Svenskehjelp i friidrett

EDMONTON (Dagbladet): Suksessrike svensker skal hjelpe norsk friidrett tilbake til toppen. Idrettssjef Per Øyvind Mørk forhandler nå med sin svenske kollega Ulf Karlsson om en samarbeidsavtale som skal signeres i løpet av høsten.

Avtalen skal gjelde fra kommende sesong, og skal formaliseres i et detaljert dokument.

- Det er det som er meningen, ja. Fra oktober- november skal vi gjøre mye felles med svenskene, sier Per Øyvind Mørk til Dagbladet.

Under VM i Edmonton har Norge den svakeste troppen siden 80-tallet. Den svenske VM-troppen teller rekordmange utøvere og medaljehåp.

- Sverige opplever nå det vi opplevde i 1994. Det kommer opp en utøver som Kajsa Bergqvist. Så kommer resten etter, sier Mørk.

Etter OL i fjor avsluttet den unike 94-generasjonen karrierene sine i samlet flokk. Bare Geir Moen forsøker fortsatt å finne tilbake til gammel storhet.

- Internasjonal friidrett er relativt tøft. Det er ikke naturlig å ha folk i toppen hele veien, sier Mørk.

Tapt generasjon

Med Christian Olsson (trestegsølv), Kajsa Bergqvist (høydefavoritt), Robert Kronberg (finalist på 110 meter hekk) og høydefinalistene Stefan Holm og Staffan Strand, har Sverige etablert seg med verdenstopper Norge fortsatt må vente noen sesonger på. Hullet etter Trine Hattestad, Vebjørn Rodal, Steinar Hoen og Hanne Haugland er påtakelig.

- Hvorfor har ikke norsk friidrett klart å fylle opp med nye topper?

- Det er mange årsaker til dette, sier Mørk, og lister opp:

- Vi har mindre rekruttering å ta av. Dette er en utfordring for friiidrettskretsene og lagene.

- Vi har begrensede ressurser. Så seint som i juni fikk jeg kuttet budsjettet mitt med 820000 kroner, sier Mørk, og drar parallellen til Spania:

- Spania kom hjem fra OL med bare én medalje. Den spanske stat var misfornøyd, og bestemte seg for å spytte inn 30 millioner norske kroner - per år. Jeg har totalt 6,5 millioner kroner i året.

Går begge veier

Derfor er det helt avgjørende å bruke hver krone riktig. Verdien av et samarbeid med svenskene bokføres ikke på budsjettet, men kompetansen norsk friidrett får tilgang til, er vel så viktig.

- Hva får svenskene tilbake?

- Til tross for bra suksess, har de vært hos oss for å lære. Blant annet har de valgt samme organisasjonsmodell.