kontrollvirksomheten ble ivaretatt ut fra et kontrollør-perspektiv, fortsetter han.

Kunne ikke engelsk

Ifølge Forsgren hadde både IOC og den lokale organisasjonskomiteen i Sør-Korea bestemt seg for at det bare var lokale dopingkontrollører som skulle være arbeidsledere på kontrollstasjonene under OL.

Arbeidsledernes ansvar under et OL er å ha ansvaret for at sikkerheten, integriteten og rettssikkerheten til utøverne opprettholdes, og skal løse alle konflikter som måtte oppstå underveis.

Arbeidslederne skal også kunne svare på spørsmål fra utøvere, følgere og andre som befinner seg på og i nærheten av dopingkontrollene.

- Uavhengig av kompetanse og erfaring, så kunne mange av de lokale arbeidslederne ikke snakke engelsk. Det gjorde sitt til at mange utøvere og ledere ble irriterte i kontakten med kontrollstasjonene. Dessuten gjorde det kontrollørenes jobb mer anstrengende, for da var det vi som ble utsatt for klagingen, helt uten at vi hadde skyld i det,skriver Forsgren.

Elendig status

KRITISK: Tommy Forsgren fra svensk antidoping er svært kritisk til dopingtestingen under OL. Foto: Riksidrottsforbundet
KRITISK: Tommy Forsgren fra svensk antidoping er svært kritisk til dopingtestingen under OL. Foto: Riksidrottsforbundet Vis mer

Den svenske OL-kontrolløren, som deltok i sitt fjerde OL i Sør-Korea, har stor forståelse og sympati for at de norske kontrollørene nektet å reise til Pyeongchang.

- Kontrollvirksomheten i OL må profesjonaliseres, blant annet ved at IOC betaler for den kvaliteten de forventer seg, og utøverne fortjener. Men ikke bare det. Det handler også om statusen til de internasjonale kontrollørene. I Pyeongchang kunne vi stå og vente i flere timer på transport, midt på natta etter ti, tolv timers skift, og i femten minusgrader. Vi hadde vaktlister som gjorde det umulig å spise. Under OL har internasjonale dopingkontrollører hatt samme status som de studentene som viser publikum veien med gigantiske skumgummihansker, skriver Forsgren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!