Svenske-trenerne får skryt

I kveld møtes Grönhagen og Jönsson til toppoppgjør.

• Dagbladet.no direkte: Stabæk - Fredrikstad fra kl. 19

(Dagbladet.no): I helga ble storklubbene Vålerenga og Brann slått av henholdsvis Molde og Aalesund, underdog-lag ledet av de svenske trenerne Kjell Jonevret og Sören Åkeby.

Og i kveld møtes Tippeligaens to topplag til duell på Nadderud. Fredrikstad og Stabæk ledes av svenskene Jan Jönsson og Anders Grönhagen

- De er erfarne, skolerte og har solid bakgrunn. Samtidig er de klare på hvordan de vil fotball skal spilles, og den skiller seg litt fra det vi forbinder med norsk fotball, sier administrativ leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen.

- De svenske trenerne har hatt en positiv innvirkning på norsk fotball. Det er imponerende å se hva de har fått til med lag som i utgangspunktet er utenkelige topplag, skryter Moen.

- Slipper mange folk fram

Han mener den svenske skolen kjennetegnes av mer bruk av formasjonen 4-4-2, men at norsk fotball etter hvert har tatt mer etter.

- I Norge er det særlig 4-5-1 og 4-3-3, med landslaget og Rosenborg som modeller, som har dominert. Men 4-4-2-formasjonen som Fredrikstad og Stabæk bruker, er heller ikke typisk traust og svensk. I stedet slipper de mange folk fram. De er ballbesittende og trygge med ballen i laget, skildrer Moen den «svenske» fotballen som har tatt Norge med storm.

- Dette synes jeg vi kan kjenne igjen hos flere av disse lagene, konstaterer han.

SVENSK: Stabæks suksesstrener Jan Jönsson er populær blant spillere, media og supportere. Samtidig nyter han stor suksess. Foto: SCANPIX
SVENSK: Stabæks suksesstrener Jan Jönsson er populær blant spillere, media og supportere. Samtidig nyter han stor suksess. Foto: SCANPIX Vis mer

Men måten de svenske tippeligatrenerne organiserer lagene sine, er ikke det eneste kjennetegnet han mener å se. Det er også noe med hvordan trenerne sjøl opptrer.

- De svenske trenerne er ydmyke, har verdighet og er jordnære. De er profesjonelle og ordentlige, og du ser dem sjelden stå og skjelle ut dommere, for eksempel. Her har noen norske trenere noe å lære, mener Moen.

Dette gjelder ikke bare fordi trenerne, ifølge Moen, bør framstå som gode eksempler. Men det kan også være bra for deres egen helse.

- Selvfølgelig skal og bør trenerne være engasjerte. Men for å si det på svensk, kan de av og til dra nytte av å lugna ner litt iblant. Forhåpentligvis skal de jo vare lenge i jobben, og da er det ikke lurt å brenne opp alt kruttet ved enhver anledning, påpeker trenerlederen.

- Kan bli for mange utenlandske trenere

- Kan vi sammenlikne svenskenes inntog i Norge med spanjolene og franskmennenes mye omtalte preging av engelsk fotball?

- Ja, når det gjelder Jönsson, så vet jeg jo at han kjenner godt til Arsenals Arsène Wenger. Likheten er at de begge er opptatt av klubben som helhet, og ikke bare A-laget. Jönsson har helt klart banet vei for nye tanker - og for flere svensker - i norsk fotball.

I tillegg til de fire nevnte svenske trenerne i Molde, Aalesund, Stabæk og Fredrikstad, har også Rosenborg hatt suksess med sin svenskeeimport, Erik Hamrén.

Svenske-trenerne får skryt

- Nå er det fem svensker, pluss en tysker, i Tippeligaen. Kan det bli for mange utenlandske trenere? 

- Det kan det helt klart bli, men jeg føler ikke at vi er helt der ennå. Hvor grensa går - om det er fem, seks eller åtte - er vanskelig å si. Faren er at det blir så mange at det hemmer rekrutteringen av norske trenere. For at vi skal kunne få fram nye Eggen-er og Nordlie-er, må norske trenere få sjansen til å prøve seg i Tippeligaen, svarer Moen.

Han peker på at graden av utenlandske tippeligatrenere har variert opp gjennom årtiene.

- På 1980-tallet var det en del utenlandske trenere innom, mens det nesten ikke var noen overhodet på 1990-tallet. Så har pendelen snudd igjen de siste åra. Dette kan ha med trender og smitteeffekt å gjøre. Klubblederne ser at andre har suksess med å prøve noe nytt, og da blir det lettere å selge inn det samme for sponsorer og støttespillere.

SVENSK: Fredrikstads trener Anders Grönhagen.
TYSK: Vikings trener Uwe Rösler.
SVENSK: Aalesunds trener Sören Åkeby.
SVENSK: Moldes trener Kjell Jonevret.
SVENSK: Rosenborgs trener Erik Hamrén.